Open dakendagen Rotterdam

Dit weekend waren de Rotterdamse Daken Dagen. Maanden terug bestelde ik er al een ticket voor. Ik had mij geabonneerd op de nieuwsbrief nadat ik over de editie van vorig jaar had gelezen bij Dorothee[ Djaktief] Zij liep toen over het snikhete dak van winkelcentrum Zuidplein. Vandaag bezocht ik 2 daken met weer aardig wat regen. Er lijkt geen einde aan te komen………..

Ik had de mail met ticket al enige tijd terug ontvangen en niet meer naar gekeken. Vorige week ging ik mij eens verdiepen in dit uitstapje. Ik had inmiddels nog een stuk of 3 mails gehad van de organisatie, Je kan het dak op. Het bleek dat je met de mail  eerst op 2 daarvoor aangewezen locaties een fysiek bewijs moest halen om het dak op te mogen. Ook bleek dat bij heel veel daken er weer aanvullende tickets nodig waren, die ook al uitverkocht waren. Zo had ik graag het dak op gewild van het Witte Huis en het WTC, maar helaas.

Las Palmas: een foto niet van mijzelf maar van Joris1919 – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2697147

De foto hieronder, minder mooi maar deze nam ik zelf.

Las Palmas

Ik begon dus op het dak van Las Palmas aan de Wilhelminakade op de kop van Zuid

Las Palmas is een voormalig werkplaatsengebouw in Rotterdam (Wilhelminapier) van de rederij Holland Amerika (Holland-Amerika Lijn), gebouwd tussen 1951 en 1953 naar een ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema (1910-1985)Tijdens het bombardement van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog werd ook een groot deel van de Wilhelminakade getroffen. Na de oorlog gaf de rederij Holland Amerika opdracht voor nieuwbouw van haar panden. Een aankomsthal en loodsen waren het resultaat. Het laatste van deze wederopbouwpanden van de rederij was het werkplaatsengebouw. Dit gebouw, bekend als Las Palmas, werd in 1953 in gebruik genomen. Naast werkplaatsen voor vervaardiging van scheepsonderdelen huisvestte het gebouw ook opslagplaatsen[. bron Wikipedia]

Het dak was op de vierde etage en daar was een prachtig uitzicht over de Maas en skyline van Rotterdam. De Erasmusbrug prominent in beeld. De brug staat al voor een deel in de steigers. Misschien hebben jullie het in het nieuws wel gehoord, hij heeft een opknapbeurt nodig. Hij zal helemaal geverfd worden in lichtblauw, de originele kleur. Misschien dat je de steigers kunt zien op de foto hieronder. Ik nam hem toen ik er langs liep.

De ronde daken die je ziet op de eerste foto en hieronder is het dak van de aankomsthal van de Holland Amerika Lijn. Ik experimenteerde ook nog wat met zwart wit foto’s.

 

Pakhuismeesteren

Het uitzicht rondom was prachtig op het dak van Las Palmas.Aan een zijde keek je naar hotelkamers[?] die in dit oude handelsgebouw gevestigd zijn, een gebouw van Pakhuismeesteren uit 1818. De oude foto is afkomstig van Rijnmond

 

 

Hotel New York

Hotel New York was goed te zien, met een grote bouwput ervoor.Hotel New York is gevestigd in het voormalig directiegebouw van de H.A.L.en sinds 1993 als hotel in gebruik.Later liep ik er nog even heen in de, inmiddels stromende regen.

Ander icoon van de stad, de Euromast was ook duidelijk te zien aan de overkant van de rivier.De foto hieronder nam ik nog vanaf het dak.

De volgende nam ik langs de oever

Tot zover de foto’s die ik maakte op het dak en rond de eerste locatie van de Rotterdamse Daken Dagen. De muurschildering kwam ik onderweg naar de metro tegen. Hij is van Judith de Leeuw, genaamd Make it Happen.

Ergens aankomende week laat ik foto’s van het tweede gebouw zien. Welk gebouw dat was? Ik laat jullie nog even in spanning☺

19 gedachten over “Open dakendagen Rotterdam

  1. Bij vorige post “de beeldentuin” heb ik tot 2 keer een bericht geschreven dat ik verstuurde maar als antwoord kreeg dat het niet gelukt was te versturen. Ik probeer met deze post opnieuw en hoop dat het nu lukt .Daken dagen nog nooit van gehoord maar wel fijn al die uitzichten van af daken.

  2. mooi evenement , jammer dat je niet alles kon doen wat je plan was , maar de daken lopen niet weg 🙂
    volgende x nog maar eens , en hopelijk dan met zonnig weer
    wat een prachtige muurschildering zeg

  3. Aha.. dat heb ik dus ook nu weer gemist hehe. Ik mis die dingen in Rotterdam bijna altijd. Maar aach.. ik was vandaag in Dordrecht.. bij Dordt-in-Stoom.. ook leuk. En ik zie nu hier jouw mooie foto’s.. die kan ikzelf toch nooit zo mooi maken! 🙂

  4. Oh op Las Palmas was ik graag geweest. Dat lukte mij weer niet vorige keer. Mooie beelden. Jammer van het weer. Volgend jaar ga ik weer proberen om op een ander dak te komen.

Leuk als je een reactie achterlaat!