Van inbraak naar storm

Het was een gekken anderhalve week. Vorige week schreef ik dat onze schuur op de volkstuin was opengebroken en met die van ons van vele anderen ook. Het bleef daar niet bij, zeker 8 avonden of nachten zijn ze bezig geweest.Iedere dag gingen we weer kijken. Onze schuur werd driemaal opengebroken, van de achterbuurman vijf maal, bij anderen bleef het bij een of twee keer.Alle huisjes zijn in ieder geval aan de beurt geweest, een of meerdere keren. Steeds repareerde mijn man het slot weer.Het gekke is dat niemand iets miste.

Pas vorig weekend werd een groot geknipt gat ontdekt in een hoek van het hek wat rond het complex staat en miste iemand een gereedschapskist en een ander een doppendoos. Een van de tuinders had na de eerste twee keer zijn schuurdeur helemaal met latten vast geschroefd en zelfs die was alsnog open gebroken! Volgens mijn zoon moeten de daders op zoek naar iets geweest zijn. Had iemand iets verborgen in zijn schuur? Drugs, wapens……..Genoeg voer voor speculaties maar we zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen. Na vorige week zondag is het niet meer gebeurt. Ik had om af te schrikken een hele reeks volle emmers en gieters neergezet in de hoop dat ze er in het donker over zouden struikelen. Voor de deur had ik een rattenval op scherp gezet. Maar er is niemand meer geweest, gelukkig maar want het was echt balen iedere keer weer….

Storm

Momenteel waait de derde storm van deze week, Franklin, om ons huis heen. Vrijdag was het met storm Eunice wel heel erg. Net voor het hoogtepunt moesten we de weg op en reden vanuit Bergambacht door de polders terug naar huis. Ondanks de landelijke oproep thuis te blijven, waren we niet de enige op de weg. Gelukkig kwamen we heelhuids thuis. Eenmaal binnen ging het nog meer tekeer en was ik bang dat de ramen het zouden begeven. Je zag ze bewegen en hoorde ze bijna kraken.

Onze kas en schuur op de tuin hebben het overleeft, maar bij de overburen ging een trampoline van de tuin schuin achter hen door de kas.

Takkeweer

Wij zijn net terug uit Friesland. Gisteren eind van de ochtend vertrokken we en afgelopen nacht logeerden we in een hotel in Workum. Het was in de middag nog aardig weer, zelfs even met een zonnetje. Het stadje heeft een oude kern met veel leuke pandjes en mooie geveltjes.

We moesten daar zijn voor het bedrijf van onze zoon. Vandaag hadden we willen gaan fotograferen, maar vanaf gisteren eind van de middag regende het al aan een stuk en de dag begon al niet beter vandaag. We voerden de klus uit waarvoor we naar Friesland gegaan waren en besloten daarna maar naar huis terug te gaan. Wat een takkeweer was het, wind, harde regen, koud…….. Geen weer om met een camera rond te lopen. Takkeweer, waar komt dat woord vandaan? Volgens het Van Dale etymologisch woordenboek is takke (zeer vervelend) een verbastering van het franse woord attaque dat aanval of beroerte betekent. Weer een typisch Nederlands gebruik… Als het slecht is zet je er een ziekte voor. Ipv pleuris, tyfus etc.

Langs de wegen zag je overal de gevolgen van de stormen. Heel veel omgewaaide bomen, reclameborden, verkeersborden en lantaarnpalen, pannen van daken van hier tot aan Friesland en terug.

Bovenop de Afsluitdijk:

Later deze week nog een blogje over het korte bezoek aan Friesland……..Nu eerst Franklin doorstaan….

25 gedachten over “Van inbraak naar storm

 1. Zijn er geen huizen in de omgeving van die hoven die iets verdachts zagen? Dat geeft een vervelend gevoel van onveiligheid.
  Ik kan me goed inbeelden hoe je je voelt op 10 hoog in zo’n hevige storm! Hier is ook enorm veel schade in de omtrek. Tijd voor lente !

