Schip Ahoy!

Vandaag heb ik mijzelf een rustdag beloofd na twee intensieve weken. Ik doe vandaag niets, geen was, geen strijk, niet stofzuigen. Ik zit, lees en schrijf nog even dit blogje

Piraten, schip ahoy!

Wie denkt aan piraten, denkt aan zwarte vlaggen, geheime kaarten, kruiken rum en andere voorwerpen die te maken hebben met de zeeroverij. Deze bekende symbolen stammen allemaal uit de ‘gouden eeuw’ van de piraterij, een periode die rond 1500 begon en driehonderd jaar zou aanhouden. In deze tijd vormden de Caraïbische eilanden en Amerikaanse kusten het dynamische centrum van drukbevaren handelsroutes tussen Europa, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Volgeladen koopvaardijschepen vervoerden slaven, suiker, edelmetalen, tabak en koffie tussen de drie regio’s en zorgden voor enorme inkomsten voor de koloniale grootmachten van die tijd: Engeland, Frankrijk, Nederland, Portugal en Spanje. De zeehandel floreerde – en ook de piraterij. In de achttiende eeuw werden de routes van de rijke handelsschepen belaagd door duizenden piraten, die vaak wisten te ontsnappen aan oorlogsschepen die erop uit werden gestuurd om ze gevangen te nemen.[ bron National Geografic]

De Galeón Andalucía

Afgelopen week voer een “piratenschip”de Nieuwe Waterweg op richting Veerhaven in Rotterdam. Schoonzoon stuurde een foto door toen het schip langs Maassluis voer en ik herinnerde me dat ik gelezen had dat je hem kon bezichtigen.

Kleinzoon Aaron logeerde net bij mij en had onlangs zijn verjaardagsfeestje gegeven met als thema Piraten.Het zou vast wat voor hem zijn dus ik kocht tickets. Nou ja ik probeerde het maar alles was in het Spaans en betalen moest met een creditkaart die ik niet heb, dus dochter schoot te hulp.

Donderdag gingen we met de watertaxi richting Veerhaven. Die taxi is al een belevenis op zich, wat gaat die snel zeg. Kleinzoon vond het eerst wel spannend en hield mijn arm stevig vast maar na even toch ook wel heel leuk, zo hard varen. Ik vond het zelf vooral oncomfortabel, het gebeuk op de golven . Na 13 minuten racen over het water meerden we aan in de Veerhaven en zagen het schip al meteen liggen.

De Galeón Andalucía is een replica van een Spaans schip uit de zeventiende eeuw. Tussen het krakende houtwerk wordt het verhaal verteld van de legendarische Spaanse galjoenen

We klommen aan boord. Ik had gelezen dat er 6 dekken te zien zouden zijn maar op twee mochten we niet komen.Het schip spreekt tot de verbeelding. Mijn kleinzoon vraagt op ieder ding wat ik vertel of aanwijs: Waarom?? Ik probeerde er een mooi verhaal van te maken maar of het waarheidsgetrouw is weet ik niet hoor. Zo was het natuurlijk geen piratenschip maar werden dit soort schepen gebruikt voor maritieme ontdekkingsreizen of voor de handel.

Er waren 30[ als ik goed geteld heb] kanonnen aan boord.

een schatkist[ waarom hebben ze die geroofd, oma?]

er stonden manden met proviand,[ waarom eten ze dat oma?]

Naast de trap stond een skelet waar hij niets van snapte. Leg dat als oma maar eens uit………[ waarom is die dood, oma? Is die eerst levend geweest, hebben ze die gevangen dan, kreeg die geen eten dan, waarom, waarom….☺]

de kaarten van bevaren wereldzeeën,

In een slaaphut een bed met een pot ernaast. Die pot snapt hij wel, hij slaapt op zolder en heeft ook een potje op zijn kamer staan voor noodgevallen in de nacht.

De zitkamer van de kapitein[ gingen ze hier dan televisie kijken? Eten ook?Waarom?]

Waarom is dat een anker, waarom is die zwaar, waarom kan ik die niet optillen? Het is best indrukwekkend als je bedenkt dat mensen hier maandenlang op onderweg waren vroeger.

