Wat plukken we deze week?

Afgelopen week hadden we niet veel tijd voor de tuin.Maandagmiddag was ik er een poosje met onze oudste kleindochter.Die is echt van het plukken. Samen gingen we met kruiwagen de tuin door om te kijken wat ze mocht plukken.Tot haar teleurstelling waren er geen aardbeien meer, wel gele aalbessen, maar die weigerde ze te proeven, net als frambozen en Japanse wijnbessen.Jammer want ook die zijn zo lekker……Ze gingen mee naar huis voor haar papa, die het volgens haar heerlijk vindt.

wijnbessen

We plukten sperziebonen, die lust ze wel graag, evenals courgette. Wat bosuien en wat tomaatjes gingen in de kruiwagen en een bos basilicum voor in de pasta.Tot slot een bosje Lathyrus en een zonnebloem.

Het was lang geleden dat we zo samen in de tuin waren en zij genoot er volgens mij net zo van als ik.

Wat valt er nu te oogsten?

De planten zijn hard gegroeid.Ik kon de eerste bietjes oogsten.Die doen het niet echt geweldig dit jaar, veel loof maar weinig knol.Misschien teveel bemest? Of te koud in het voorjaar, of te droog daarna. Wie het weet mag het zeggen.Ik heb inmiddels weer nieuwe plantjes gezaaid, dus over een weekje kan ik ze weer uit poten. De broccoli kon al geplukt worden, sperziebonen ook, en de eerste snijbonen plukte ik vanmiddag.De tomaatjes, Romaatjes en snoeptomaatjes, beginnen te kleuren.

Romaatjes, gekweekt uit zaad van tomaatjes vanuit de supermarkt

Ik zag opeens een vreemde soort, een tomaat met zwarte vruchtjes.Ik denk dat die zich zelf heeft voortgeplant, want die had ik vorig jaar.De naam weet ik niet meer…

broccoli

Verder heb ik inmiddels 5 courgettes geplukt.Eindelijk, want die heb ik wel een paar keer moeten zaaien voordat een het bleef doen en niet werd opgegeten door slakken. Dit jaar ook geen aubergines, want ook die planten vielen ten prooi, net als de paprika en komkommer planten buiten.Die heb ik nog wel in de kas staan, even afwachten wat die gaan doen.

Padden.

In de tuin springen veel mini padjes weg als je ergens bezig bent.Ik ben er blij mee, als ze wat groter zijn, kunnen ze lekker slakken opeten. Ik vraag me wel af of ze die vieze naaktslakken wel lusten.Vorige week tilde ik een amfoor op, daaronder zat een volwassen pad met naast hem een stuk of 6 grote naaktslakken….

Ook ontdekten we opeens kittens in de tuin, een moederpoes met 3 jongen heeft haar intrek genomen onder een watervat van de achterbuurman.Fijn, allemaal muizenvangers!

Artisjok met mieren

In het voorjaar had ik in een kuip een artisjok gezet, maar hij tierde niet echt.We besloten de bosuien eromheen te oogsten en de artisjok in de volle grond te zetten.Toen Ben de plant uit de kuip schepte, zagen we waarom hij niet wilde groeien.In het wortelgestel zat een enorm mierennest met allerlei holle ruimten met eitjes. Geen wonder….

Duizenden mieren renden zich rot om al die eitjes in veiligheid te brengen…Wel mooi om te zien,maar de mieren die op onze armen liepen beten zelfs……

Pinokkioappel

De vogels hebben gelukkig geen andere appels meer opgegeten.Uit de appelbomen zijn toch nog wel veel appels gevallen.Deze hing nog aan de boom, maar plukte Ben voor de kleindochters.Net een Pinokkio met een lange neus en twee ogen.In sommige appels zitten gaatjes waar wat viezigheid uitkomt.We sneden 1 appel open en zagen dit:

Ik zat even snel te googelen en het lijkt erop dat dit veroorzaakt wordt door de fruitmot en men noemt het wormstekigheid. Ik ga het eerst eens goed uitzoeken om te kijken of ik er iets tegen kan doen.

Maar verder groeien ze prima en worden het al flinke appels:

Later deze week zal ik meer foto’s posten.Ik maakte er veel met mijn camera, maar die moet ik eerst bewerken.De foto’s hierboven nam ik met de telefoon.

Welkom

Ik zag dat er weer een paar nieuwe abonnees bij gekomen zijn.Leuk dat jullie je geabonneerd hebben!

7 gedachten over “Wat plukken we deze week?

  1. Wat Bep zegt deden wij vroeger ook. De rest van de peer of appel smaakt nog lekker. Maar als je zoveel ander fruit hebt, dan eet je natuurlijk liever wijnbessen dan wormstekig fruit.

  2. Wij hadden zulke appels en Peren vroeger die waren wormstekels je sneed het eromheen weg en maakte er appelmoes van maarik denk dat het niet van deze tijd is gr.Ma

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!