Nog eens terug naar……..

El Teide

In september 2019 vlogen mijn man voor het eerst samen in ons drieënveertig jaar samen zijn. Alle vakanties waren altijd met de auto geweest tot dan. Maar Tenerife is een beetje lastig met de auto en we wilden er graag heen. In de periode dat we er verbleven, schreef ik meerdere blogs, maar ik heb toen onnoemelijk veel foto’s gemaakt. Vandaag nog maar eens terug naar het middelpunt van het eiland, de vulkaan el Teide.Vast een beetje in vakantiestemming komen…….

De vulkaan zie je van ver liggen, zelfs op een naburig eiland wat wij bezochten, la Gomera. De contouren van El Teide zie je links in de nevel.

De laatste uitbarsting is in 1909 geweest. Er zouden in het verleden gemiddeld eens in de 100 jaar uitbarstingen geweest.Het wachten is dus op een volgende uitbarsting. Gek idee vond ik dat wel toen we er rond reden! Het besef dat het landschap ontstaan is door uitbarstingen van de vulkaan, maakt dat je ook wel nietig voelt.Wat een natuurgeweld moet dat zijn, zo´n uitbarsting….Het naburig eiland La Palma had nog onlangs drie maanden lang te maken met een uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja

Nationaal park

Het Parque Nacional del Teide staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco

Je kunt het park bezoeken met een bustour of met je eigen auto. Wij huurden een auto tijdens de periode dat we op Tenerife waren. Als je naar de vulkaan rijdt, rijdt je eerst door natuurparken zoals de Valle de Oratova.Het gebied is mooi groen, met bv dennenbossen.Regelmatig zie je de vulkaan prominent liggen:

De wegen met haarspeldbochten brengen je steeds hoger. Op enig moment rijd je een bocht om en is het alsof je een totaal ander land binnen rijdt. Er is geen groen meer maar alleen kale rotsen.Hoe dichter je bij de vulkaan komt, hoe ruiger het landschap.Stenen in allerlei kleurschakeringen, van grijs tot bruin naar zwart.Totdat je dichtbij de vulkaan alleen maar lavastenen, lavabrokken en lavarotsen ziet, een soort maanlandschap.

Op meerder plaatsen zagen we de lagen die de uitbarsting achterliet.

De Teide ontstond 170 000 jaar geleden door een verschuiving van de reeds bestaande vulkaan die nog groter was dan de huidige. Zo werd de caldera van Las Cañadas gevormd. In de loop van de ontstaansgeschiedenis van de Teide werd de caldera met vulkanisch materiaal gevuld waardoor tegenwoordig enkel een deel van de wand zichtbaar is.

Wij vonden het heel indrukwekkend, nog nooit had ik zo’n landschap gezien. We reden er dan ook twee dagen doorheen. Er zijn mooie wegen en tal van uitkijkpunten waar je de auto goed kunt parkeren. Borden geven uitleg over wat je ziet, zoals hieronder over de andere vulkanen die er ook nog zijn.

De vaak gefotografeerde Roque Cinchado in La Orotava is een rotsformatie die iconisch is voor het natuurgebied en zelfs voor Tenerife. De rotspilaar is 27 meter hoog en bestaat uit verschillende vulkanische aardlagen. Het is de drukst bezochte plek van het park en er staan soms dus rijen met bussen en auto’s. Gelukkig niet toen wij er waren. De rots behoort tot een reeks van rotsformaties, die de naam Roques García draagt.

Vanaf allerlei kanten: El Teide

Waar je ook rijdt in het park, vanaf allerlei punten zie je hem weer liggen, de top van de vulkaan:

Het rode materiaal op de vlakte is het overblijfsel van een oude lavastroom.

Wolkenzee

De wolkenzee is een van de meest karakteristieke fenomenen van Tenerife. De passaatwinden drijven de wolken naar het eiland, waar ze worden tegengehouden door de bergen aan de noordkant op een hoogte tussen de 600 en 1.800 meter. Zo wordt een wit deken gevormd die doet denken aan een zacht donzen dekbed.

nog steeds beweging…

Tot zover even terug naar El Teide. Misschien dat we er ooit nog eens heen gaan, want we hebben zeker niet alles gezien op het eiland. We vermeden de toeristische plaatsen en reisden van hotel naar hotel in het noordelijk deel van Tenerife. Zeer de moeite waard, zoals bijvoorbeeld Montañas de Anaga. Misschien voor nog eens een blogje……

35 gedachten over “Nog eens terug naar……..

 1. Pingback: Winnaar - Choices, Changes, ChancesChoices, Changes, Chances

 2. Wat een schitterende foto’s heb je dar gemaakt, begrijpelijk dat je daar nog eens naar terug wil
  Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben met problemen bij WordPress, niet dat de problemen fijn zijn,
  maar gedeelde smart is halve smart, hopelijk komt het binnenkort weer goed.

 3. Om dit te lezen net op een moment dat ik er volgende vakantie bijna was geweest….. Maar door omstandigheden toch nog afgezegd. Met spijt in het hart.
  Wat een variëteit aan natuur, wat een pracht, en ideaal weer. Ik hoop er ooit toch nog eens te komen. Dank voor je verhaal en beelden

  • Wat spijtig om te horen dat je het af hebt moeten zeggen. Ik hoop dat je in de toekomst wel zult kunnen gaan. Het is echt een prachtig eiland als je de toeristische plekken mijdt. Tenzij je natuurlijk liever aan het strand ligt of over boulevards loopt….In het voorjaar schijnt het ook erg mooi te zijn met bloeiende hellingen.

 4. Mooi verslag Magriet. Ben er ook al verscheidene keren geweest zelfs tot op de top geklommen. Eerst de kabelbaan genomen natuurlijk. De laatste jaren verblijven we liever in de winter een maand in Grand Canaria of Lanzarote. Dat breekt een beetje de winter. Met de corona hebben we 2 jaar niet meer gereisd. Waren 2 jaar geleden in Gran Canaria toen ginder de corona uitbrak. Gelukkig was het de laatste week van onze vakantie en konden we nog in het laatste vliegtuig richting België stappen. We waren vertrokken toen er nog geen sprake was van corona. Zo zie je maar….Fijne week

  • Het waren bizarre tijden in het begin van de corona. We wisten niet wat ons te wachten stond en van het ene op het andere moment was alles anders. Gelukkig lijkt het nu voorlopig even minder en kunnen we weer meer.

 5. ik zei eerder , een mooi vakantie verslag in woord en beeld
  geen wonder dat jullie terug willen , lekker weg van de toeristen massa in een klein dorpje

 6. Oehhh.. heel apart landschap ja, nog nooit zoiets gezien. Wij zijn samen alleen ooit eens naar Madeira gevlogen.. is een heel ander eiland natuurlijk.. maar ook mooie herinneringen aan. Voor de rest ook alleen met de auto op vakantie.. lekker kamperen, hond ook mee, is toch ook wel fijn hoor.

  • Zeker met een hond is dat anders. Wij gingen altijd met de auto vanwege de kinderen en zochten campings op die voor hen leuk waren. En daarbij houden we allebei wel van rijden, lekker muziekje erbij, af en toe een stop………

 7. wat een mooie vakantie verslag in woord en beeld
  geen wonder dat jullie nog eens terug willen , lekker ver weg van de toeristen massa’s in een klein dorpje

 8. Er zijn daar echt onwerkelijke landschappen te zien. Ik was er jaren geleden toen mijn kinderen 10 jaar waren. Het zal daar nu ook heel erg veranderd zijn .Maar ik heb er echt mooie herinneringen aan

Leuk als je een reactie achterlaat!