Piratenvlag

De  zwarte vlag met een witte doodskop in de mast zagen we niet op het “piratenschip ” maar wel op een klein bootje in de haven, dus de vraag was meteen of dat ook een piratenschip is?

Het was een leuk uitje zo samen, de Veerhaven is ook leuk om te zien. Ik moest denken aan een van de eerste patiënten die ik verpleegde, ik weet zelfs zijn naam nog: Mijnheer Malta die dementerend was en de hele dag door aan iedereen vroeg of je hem naar de Veerhaven wilde brengen, want daar lag zijn schip. Hij zou het nu niet meer terug kennen.

Aan de overkant van de Maas lag aan de Wilhelminakade een groot Amerikaans cruiseschip.Een tijd terug was ik aan die kant van de Maas met de Open daken dagen in Rotterdam

We brachten nog een bezoekje aan het Wereldmuseum om de tijd te doden tot de watertaxi weer zou komen, aten een ijsje en om 17.15 kwam daar onze taxi weer aangevaren en vaarden we weer in vliegende vaart terug naar Ridderkerk.

35 gedachten over “Schip Ahoy!

  1. Ik leerde veel bij én ik genoot de uitstap mee. Dat zou ook top zijn voor de kleinzonen hier.
    Een kind dat de wereld ontdekt en bij alles waarom vraagt. Vermoeiend, maar vooral heel leuk. Die watertaxi die over het water scheurt nam ik ook al, we waren met 4 vrienden en genoten zo hard!

  2. Ja, waarom is dat nou een skelet Margriet?? en waarom heeft die boot in vredesnaam geen piratenvlag? 😆 Kan zo lekker doorgaan de hele dag hè hahahaa.. maar wát je ook antwoordt, het is meestal wel goed.. en dan volgt de volgende waarom al.. haha!
    Leuk uitstapje.. en helemaal vanuit Ridderkerk met de watertaxi? Dat lijkt me inderdaad niet zo comfortabel, ik ben alleen vanaf de Wilhelminapier weleens naar de Veerhaven gevaren.. en andersom (tijdens de Wereldhavendagen).. dat vond ik wel lang genoeg gehotseknots op die golven hahahaa! Maar het gaat wél lekker snel inderdaad! 🙂
    Het was weer genieten voor beiden.. je weet het toch maar te verzinnen elke keer! 🙂

    • Nee ik ben vanaf Ijsselmonde gegaan, in Ridderkerk is geen halte. Maar het ligt vlakbij Bolnes dus voor het gemak maar Ridderkerk geschreven☺ Waarom? Nou daarom antwoord ik voor deze keer, hahah

  3. Een heel mooi blog hoor, al die grote zeilschepen, doen je denken aan grote avonturen, en piraten!
    Je kleinzonn raakte niet uitgekeken, en Oma heeft natuurlijk overal een antwoord op.

  4. Wat een mooie uitstap. En wat een leuke vragen van je kleinzoon (gingen ze hier dan televisie kijken –> echt een kind van zijn tijd!). Piraten, kanonnen, een schatkist, … ik weet wel zeker dat mijn kleinzoon dat ook heel leuk zou vinden. Helaas vandaag de laatste dag zag ik.

  5. ha die Margriet
    nu kan ik wel beginnen met waarom
    doe ik niet , ik genoot van de mooie foto’s van dat galjoen van toen
    zag ook de TM26 een mooie viskotter , en nadien een haventje dat ik mij herinner , moet nodig die kant weer eens op

  6. We lazen over het schip bijde nos. Wat leuk dat je dit ons hebt laten meebeleven. Ik hou wel van een oude replica. En de vragen van jouw kleinzoon zijn kostelijk!

    • Leuk dat je er over gelezen had! Die vragen gaan de hele dag door en hij is nooit tevreden met het antwoord want dan komt de volgende waarom al weer. Maar ik herken het van mijn eigen zoon, die deed dat altijd ook zo erg. Toch probeer ik op alles een antwoord te geven.

  7. Enig stukje over het piratenschip en de weg ernaartoe.. Die ‘waarom’ vragen brengen bij mij ook herinneringen naar boven van z’n vader..Gaat idd de hele dag door,n erg leuke fase!

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!