Paddenstoelen 2023, nr 6

Vanmiddag had ik geen afspraken, het zonnetje scheen waterig en er was geen wind. Ik besloot nog maar eens op zoek te gaan naar paddenstoelen in het Donckse bos, op 5 minuten fietsen vanaf mijn huis. Ik haalde mijn rubberen laarzen uit de kofferbak van de auto en stopte ze in mijn fietstassen. Het bleek geen overbodige luxe want ondanks dat het nu al een paar dagen wat droger is, was het nog erg drassig.

Paddenstoelen kwam ik genoeg tegen nu, maar veel waren al aan het vergaan. Dat ruik je ook wel hoor! Dit was een boleet:

Maar gelukkig waren er ook nog die de moeite waard waren om te fotograferen. Bij de meeste kon je de lamellen goed zien. Natuurlijk is de bovenkant van een paddenstoel wat als het eerste opvalt en wat je op de foto zet. Toch is die onderkant ook echt mooi.Kijk maar eens:

Paddenstoelen planten zich voort met behulp van sporen. Deze worden verspreid door de wind, water of met de hulp van dieren of insecten. Vaak zitten sporen verstopt onder de hoed. De onderkant van een zwam is daarmee van groot belang voor de voortplanting.

Onder de hoed schuilen vaak prachtige structuren en tere lamellen.

Geniet even mee

Zoals gezegd, ik zag nog genoeg paddenstoelen en ook verschillende soorten.

Honingzwam

Zwerminktzwam

Echt judasoor

Amathistzwam

Mycena

Amaniet

Op sommige plekken waren nog hele paddenstoel dorpjes te zien:

Honingzwam

Koraalzwam

Russula

Alle namen heb ik weer via Obsidentify verkregen, als iemand er een foute benaming tussen ziet zeg het dan gerust!

Volgende week ga ik een weekend naar Drenthe, ik hoop zo dat ik daar nog een vliegenzwam tegen kom want die heb ik nou nog nooit gezien…….

28 gedachten over “Paddenstoelen 2023, nr 6

 1. Pingback: Experimentje - Choices, Changes, Chances [ volkstuinvanbemar]

 2. misschien heb je wat aan deze tip : ObsIdentify werkt heel goed maar niet 100%.. als je dus twijfelt bij een bepaalde foto… check het dan met google lens… zo doe ik het ook altijd nadat ik die tip kreeg.

  Prachtige serie verder weer, mooi hè, moeiteloos kan je fantasie op de loop gaan.

  Drenthe? Waar dan?

 3. Mooie foto’s heb je gemaakt. Volgens mij zijn er helemaal niet zoveel vliegenzwammen dit jaar. Ik heb er ook maar twee gespot. Vorig jaar stond het er vol van in hetzelfde natuurgebied.

 4. Vergat nog te zeggen hoe prachtig je de paddenstoelen in je lens gevangen hebt. Vliegenzwammen vindt men het meeste bij berken of naaldbomen. Ik hoop dat je er eentje treft.

 5. Ik ben alleen en af en toe loopt er een wandelmaatje mee maar meestal ben ik alleen en dan heb je geen keuze.
  Het is in het bos vaak veiliger dan langs kanaal want daar werd ik al eens lastig gevallen.

  • Ik durf dat ook alleen maar in dit bos, Bea. Het is een landgoed waar je alleen in mag als je een kaartje koopt of “vriend van” bent. Ik denk dat het ook niet zo bekend is, zelfs niet lokaal want ik kom bijna nooit iemand tegen. Ik laat altijd wel aan iemand weten dat ik daar in mijn eentje heen ga.

 6. Die amathist zwam vind ik zo bijzonder! Ik heb die nog nooit eerder gezien. Alleen op jouw blog. Ik zal eens in ons bos speuren of ik er een zie

 7. Prachtige serie en de amethist zwam is geweldig mooi van kleur, die heb ik bijna niet gezien hier en ook vrijwel geen vliegenzwammen. Ik hoop voor je dat je er eentje in Drenthe vindt want ze zijn hartstikke mooi. Een paar jaar geleden was het een goed vliegenzwammen jaar toen zag ik er honderden bij elkaar!

 8. wat zijn het een mooie dorpjes hé Margriet die paddenstoelendorpjes , soms ook bewoont
  je kwam nog veel moois tegen
  passen je laarzen niet op de fietspedalen ?

  • Of de dorpjes bewoond zijn laat ik in een volgend blog zien, had wat geëxperimenteerd met miniaturen… De vorige keer was het zo modderig dat ik liever met schoenen fiets in plaats van met klonten blubber aan mijn laarzen. Sinds mijn gebroken enkel ben ik altijd bang te vallen of uit te glijden.

 9. Echt hele mooie beelden Margriet. Enkel de Judasoren heb ik dit jaar nog nergens gezien, de andere heb ik ook allemaal mogen bewonderen in de bossen hier in de omgeving van Antwerpen.

Leuk als je een reactie achterlaat!