Volkstuin van Bemar

Aardappelen

Aardappelen worden veel gegeten. Bij mijn ouders thuis vroeger aten we ze bijna dagelijks en dan aten we eenmaal per week macaroni of patat of soep met brood! Dan spreek ik over de jaren 60-70 waarin ik als kind opgroeide.

Ik heb van huis uit altijd gehoord dat je de aardappelen na de oogst een dag of 3 moet laten liggen om ´af te sterven´. Doe je dat niet en eet je ze vers uit de grond dan zou je maagdarm klachten kunnen krijgen.Of het een fabel is of niet weet ik niet, voor de zekerheid heb ik het nooit geprobeerd.

De aardappel is  erg gemakkelijk in gebruik; gekookt, gebakken, uit de oven, als kroketjes, als puree,als frietjes, maar ook lekker in een salade

Aardappelen telen

Van de aardappelplant eet je alleen de knol, maar niet het blad en de bloemen. De aardappel behoort tot de groep Solanaceae, de nachtschadefamilie (de aardappel heet Solanum Tuberosum, bron Wikipedia). Dat betekent dat ze familie is van onder andere de paprika en tomaat.Als je vruchtwisseling toepast op je tuin,is het handig dat je dit weet.

Goede buren, slechte buren

Goede buren van de aardappel zijn afrikaantjes, aardbei, munt, maïs, spinazie. Maar poot aardappelen niet naast selderij, tomaat of rode biet.

Voorbereiding

Nadat je aardappelrassen hebt uitgezocht is het zaak om uit te rekenen hoeveel pootaardappeltjes je nodig hebt. Pootaardappelen zijn er in verschillende soorten en maten. De gemiddelde maat is 28 tot 35 millimeter. Een kilo van dit soort pootgoed komt gemiddeld neer op 40 pootaardappels. Dit is genoeg om ongeveer 7 tot 8 vierkante meter mee vol te planten. Je merkt het al: aardappels nemen veel ruimte in beslag in de moestuin. Zelf bestellen wij altijd bij zaadhandel van der Wal.

Aardappelen poten

Zodra je je pootaardappelen binnen hebt, kun je aan de slag. Alle soorten kunnen voorgekiemd worden. Voorkiemen geeft aardappels een snellere start na het poten. Het geeft geen hogere opbrengst, maar kan van belang zijn als strategie tegen de aardappelziekte. Leg de pootaardappelen enkele weken op een lichte plek (maar geen direct zonlicht) bij een temperatuur van ongeveer 10 graden. Zo vormen zich korte, dikke uitlopers die niet snel afbreken. Als we ze te warm houden, ontstaan lange dunne uitlopers die snel afbreken.

Een week voor het poten strooien we wat Culterra volgens de aanwijzing op de verpakking. Zo kunnen de pootaardappelen uitlopen en de plant gaan groeien. Een paar weken na het uitlopen van de aardappelen kun je nog een kleine hoeveelheid kali geven om de knolvorming goed te laten verlopen.

Aardappelen worden meestal in rijen gepoot. De afstand binnen de rij is 30 tot 40 cm, dus ongeveer 3 aardappelen per strekkende meter. De afstand tussen de verschillende rijen is ongeveer 50-75 cm, maar dit kan per ras verschillen. Je kunt aardappelen ook goed in een emmer kweken, bv op je balkon.

Je ziet de uitlopers, maar ook de aangegeten plekken op de aardappel. Zorg ervoor dat muizen er niet bij kunnen!

Aanaarden

aardappel komt boven de grond
de aardappel begint uit te lopen, het groen komt net uit de grond. Nu kun je opnieuw aanaarden.

Wij aarden de aardappelen altijd aan. We hebben daar een speciaal gereedschap voor, een soort V-vormig hak op een steel .Mocht je willen aanaarden : je aardt de planten het beste aan kort nadat het groen van de planten bovenkomt, als ze 15 centimeter hoog zijn. Doe dit met een hak of ‘aanaarder’ . Als je dit een paar keer herhaalt ontstaan er ruggen. De voordelen daarvan zijn:

 • het bevordert de ondergrondse stengelvorming
 • beschermt vroege aardappelplanten tegen vorst
 • het voorkomt dat knollen naar het licht groeien en groen worden
 • de grond op de ruggen warmt sneller op
 • de regen wordt beter afgevoerd
 • je kunt het onkruid goed bestrijden
2018 aardappelen
aardappelen

Oogsten

Als de planten beginnen te bloeien (zo rond half juni) zitten er al kleine aardappeltjes aan. Dan kun je krieltjes oogsten.

aardappelbloem

Wanneer de blaadjes slap gaan hangen, is het tijd om te oogsten. Vroege rassen oogst je in juni, halfvroege en late rassen vanaf augustus. Steek bij het oogsten de riek diep onder de knollen zodat je ze niet beschadigt.  Het rooien gebeurt met een riek of met een speciale aardappelriek , die is iets kleiner met smallere vorken


bildstar

Rassen

Vroege rassen:

