Vorig jaar zomer reden we binnendoor vanuit den Haag terug richting Rotterdam.We stopten bij het strand van Monster en lunchten daar op een heerlijk terras met uitzicht op zee.Terug naar de auto vielen mij naast het pad distels op met een aparte kleur.Ze waren mooi blauw/lilagrijs met een blauw/paarse bloem.Heel apart! Ik had geen idee wat de naam van de distel was.We raakten nog in gesprek met iemand die de hond aan het uitlaten was, maar zij kon het ons ook niet vertellen.Ik plukte er 1 af met het idee die te gaan fotograferen.De foto’s die ik ter plekke nam met mijn telefoon, zijn helaas niet goed gelukt.
Thuis gekomen ging ik op zoek naar de naam.In eerste instantie vond ik dat het een beschermde plant zou zijn.Hierdoor voelde ik mij wel schuldig, want ik had hem geplukt.Weliswaar 1 takje,maar toch. Later ontdekte ik dat de status beschermd gold tot 2017. Gelukkig maar…..Toch bewaar ik hem: de distel ligt ,inmiddels gedroogd, in een glazen pot.
Onlangs maakte ik er foto’s van met mijn macrolens.Als je op de link klikt kom je op de site van Wilde bloemen in Nederland en zie je kleurenfoto’s
Informatie van de site Flora van Nederland [ https://www.floravannederland.nl/planten/blauwe_zeedistelBlauwe zeedistel, Eryngium maritimum L., hoort tot de Schermbloemenfamilie. Blauwe zeedistel stond tot 2017 op de Rode lijst als kwetsbaar (categorie 3) en mocht dus niet geplukt of verwijderd worden. De plant is uitstekend aangepast aan het droge, winderige milieu waar ze voorkomt, namelijk de kuststreek, waar ze te vinden is in de duinen, langs de zeereep. Maar ook op omgewerkte grond bij bebouwing langs de kust kun je de soort vinden. De plant komt van nature voor in Europa en is vrij algemeen in onze kuststreek en zeer zeldzaam op de Zeeuwse Eilanden en langs het IJsselmeer.
De van blauwgroene, naar boven toe blauw-aangelopen plant wordt 30-60 cm hoog. De bladeren zijn voorzien van een waslaagje en zijn stekelig getand. De ronde wortelbladeren zijn drie- tot vijflobbig.
De Blauwe zeedistel bloeit van juni tot augustus en de blauwachtige of witte bloemen staan in schermen, die er hoofdjesachtig uit zien. Per plant komen een tot vier soms tot negen hoofdjes voor. Het omwindsel bestaat uit schutbladeren die drie lange tanden hebben. De kelkbladen zijn 4-5 mm lang en langer dan de kroonbladen. De helmdraden zijn diepblauw.
De vrucht is een tweedelige, 5-7 mm lange splitvrucht met eenzadige dopvruchtjes. De vruchten zijn bedekt met smalle, spitse schubben.
Als nectarplant is de Blauwe zeedistel in trek bij een aantal dagvlinders zoals de Dagpauwenoog.
Ga je dus nog eens naar het strand, let eens op of je deze prachtige distels tegenkomt…….
Ze komen me ook niet bekend voor aan onze Zeeuwse kust maar ik ga voor de zekerheid toch eens beter kijken als we aan de wandel zijn.
Wat een held die schoonvader van jou! Agaven op de vlizotrap naar zolder. Petje af. Hij zal ook wel eens van een strenge winter hebben gedroomd.
Ga ik zeker doen. Heb deze distel nog nooit gezien in de duinen.
Heb hem ook aan de zee in de duinen gezien..Ik vind het ,ook een erg speciale plan