Het is alweer half april geweest en ik hoop dat we nu klaar zijn met de winterse buien. Dit weekend was het in ieder geval heerlijk. Zowel gisteren als vandaag waren we lekker bezig op onze tuin. Ook afgelopen week hadden we al een hele dag om te werken op onze tuin. Mijn man had via de Corona app een melding gekregen dat hij vorige week donderdag in contact was geweest met een besmet persoon. Laat hij nou ook net wat aan het kuchen zijn en ik voelde wat keelpijn. Wij dus gebeld met de GGD en we konden in de middag naar de teststraat in ons dorp. Voor het eerst in het jaar dat Corona er is, kregen wij die beruchte wattenstaaf in neus en keel. Op tv lijkt het heel erg, we zagen er tegenop maar het viel mee. Het betekende wel dat we, tot de uitslag bekend zou zijn, thuis moesten blijven. Nou zijn we op onze tuin ook op onszelf, dus daar gingen we toch maar heen. Niemand gesproken en in de loop van de dag kwam de uitslag, beiden negatief gelukkig…..
We waren een dag of 8 niet geweest en ik was erg benieuwd of alles de kou overleefd zou hebben onder het vliesdoek. Dat was ondanks de wind netjes blijven liggen. We gebruiken altijd campingpinnen om dit soort doeken vast te steken in de grond . De plantjes staan er goed bij.
Afharden
Voordat je de gezaaide plantjes buiten kan planten, moeten ze eerst afgehard worden. Ze kunnen niet direct in de felle zon of in de koude nacht buiten staan, Als de temperatuur zoals vandaag is, kun je ze overdag vast buiten zetten en dan weer binnen voor de nacht want het kan best nog vriezen.Een aantal van de plantjes van thuis zijn al mee verhuisd naar de tuin en staan in het raamkozijn van onze schuurtjes. Daar kunnen ze alvast wat afharden.De kas heeft geen dak meer, dus daar kan ik ze niet zetten. Echt buiten planten kun je eigenlijk pas na de IJsheiligen doen, het is nu toch nog pas april….er is nog steeds kans op nachtvorst.
Ik zaaide nog wat en verspeende wat zaailingen die ik van thuis had mee genomen. Inmiddels zijn de tomaten al aardig groot aan het worden en de komkommerplanten zouden best al in de volle grond kunnen.Dit jaar was ik best laat met zaaien, maar toch nog te vroeg eigenlijk gezien de grootte van sommige planten. Voor de zekerheid laat ik ze nog binnen. Ik kan er nu niet even snel heen fietsen om ze af te dekken mocht het te koud worden……
De gezaaide groenten zette ik bij gebrek aan de kas in bakken met deksel en in oude aquariums en dat gaat eigenlijk ook goed. Doperwten en bieten zijn inmiddels opgekomen.
De sla plantjes staan er ook mooi bij en de radijsjes komen op
Onkruid
In de bloemenperken staat nog behoorlijk wat onkruid. Ik zie veel herderstasjes , hondsdraf, dovenetel, paardenbloemen en madeliefjes. Mijn man is begonnen met onkruid wieden en ik kon wat langs de randen gelukkig ook wat doen waar ik bij kan vanuit de rolstoel. Gelukkig is het niet zo nat meer en kan ik mij een beetje verplaatsen door het gras.
In de hondsdraf bloeien minuscule bloemetjes, die van dichtbij prachtig zijn
Bloeiende tulpenbollen
Sommigen konden naar de Keukenhof, ik moest mij beperken tot de bloeiende bollen in eigen tuin. De gele tulpen die ik een paar jaar terug als roze besteld had, komen net uit.
Jammer genoeg heb ik weer een verkeerde levering gehad, in de herfst bestelde ik witte tulpen, die zijn zachtgeel, ontdek ik nu ze uitkomen. He wat jammer….Niet dat ze niet mooi zijn, maar ik ben niet zo van geel
Aankomende week het vervolg met oa de bloesem in de fruitbomen….
Oh nee, weer een verkeerde levering. Haha. En je bent al geen fan van geel. Wel heerlijk dat de bollen en fruitbomen bloeien.
Hier de staat de pruim in volle bloei. De magnolia (paarse) is nog wat bescheiden. Verder veel geel hier in bloei: dotterbloem, forsythia en narcissen. En paardenbloemen in het gras ๐
In mijn ogen bestaat er geen onkruid…
alleen plantjes die proberen te groeien ๐
Ons tuintje is dan ook een vrolijke wildernis geworden ๐
Beiden negatief..
een geruststelling Margriet
en mooi geel is ook niet lelijk
prettige dag gewenst
Ik geniet van je tuin, heerlijke foto’s. Complimenten voor je mooie nieuwe blogontwerp, prachtig. Jarenlang heb ik ook deze kleur grijs gebruikt op mijn blog, vind het nog steeds erg mooi.
Dank je wel, Marthy!
Heel wat gaande in jullie tuintje dus…. ook de van nature opkomende flora heeft zijn charme. Mag ik er misschien op wijzen dat, wat je hier als “hondsdraf” benoemt, een “ereprijs” soort is ๐
Geen vingerwijzing hoor maar een opbouwende opmerking ๐
Reply to picpholio, van de fout wb de hondsdraf was ik inmiddels op de hoogte, maar evengoed bedankt voor de correctie. Van onkruiden weet ik niet zoveel en had gezocht op het paarse bloemetje…
Prachtig om te zien Margriet. Mooie kleurtjes ook en het staat zo vrolijk vind ik altijd.
Zag ik dat jullie ook van die heerlijke onbespoten bietjes hebben staan. Die zijn
wel zo heerlijk. Jammer dat ik niet zo mooi tuintje meer bezit. Fijne dag!
Reply to Gerda, bietjes uit eigen tuin zijn het allerlekkerst, zo heerlijk zoet en sappig!
Wellicht verkleurt de licht gele tulp nog naar wit. Dat komt voor.
Jullie tuin staat er al erg goed bij. Ondanks bescherming zijn mijn bonenplantjes en stinkertjes bevroren maar rest groeit voorbeeldig. Mijn sla is bijna klaar en de radijsjes vormen al knolletjes.
Mooie detailfoto van hondsdraf. Ja herderstasje is een onkruid dat zich overal verspreidt als je het niet verwijdert voor het in zaad komt. Fijne week.
Jij hebt een klein Keukenhofje in je tuin! mooi hoor.. ook de gele , al moest ik wel lachen om je commentaar.. twee keer een verkeerde kleur gekregen, beide geel en daar ben je niet zo van..! ๐
Ik vind het blauwe bloemetje meer op de gewone ereprijs lijken dan op hondsdraf eerlijk gezegd.. ook qua bloeiwijze.
Toch mooi dat alles het zo goed doet op de tuin.. het heeft de winterse buien goed doorstaan!
Gek is dat hรจ, dat als je dรฉnkt dat je besmet zou kunnen zijn, je toevallig ook wat symptomen lijkt te hebben.. ik heb daar ook altijd last van hehe.
Gelukkig was het negatief!
Reply to MizzD: ik denk dat je gelijk hebt wat betreft de gewone ereprijs, bedankt voor de tip!
’t Staat fis bij jou! Komkommerplantje staat hier reeds buiten, op hoop van zege. Tulpen komen pas uit de grond (pot).
Lie(f)s.