 • Dit zijn vroeg afrijpende rassen die gemiddeld 80-100 dagen na het uitpoten kunnen worden geoogst.
 • Je kunt ze wel bewaren ongeveer tot het nieuwe jaar (afhankelijk van het ras)
 • Vroege rassen zijn oa Eersteling, Frieslander, Dore

Middelvroege rassen:

 • Dit zijn rassen die gemiddeld tussen 100 en 120 dagen na het uitpoten kunnen worden geoogst.
 • je poot ze meestal 1 of 2 weken later dan de vroege aardappelen
 • ze hebben een iets langere groeiperiode
 • en zijn daardoor dus ook wat later oogstbaar
 • soms wat langer te bewaren,maar dat is ook afhankelijk van het ras
 • Middelvroege rassen zijn oa Bintje en Eigenheimer

Late rassen:

 • Dit zijn rassen die gemiddeld 110 – 140 dagen moeten groeien om geoogst te kunnen worden. Het betreffen hier over het algemeen rassen die geschikt zijn om de winter door te bewaren tot ver in het voorjaar. Je poot ze vanaf begin april of eerder en dek de grond dan af met vliesdoek.
 • Middellate rassen zijn bv Nicola en Bildstar
 • Het nadeel van late rassen is dat de planten vaak last krijgen van aardappelziektes. Van deze ziektes,is Phytophthora de meest bekende .De ziekte treedt vaak op vanaf begin juli. Het schimmel-achtige organisme tast zowel loof als knollen aan en kan een aardappelgewas in een week tijd volledig vernietigen. De ziekte is te herkennen aan de bruine ronde vlekken op blad en stengels. Aan de onderkant van het blad kan een wit schimmelpluis ontstaan. Ook buitentomaten hebben veel te lijden van deze ziekte. Vroege rassen aardappelen, die in het begin van de zomer al geoogst kunnen worden, krijgen vaak niet eens de kans om besmet te worden met deze beruchte aardappelziektes.
de aardappelen komen net boven de grond

Laat bij het rooien geen aardappelen (ook geen kleintjes) in de grond achter. De achtergebleven knolletjes gaan na de winter vaak gewoon weer verder groeien

aardappelveldje

Ieder jaar probeer ik wat nieuwe soorten uit.De soorten die wij op onze tuin hebben verbouwd, zijn:

 • Eersteling [2016,2017,2018, 2019]: goede oogst, mooie grote smakelijke aardappelen
 • Bildstar, [2017 en 2018]: grote smakelijke aardappelen Zeer bekend met licht rode schil. Licht bloemig en wordt vanaf september geoogst. Geschikt om te koken en te bakken
 • Friese Geeltjes[2015]: klein smakelijk aardappeltje, oud ras
 • Sarpo Mira[2015] roodschillige ardappel
 • Dore[2017 en 2020] Bloemige zeer vroege aardappel met een lekker volle aardappelsmaak. Komt al in juni van het land. Prima aardappel voor puree en zomerse stamppotjes
 • Bintje[2017] Geelschillige aardappel, middelvroeg tot laat afrijpend. Langovaal van vorm. Vrij stevig kooktype en vatbaar voor phythophtora. Geeft grove aardappelen, ook geschikt voor frituren.
 • Eigenheimer[2017] Geelschillige aardappel, middelvroeg afrijpend. Ovaal van vorm. Los kooktype en vatbaar voor phythophtora, zeker in de knol. Smaakvolle aardappel, oud ras.
 • Frieslander[2017,2018 en 2020]: smakelijke grote aardappelen]
Frieslander
frieslanders geoogst 7-7-2017
 • Mozart[2018] niet al te groot, maar het was een erg droge zomer]
 • Belle de Fontenay[ 2018], door de droogte niet al te veel aardappels per plant, klein maar lekkere aardappel om te gebruiken in een salade. Geelschillig.
 • Tiamo 2019 Rode aardappel met een mooie gladde schil. Geeft een zeer hoge opbrengst met grote aardappelen. Tamelijk vastkokend. De smaak is echt heel lekker.
 • Nicola 2019 Vastkokende aardappel, Lekker in de salades, om te grillen of te bakken.Het is een midden-laat ras Wij hadden een goede opbrengst met hele grote aardappelen gemengd met wat kleinere.
Nicola
Nicola aardappel 2019

Een herinnering van mij als kind is die aan mijn opa van moeders kant. Hij was aardappelboer en reed met zijn vrachtauto vol aardappelen langs de deur in wijken in Rotterdam.Als er nieuwe aardappelen waren in het voorjaar, schrapte hij de krieltjes door ze in een emmer met water met zijn klomp te bewerken tot de schil eraf was. Op de foto hieronder zie je de aardappelwagen van mijn opa.

Op de tuin heb ik zijn oude aardappelschep voor de sier op een tuintafel

%d bloggers liken dit: