In onze buurt, Crezéepolder

De Crezéepolder ligt op 5 minuten rijden van ons huis, lopend misschien 20 minuten ver. Net als zoveel dichtbij huis, waren we hier nog nooit gaan wandelen.Wel vaak langsgereden met ons tuinafval op weg naar de vuilstort een stukje verderop.Tot een aantal jaren geleden was het landbouwgrond en stonden er een paar huizen van tuinders. Dat is allemaal gesloopt en de grond werd afgegraven.

Deze polder is het nieuwste natuurgebied van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, aangekocht in 2018. De Crezéepolder (50 hectare) is een bijzonder stuk getijdennatuur. Zoet water stroomt op het ritme van eb en vloed het gebied in en uit. Dit is zeldzaam in zowel Nederland als in Europa.In dit gebied hoopt men in de toekomst graag dieren te gaan zien die écht horen bij een zoetwatertijdengebied zoals de bever.Je kunt er prachtig wandelen en je loopt de kans veel vogel- en plantensoorten tegen te komen. Ook allerlei vissoorten gebruiken dit gebied als kraamkamer.[ bron Zuidhollandslandschap]

op de foto is goed te zien dat de getijden zijn werking hebben op de oevers.

Bijzondere soorten

Hele bijzondere soorten krijgen in de Crezéepolder weer de ruimte. Als we er langs rijden zien we vaak mensen staan met enorme camera’s. Ik denk vogelaars die een bijzondere vogelsoort willen vastleggen.De ijsvogel is een van de soorten die er gezien is, maar ook de zeearend.

Wij zagen geen van deze vogels,maar het was wel heerlijk wandelen. Ondanks de temperatuur van 3 graden, maakte de zon het toch aangenaam. We deden er anderhalf uur over om een rondje te wandelen, weliswaar met stops om foto’s te maken. We hebben ongeveer de helft van het gebied nu gezien.Ik had alleen mijn macrolens bij mij, dus kon niet inzoomen op alle watervogels die er in grote getallen waren.Volgende keer zal ik de zoomlens mee nemen. In het gebied staan twee uitkijkschermen van waar je prachtig zicht hebt op de vogels en allerlei watervogels zonder dat ze wegvliegen door jouw aanwezigheid.

Dat er veel vogels in dit gebied wonen, kun je zien, overal liggen of hangen veren, klein en groot.

Mooie kleuren

Door de zon leken de waterpartijen wel azuurblauw, het verdroogde riet goudgeel en de verdorde planten roestbruin. Corona heeft ons wel geleerd dat er veel moois te zien is in je directe omgeving. Om mooie natuur te zien, hoef je niet perse naar het buitenland…..

Wij zullen hier zeker nog eens gaan wandelen, vooral in het voorjaar, maar dan met de camera met andere lenzen.Wil je hier ook eens heen, mijn advies, trek wel laarzen aan☺

17 gedachten over “In onze buurt, Crezéepolder

  1. Ken ik ook wel.. maar was ik nog nooit, inderdaad omdat er geen honden in ogen. In de Donckse vélden, daar omheen, daarentegen wandelde ik al heel vaak, met onze vorige hond vooral, maar ook met de huidige. Het is daar ook flink uitgebreid zag ik een paar maandjes geleden.

  2. Wij waren er vorig jaar op tweede kerstdag.. maar toen was het bijzónder modderig en zijn we niet heel ver gekomen. M’n vriend is zelfs uitgegleden en liep met een blubberbroekspijp hehe. In de Gorzen, er net voor, komen we al sinds jaar en dag, daar is het ook ideaal voor een korte uitlaatbeurt met de hond. We hádden ons voorgenomen eens in een wat droger seizoen terug te gaan naar die Crezéepolder, maar het is er nog niet van gekomen.

  3. Mooie gebied, en had er tot nu nog nooit van gehoord.
    Is ook niet een hoek waar je zo’n mooi natuurgebied verwacht
    je hebt er een mooi serie foto’s gemaakt, heb er van genoten

  4. Prachtige foto’s, mooi natuur gebied .De combinatie van de kleuren op de foto’s . Heel apart ,wij gaan daar ook maar eens wandelen. Groetjes Koos en Ria.

Leuk als je een reactie achterlaat!