Zomervakantie op ons eigen resort

Vorig jaar gingen wij op vakantie naar Polen en Tenerife. Dit jaar slaan we op vakantie gaan over vanwege de Corona.En als ik eerlijk ben, vind ik het niet eens erg.We hebben een heerlijke tuin, die prachtig in bloei staat en de moestuinbakken leveren ons steeds weer verse groenten. De tijd van zomerframbozen, aardbeien, witte bessen, blauwe bessen, kersen ligt weer achter ons.

bramen

We wachten nu op de bramen, herfstframbozen, druiven, appels, peren en pruimen.In de tussentijd is de oogst van tomaten op gang gekomen, bijna dagelijks courgettes en mijn hoop is nog gevestigd op de komkommer in de kas.De eerste bloemknoppen zitten erin, dus het kan niet heel lang meer duren voordat ik weer komkommers kan plukken.Beetje laat dit jaar omdat de zaailingen steeds opgegeten werden of maar niet op kwamen.De pompoenplanten van de Ushiki Kuri zitten ook vol vruchten.

Bij al dat lekkers uit eigen tuin, hebben we ook de BBQ op de tuin.Onze eigen mediterraanse keuken is ook dichtbij!, Dus de zomer kan toch eigenlijk niet stuk.Dan maar dichtbij huis dit jaar.

In de kas

In de kas groeit alles als een speer, de tomaten kleuren rood, de paprikaplanten[ zaden van Moestuinhippie] die niet zijn opgegeten in het vroege voorjaar staan er goed bij.Ik zie alleen nog niet veel vruchtjes.Het citroengras doet het ook goed in de kas, ik had het ook buiten gezaaid, maar daar is het niet opgekomen.De basilicum[ helemaal achteraan] gaat ook goed, ik heb er al veel van geplukt.Binnenkort ga ik wat invriezen.Wil je lezen hoe ik dat doe, klik dan op deze link

grootbladige basilicum

Bloemen

Deze maand is de tuin denk ik wel op zijn mooist, er staat zoveel in bloei in allerlei kleuren paars, roze, rood en wit.Ik heb geen geel gekleurde bloemen met uitzondering van de Oost-Indische kers.Ik zaai de Oost-Indische kers ook niet, die komt vanzelf weer terug op de plek waar hij vorig jaar ook stond. Wel verandert de kleur, ik had ooit zachtgele, oranje, rode en witte bloemen. Nu zie ik ook kruisingen zoals deze onder op de foto, zacht geel met rood . De Oost-Indische kers heb ik vooral om de luizen naartoe te lokken.Je zou de bloemen ook kunnen eten,maar op de een of andere manier lokt me dat niet aan.Ze zijn wel leuk voor garnering.

Final Tiles Gallery id=34 does not exist

Zelf zaaien

In de moestuinbakken zijn wat kale plekken gekomen na de bonen- en bietenoogst.Ik heb weer nieuwe bonen en bieten gezaaid, die ik volgende week wel kan uitplanten.Tot onze favorieten uit onze tuin horen sperzie- en snijbonen, worteltjes,bieten en prei.De winterprei heb ik dit jaar zelf gezaaid, wat dit jaar goed gelukt is.Voorgaande jaren verdorden de sprietjes steeds en haalden we dan maar bosjes prei bij een lokale tuinder.Nu had ik ze net als anders in de volle grond gezaaid, maar op een plek met meer schaduw.Inmiddels zijn het na het uitplanten[ potlooddikte] flinke planten geworden zoals je hieronder kunt zien.

De zelf gezaaide broccoli doet het dit jaar ook geweldig.We hebben er al 1 keer van gegeten.Met het oogsten moet je niet te lang wachten anders schiet hij door en gaat bloeien.

Een paar van deze bloemen staan in de strook met veldbloemen.Het zijn vergeten wortelen van vorig jaar die nu zijn gaan bloeien.

Zo blijf je bezig

Vorig jaar hebben wij een stuk volkstuin opgegeven omdat het teveel werk werd om bij te houden.Dat stuk van 160 m2 was echt alleen moestuin.In onze huidige tuin van 350 m2 maakten we toen een aantal verhoogde bakken,maar we vinden dat eigenlijk toch te weinig om al onze wensgroenten in te kweken.Dus zijn we nu aan het kijken hoe we meer moestuinstukken kunnen maken.De verhoogde bakken zijn leuk om te zien maar vallen mij toch tegen.In de droge periodes kun je er wel met je gieter bij blijven staan.De grond is veel eerder droog dan op de vlakke stukken. Gisteren besloten we daarom om die bakken na de oogsten weer weg te halen en de aarde gewoon weer glad te harken over de tuin.We kunnen dan meteen grotere bedden maken. Werk aan de winkel ……zo blijf je bezig zullen we maar denken.Stil zitten is niet aan ons besteed.

Tot slot nog wat impressies van de tuin, je kunt op de foto klikken om te vergroten.

Als antwoord op reacties op vorige blogs:

Lieve: jij vroeg welke knoflook ik kweek. Ik moest het even opzoeken:

Je kunt het nalezen op mijn pagina over knoflook:

https://volkstuinvanbemar.nl/knoflook/

Anet: Ik heb zaden van de paarse juffertjes in t Groen en de klaprozen voor je.Zal ik ze opsturen naar je of meegeven aan Thera in augustus?

12 gedachten over “Zomervakantie op ons eigen resort

 1. Mooie broccoli. Wanneer begin jij broccoli te zaaien en is dat in de serre?
  Eigenlijk hoeven wij niet op vakantie te gaan, in de tuin valt er zoveel te beleven
  Nu met de corona zou het onverstandig zijn te vertrekken. Wij blijven ook thuis en vermijden zoveel mogelijk contact met andere personen.

  • Hallo Jaqueline, Dit jaar hebben we er geen last van vorig jaar wel, het blad van de uien werd helemaal gekruld en later ook in veel preien. Dit jaar heb ik de pootuien afgedekt met vliesdoek tot en met mei om te voorkomen dat de preimineervlieg erbij kon.De prei in een ander vak staat er ongedekt prachtig bij.Naast bleekselderij staan ze daar.Of die invloed heeft weet ik niet.

 2. Prachtig allemaal. Telkens een opkikker om te mogen meekijken vanuit mijn appartementje 🙂 De blaadjes van de oost-indische kers heb ik wel eens onder een salade gedaan, lekker pittig van smaak.

 3. Wat ziet het er allemaal fantastisch uit! De bloemen, de groente en de kruiden. Ik heb wel een vraagje, de sperzieboontjes zaai je die voor een tweede keer? En heb je dan meer opbrengst? Ik pluk nu volop van de bonen, maar het blad ziet er droevig uit. Dacht dat het oogsten eindeloos doorging, maar nu twijfel ik. Hoop het te horen.

  • Hoi Hetty, ik heb van de eerste planten een goede oogst gehad, maar ik zag er geen nieuwe bloemknoppen in komen dus ik heb de planten verwijderd.Eindeloos oogsten van sperziebonen lukt volgens mij ook niet.Ik heb twee weken terug nieuwe bonen voorgezaaid in bakken.Ik heb voorgaande jaren steeds wel driemaal gezaaid met tussenpozen om de oogst te rekken.Naarmate de tijd verstrijkt blijven de planten wel wat kleiner en is de opbrengst wat minder.Ik las pas van iemand die sperziebonen in de kas zaaide, zou ook nog kunnen.

Leuk als je een reactie achterlaat!