Na gedane arbeid is het goed rusten luidt het spreekwoord.Het is vrijdagmiddag half zes en we kijken tevreden terug op afgelopen week.Moe maar voldaan……met een pijntje hier en daar☻

Afgelopen dagen hebben we veel werk verricht.Iedere dag waren we al tussen kwart over zes en 7 uur op de tuin te vinden.Heerlijk zo vroeg, want het is nog niet warm, er is helemaal niemand.Alleen heel veel vogeltjes die op zoek zijn naar eten, speels met elkaar heen en weer vliegen…..een nest boomkruipers is uitgevlogen en met z’n allen vliegen ze rond in onze tuin.Helaas is het niet gelukt ze op de foto te krijgen.Evenals de koolmees, die voor de tweede keer een nest heeft in het nestkastje.Ik zat op de uitkijk om hem op de foto te zetten als hij uit het kastje kwam, maar dan moet je echt snel zijn.Niet gelukt dus….

We hebben afgelopen week meerdere keren verzucht dat we nooit meer op vakantie gaan.Wat een werk is er als je even slechts twee weken weg bent,pffff….. Maar het schiet op, nog een dagje werk en alles staat er weer tip-top bij! Vandaag hebben we de tuin gesproeid en de tonnen gevuld, wat altijd ook een hele klus is.

Thuiswerk

Naast het werken in de tuin, valt er ook al veel te oogsten. Vier kilo bietjes geoogst,doperwtjes, broccoli, andijvie en de laatste sugarsnaps geplukt en peterselie om in te vriezen.Dus thuisgekomen is het verder aan de slag.Op de tuin in ons keukenschuurtje heb ik een camping gasstelletje staan, ik kook de bieten altijd daar, zodat het thuis niet stinkt[ volgens mijn man dan]

Thuis doe ik ze in de keukenmachine om te raspen en dan kunnen ze zo de diepvries in.De andijvie en sugarsnaps even blancheren en ook in de vriezer.De doperwten gaan er zo in, die blancheer ik niet.Weer heel wat voor de wintervoorraad!

Zwarte bessen

Vandaag heb ik de zwarte bessen geplukt.Ik dacht dat er niet veel aan hing, maar dat viel reuze mee! Genoeg om sap mee te maken.

En nu er staan 8 potjes bessensap in de kast……Nu moet ik nog een keer jam maken van de aardbeien die ik voor de vakantie in de diepvries heb gedaan omdat ik er toen geen tijd voor had.Aan de hoeveelheid bramen te zien kan ik daar ook in augustus-september flink wat potten jam van maken.

Gisteren hebben we ook wat aardappelen uit de grond gehaald.Ik had er niet veel verwachtingen van omdat het zo droog is, maar de opbrengst viel niet tegen en het waren flinke aardappelen.Deze waren de Eersterlingen, we hebben ook nog de rassen Tiamo en Nicola, wat latere aardappelen zijn.

Bloem van de week

Momenteel staat de Verbena vol in bloei.Ik vind het een prachtige plant.Her en der staan ze in de tuin.Langs het hek staan de Verbena’s om en om met lavendel.De Verbena is een vlinder en insecten lokkende plant.Momenteel vliegen er veel kleine oranje vlindertjes met zwarte vlekken in de tuin.Het is de gehakkelde aurelia hebben we op de vlinderapp gevonden

De verbena is een makkelijke plant, die zich erg uitzaait.Voor je het weet staat de tuin er vol mee.Gelukkig laten ze zich makkelijk verwijderen waar je ze niet wil hebben.

Bijen en vlinders

In de tuin probeer ik zoveel mogelijk bloemen te hebben die vlinders en bijen lokken.Immers de bijen worden bedreigd.Daarom hadden we ook een strook met bijen-en vlindermengsel ingezaaid.Dat staat nu in bloei, ook heel mooi

Heel veel verschillende vlinders zien we helaas niet, veel [kool]witjes en de gehakkelde aurelia deze week.Een Atalanta heb ik dit jaar nog niet gezien. Wel rupsen in de broccoli, dit keer een foto van dochter, die broccoli had gekregen en het niet meer lustte door de rups erin.Aan de kinderen en kleinkinderen kan ik geen broccoli meer slijten dit jaar.En ze doen het juist zo goed dit jaar!

foto van dochter
foto van schoondochter

4 gedachten over “

  1. Jullie hebben een schitterende tuin en ik weet heel goed wat er gebeurt als je even afwezig bent.Had afgescheurde pezen van de schouder en heb lange tijd niets in de tuin kunnen doen maar er was niets aan te doen.Als je niet kan moet je ,je er bij neerleggen
    Maar het komt zeker in orde als ze er met 2 kan invliegen

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!