Beeldentuin Ravesteijn

Met twee vriendinnen had ik al weken geleden afgesproken naar de Beeldentuin van slot Ravesteijn in Heenvliet te gaan. Het zat niet mee, want Ria was ziek en het weer beloofde ook niet veel goeds. Met Thea vertrok ik toch richting Heenvliet want we hadden nou eenmaal tickets gekocht!

De tuin was pas om 12 uur open. Het eerste deel liepen we nog met droog weer maar we voelden de regen eraan komen.Volgens buienradar zou het om plm 13 uur gaan regenen.Nou, dat ging het! Alle sluizen gingen open en we waren doorweekt.Toch was het de moeite waard, al hebben we bij lange na niet alles kunnen zien. Na tweemaal in een tent gewacht te hebben of het droog zou worden, besloten we het uiteindelijk maar voor gezien te houden. Inmiddels was er bijna niet meer te lopen na die wolkbreuk, wat echt jammer was.

Kunstwerken waren onbereikbaar geworden zoals het kunstwerk hieronder, de gekleurde bloemen van glas. Het kunstwerk heet: I never promised you a rosegarden. Vanuit de verte leken het klaprozen maar we konden er echt niet dichtbij komen, er lag gewoon een sloot voor door de regen.

Slot Ravesteijn

Ruïne Ravesteyn  was ooit het slot van de Heer van Heenvliet en is een van de weinig overgebleven bouwwerken uit de middeleeuwen. Het kasteel werd gebouwd in het midden van de dertiende eeuw. In 1572 staken de Watergeuzen het kasteel in brand. Het werd daarna niet meer herbouwd[ lees meer over de historie]en raakte het steeds verder in verval; desondanks is het een van de best bewaarde kasteelruïnes in Nederland. Drie van de vier hoektorens staan na ruim zes eeuwen nog fier overeind. Het Ambachtsherenhuis met het landgoed waar in de ruïne ligt, gelegen aan de Markt, is thans in particulier bezit van de familie Lamaison van den Berg. Omdat Ravesteyn altijd in privébezit is geweest en nogal geïsoleerd ligt, is de ruïne niet verder gesloopt en relatief goed bewaard gebleven.

De kasteelruïne is omringd door een slotgracht, Engelse tuin, loofgang, vijvertuin, bospaden, schapenweiden en een sterrenbos. Deze romantische omgeving vormt het decor voor de beeldentuin waaraan kunstenaars uit binnen- en buitenland meedoen. De beeldentuin is een cultureel evenement dat mede als doel heeft het historisch erfgoed in Heenvliet in stand te houden.

                                                                    Kunstwerk van Henk Vissers

Een greep uit de expositie

Tijdens de Beeldentuin vindt je er een inspirerende combinatie van kunst, cultuur en natuur. Er wordt hedendaags werk getoond in een variatie aan stijlen, vormen en materialen. Dit jaar werd er door ruim 20 kunstenaars geëxposeerd

Kunstwerk van Wietske van Leeuwen, mandje met artisjok. Keramiek

Kunstwerk van Janneke Kodde, brons

Deze jonge bruid van gegoten staal van Marianne van der Bolt  kun  je aanschaffen voor de prijs van 17440,-

Bronzen sculptuur met de naam Origin is van Herma de Wit en is geïnspireerd op de zaaddoos van cypres

Deze beelden [ foto’s boven en hieronder] van Sjaak Smetsers vond ik wel de leukste/ mooiste van de tuin en zou ik zo kunnen kopen, waren ze niet zo prijzig☺.Ik zag prijzen van zo rond de 2000 euro. Het gesmolten en gegoten glas is gecombineerd met brons, koper,meolith, cortenstaal of roestvrij staal.

 

Nest van betonijzer en keramiek van CAKtwo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al met al vond ik het heel leuk om te zien. Het weer zat niet mee en daarom komen de kunstwerken niet zo tot hun recht op de foto’s.We hebben gelukkig wel gelachen, als twee verzopen katten liepen we terug naar de auto.Het was lang geleden voor ons allebei dat we zo doorweekt geregend waren ondanks de regenjassen die we aan hadden.@ Thea, bedankt voor het gezellige uitstapje samen en @ Ria, knap maar snel op!

De beeldentuin is slechts 1 maand per jaar geopend. Dit weekend nog voor het laatst, dus als je ook nog wilt gaan………..

 

21 gedachten over “Beeldentuin Ravesteijn

 1. Mooi dat jullie ondanks de stortvloed toch nog wat beelden hebben gespot. Het doet me denken aan het Middelheim museum bij ons in Antwerpen, zeker een aanrader als je eens een uitstapje in België wil doen.

  En by the way, ongelooflijk maar waar is er eindelijk een zaadje van je olijfkomkommer ontkiemd én heeft de slakkenvraat overleefd. Het allerlaatste. Hij is nu manshoog dus ik ben heel benieuwd!

  • Hallo Eline, leuk van je te horen! Antwerpen staat nog een keer op mijn lijstje om te bezoeken! En dat die olijfkomkommer nog steeds kiemkrachtig is zeg na al die tijd!Ik vond het altijd een decoratieve plant in mijn tuin. De vruchtjes zijn het lekkerst als ze klein zijn, 3 cm ongeveer. Je kunt ze zo eten of roerbakken. Wat grotere exemplaren kun je vullen. Ik ben benieuwd en hoop dat de slakken er af blijven!

 2. Eigenlijk kun je met dat weer van de laatste dagen helemaal níks doen.. maar dan zie je ook niks. Beter zo’n leuke uitstap in goed gezelschap als de week die wij hebben meegemaakt.. 🙁

 3. Wat ik hier te zien krijg, zijn wel mooie kunstwerken. Jammer van het slechte weer en dat je niet tenvolle hebt kunnen genieten. Maar toch goed gelachen!

 4. Wat jammer van het weer, dat vind ik het grote nadeel dat je tegenwoordig van tevoren tickets moet bestellen en niet spontaan op een mooi weer dag ergens heen kunt gaan.
  Toch geven je foto’s een leuke impressie van wat er te zien was.
  Hier bij Zwolle heb je ook een beeldentuin de Anningahof en in Mariënheem schijnt ook een beeldentuin te zijn.

  • Dat is zeker waar Ank van het van te voren moeten bestellen van tickets. Voor morgen heb ik een kaartje voor de open daken dagen in Rotterdam maar ook dan geven ze slecht weer op. Dus ik moet nog zien of ik ga…

 5. heel mooi Margriet
  een mooie geschiedenis ook van het slot , ik hoor er hier voor het eerst van en toch klonk Heenvliet me bekend in de oren , wat blijkt ik kwam er door op wandel op het Grote Rivierenpad in “16
  zitten leuke beeldjes tussen , jammer dat jullie pech hadden met het weer

 6. Dat kunstwerk van Janneke Kodde vind ik prachtig en mag zo in mijn tuin komen. Jammer dat je de glazen bloemen niet goed zag, want dat perkje ziet er ook heel mooi uit. Jammer van de regen (weeral)

 7. Wat jammer dat jullie zo slecht weer hadden Margriet. De foto’s die je wel kon maken zijn prachtig hoor! Wij hebben hier ook zo’n mooie beeldentuin.
  Fijn weekend.

 8. Tu es une artiste et comme toutes les artistes tu sais voir les lieux qui sont beaux à partager avec nous. Un très bel article Margriet.

Leuk als je een reactie achterlaat!