Bewuster

De weersverwachtingen waren voor vandaag goed, het zou droog zijn met wat zon en een graad of 10.Voor de komende week staat er weer veel regen voorspeld, dus we togen op tijd richting tuin. Het bleek een hele aardige dag en we werkten van 11 tot half 4 op de tuin.Voor het eerst dit jaar aten we weer buiten en dronken koffie met het getjilp van de vogels om ons heen. Andere tuinders waren ook weer op hun tuinen bezig.Heerlijk weer zo buiten bezig te zijn.

We snoeiden,veegden, legden tegels recht, ik probeerde wat te schrepelen, maar daar was het eigenlijk nog te nat voor.De bollen schieten overal de grond uit, de helleborussen staan vol in knop.Ik haalde het blad weg zodat je alleen de bloemen nog ziet en die de ruimte hebben om zich te ontplooien.Ik las dat op de blog van een van mijn lezers: Lieves Garden

Oud hout

Het gesnoeide hout hebben we op een stapel gegooid zodat kleine vogeltjes als het winterkoninkje en roodborstje er insecten in kunnen gaan op scharrelen. We hebben op verschillende plekken in de tuin ook boomstammen liggen. Dat is goed voor de biodiversiteit in de tuin.In dat hout leven weer tal van insecten, zoals pissebedden, duizendpoten, oorwurmen en kevertjes, die weer voedsel zijn voor andere dieren. Ik las pas een stuk hierover op een pagina van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) en ga er in onze tuin ook bewuster mee om.

snoeihout

To good to go

Afgelopen week keken we naar het tv programma Binnenste buiten en daar was een item dat ging over koken met voedsel wat “over is”. Kok Alain Caron ontmoette iemand die via een app dagelijks eten kocht van bakker, groenteman, visboer, supermarkt, restaurants etc. Je kunt dan bv voor 5 euro eten kopen wat normaal een waarde heeft van 15 euro. Maar omdat het niet verkocht is en overblijft eind van de dag kun je dat via een app kopen. Zo kan de voedselverspilling gestopt worden. Ik vond dat wel een goed initiatief en zette de app op mijn telefoon. Helaas doet er in ons dorp niemand mee. Misschien wel in jouw buurt.Kijk eens in de appstore bij To Good to go of klik op deze link van hun website

Natuurlijk kun je voedselverspilling zelf ook voorkomen. Simpelweg,door er bewuster mee om te gaan. Door aangepaste hoeveelheden te gebruiken, door niets weg te gooien, restjes van eten te bewaren en bv een “kliekjesdag”in te voeren.Of gebruik een restje weer in een ander gerecht, door wat toevoegingen kun je al snel iets eten in een wrap, soep of pasta.

Over de datum

Supermarkten prijzen vaak ook producten af die “over de datum raken”, maar nog prima te gebruiken zijn.De datum is de uiterste verkoopdatum,maar vaak niet de uiterste houdbaarheidsdatum. Mijn ouders hadden vroeger een melkzaak en wij leefden alleen maar van de over de datum producten, er werd niets weggegooid! Ik ben er nooit ziek van geworden……Afgelopen week nog kocht ik in de supermarkt een afgeprijsd maaltijdpakket.Het was een zoete aardappel-sperziebonenstamppot.Erg lekker,maar ook simpel te maken zonder dat het in zo’n pakket zit. Het recept heb ik onder koken uit eigen tuin gezet/hoofdgerechten. Probeer het eens!

Bewuster

Doordat wij de volkstuin hebben, ben ik bewuster geworden. Ik heb veel geleerd waar ik vroeger niet over na dacht.Na het eerste jaar op de volkstuin begonnen we biologisch te tuinieren.Ik had gelezen over het gebruik van kunstmest en over pesticiden.Dat wilde ik niet meer in mijn eten. Naar aanleiding van die pesticiden schreef ik er een keer een blog over: wat als er geen insecten meer zijn!

In het nieuws gaat het vaak over CO2, stikstof,ontbossing,smelten van de poolkap, klimaatverandering etc etc…. Ver van mijn bed dacht ik eerst altijd. Maar zeker nu we kleinkinderen hebben, vind ik dat ik in ieder geval zuiniger moet zijn op het stukje aarde waar ik op leef…..Papier en glas verzamelde ik altijd al. Sinds kort eten we bijvoorbeeld niet meer iedere dag vlees. Het is gezonder voor je en scheelt in de CO2 uitstoot.Wie denkt dat ik nu zweverig doe, moet dit blog maar overslaan.Ik ben echt niet roomser dan de paus en echt niet altijd heel erg milieubewust, maar ik doe mijn best….Misschien denk jij er tegenwoordig ook anders dan vroeger over?

4 gedachten over “Bewuster

  1. Weer een leerzame blog Margriet!
    Veerle deed dat regelmatig toen ze nog in Rotterdam woonde zo’n zak ‘bijna over de datum voedsel’ halen bij verschillende speciaalzaken.Het kostte veel tijd maar was altijd spannend wat erin zat…

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!