  • De tuin ligt buiten het dorp, er staat een flat dichtbij en daar hadden ze wel lichtjes gezien, maar hadden er verder geen aandacht aan geschonken…..Vandaag leek het lente!

 2. Al die inbraken! Misschien zochten ze gewoon een slaapplek. Maar dan hoef je niet alle huisjes open te breken… wat een engerds. De storm heeft serieus huis gehouden en daar zijn we nog niet van verlost. Hou jullie goed daar!

 3. Goed dat jullie zonder kleerscheuren thuis zijn geraakt en de inbrakenreeks gelukkig ook gestopt is. Hier aan huis geen schade maar de storm blies wel 2 ramen en de schuifdeur uit serre. .Dus zal volgende week mijn gereedschap kist moeten boven halen en trachten alles te repareren

 4. Hartstikke raar dat ze zó vaak terugkwamen.. áls ze wat zochten, wát dan? in tuinhuisjes? Echt vreemd dat.. het begint eerder op gewoon vandalisme te lijken.. van jongeren die niks beters te doen hebben. Maar 4-5x dezelfde deurtjes openbreken.. wat vinden ze er aan??
  Jammer van het slechte weer hè, als je in zo’n mooie omgeving bent, waar je niet vaak komt.

  • Ik denk niet dat we het ooit zullen weten….Vandalisme lijkt me ook sterk, dan zou ik denken dat ze dingen omver gooien of kapot maken oid, maar niet van 70 huisjes steeds die deuren openbreken, want dat is best veel werk

 5. Fred was zaterdag op de tuin en hoorde van jouw buurman dat bij hem de schuur weer open gebroken was ( in de nacht van vrijdag op zaterdag) wel gek met die storm wie doet dat nou!

 6. Vervelend al die stormen en zeker als je de weg op moet…
  Takkeweer lijkt me duidelijk (rondwaaiende takken)
  Ben met carnaval eens verkleed geweest als takkewijf 😉
  Zou nu niet lang hoeven te zoeken hihi
  Groetjes

 7. Heel raar die inbraken! Heeft er niemand inmiddels n camera hangen ? Tis wat die stormen , hier in Zeeland de volle laag! Maar toch weinig bomen gesneuveld . Ligt vast aan de kleigrond. Leuk dat Friese dorpje Margriet. Een keer teruggaan met beter weer. Vast n stuk gezelliger dan..

 8. Niet te geloven dat die daders niet gepakt zijn! Zoveel nachten op een rij, elke keer met zoveel schade!
  En dan nog de storm…, ook dat…
  Lie(f)s.

 9. Ja de stormen hebben lelijk huis gehouden…. Tot acht keer toe inbreken in tuinhuisjes…. daar ga je nu toch ook niet de grootste schatten vinden hé. Soms snap ik de hedendaagse maatschappij niet goed meer, maar ja het zal wel aan mij liggen zeker.

 10. Het is heftig al die stormen. Ik heb mijn plastic kasje in de schuur gezet. Het was anders zeker door de lucht gevlogen. Weinig schade, een pan van het dak. Ik hoop dat het over is met die inbraken. Dat is toch niet normaal!!

 11. toch vreemd met al die inbraken Margriet..

  een zware storm en de volgende komt er aan

  ditmaal verwacht men hier wel problemen met de waterstanden, omdat de windrichting anders is

  laat die maar snel overwaaien

  en Friesland houd ik van jou te goed

  prettige zondag

 12. jammer dat de daders van de inbraken niet zijn gepakt 🙁
  de storm die schade maakt krijg je ook nooit te pakken , maar dan weet je in iedergeval wie het was
  Lang geleden dat ik in Workum was , mooi stadje , zeker bij mooi weer
  ja op de weg was het een bende met die wind , misschien komt het takkeweer wel van al die takken op de weg

 13. Gisteren heeft storm Eunice in België ook veel schade aangericht. Bij ons geen schade maar bij de buren was de trampoline weggewaaid en enkele platen van hun berging hadden het begeven. Hopelijk heeft de aangekondigde storm minder windkracht.

Leuk als je een reactie achterlaat!