Volkstuin van Bemar

lavendel

lavendel

Lavendel

Bossen vol heerlijk geurende lavendel,zoemende hommels en bijen op de bloemaren: dat is op en top zomer…..

lavendel snoeien

Het onderhoud van de Lavendel  bestaat voornamelijk uit snoeien.

Snoei steeds zo diep als er nog scheuten (uitlopers) zitten, nooit daaronder!

In het najaar is vooral vormsnoei belangrijk. Je stimuleert de vorming van de scheuten waar je de plant in het voorjaar op terug zet. Zorg dat dit begin oktober is afgerond.De plant kan dan nog een beetje groeien zodat je de hele winter van die heerlijke grijze bolletjes kunt genieten en niet naar een kale gesnoeide plant zit te kijken.

In voorjaar snoei je zodra er wat groei zichtbaar wordt zo diep mogelijk, maar nooit onder de onderste nieuwe scheuten. Meestal is dit in de loop van april. Later snoeien verlaat de bloeitijd.

lavendel bemesten

Lavendel hoeft niet bemest te worden, dar kan de plant niet tegen en zal dood gaan.Gebruik ook geen bemeste tuinaarde bij het planten. Wel is de lavendel een kalkminnende plant. Je kunt  vooral in herfst, winter en voorjaar kalk geven. Een lavendelplant in de volle grond hoef je geen water te geven. Alleen als je gaat planten bij heel droog en warm weer, geef je de grond eerst water voor je de plant erin zet. In een pot heeft lavendel genoeg aan om de week een plonsje water.

 

lavendel

In onze tuin onder andere de soort Augustifolia Hidcote

%d bloggers liken dit: