Biologische zaden

biologische zaden

Deze week kreeg ik een reactie via mijn website van iemand die interesse had in mijn bloemzaden.Zij [of hij]wilde volledig overgaan op biologisch tuinieren. Haar vraag was of het zaad wat ik aanbied, biologische zaden zijn.

Ik had daar niet zomaar antwoord op omdat ik de zaden weliswaar voor het tweede jaar zelf opvang,maar de moederplanten plm 4 jaar gekocht zijn in een tuincentrum.

Wat ik wel eens had gelezen over niet-biologische bloembollen, is dat na drie jaar de pesticiden er wel uit zijn.Het lijkt mij dat dit met bloemen dan ook zo moet zijn.Zeker weten doe ik het echter niet.

Google

Onderaan staat informatie die ik vond op de website.Onderaan staat informatie van SKAL,en wat informatie van zaadhandel van der Wal

Wat is eigenlijk het verschil tussen niet-biologisch zaad en biologisch zaad?

Alhoewel wat de opbrengst betreft weinig verschil is, worden normale en bio zaden op verschillende manieren geplant en geoogst.

Niet-biologische zaden

Voor het oogsten van normale zaden wordt gebruik gemaakt van machines. Voordat overgegaan wordt tot het oogsten van de zaden wordt het onkruid dat tussen normale zaden groeit gedood door middel van pesticiden. Hierna krijgen de planten een groeiregulator, waardoor alle zaden tegelijkertijd rijp zijn en er slechts eenmaal geoogst hoeft te worden. Voordat de zaden in het zakje gaan worden deze bewerkt met een anti schimmel middel. Dat betekent dat er op normale zaden altijd restanten van pesticiden, anti-fungale middelen en ontbladeringsmiddel kunnen zitten.[ bron Tuindreef]

Biologische zaden

Biologische geteelde zaden zijn zaden die geteeld zijn zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest. De bemesting die wordt gebruikt is van 100% biologische oorsprong (dierlijk of plantaardig). Bij biologische zaden wordt handmatig geoogst. Onkruid wordt eveneens met de hand verwijderd en de oogst geschiedt in een aantal keren waardoor de zaden volgens een natuurlijk proces kunnen rijpen. Na het oogsten krijgen de zaden geen extra behandeling. Door te oogsten van sterke (streek)rassen zijn bio zaden bijzonder resistent tegen ziektes. [bron Tuindreef]

Toezicht door Skal:

Skal Biocontrole zet zich als onafhankelijk toezichthouder in voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland. Toen ik naar de website van SKAL ging vond ik uiteindelijk deze tekst:


Wanneer u gangbaar uitgangsmateriaal gebruikt dan geldt hiervoor een omschakelperiode. Voor de teelt in biologische grond geldt het volgende: voor één- en tweejarige gewassen geldt dat u na één teeltseizoen de oogst als biologisch mag aanduiden. Voor overblijvende gewassen geldt dat na twee teeltseizoenen de oogst als biologisch mag worden aangeduid.

Elk bedrijf dat biologische producten wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen, exporteren of opslaan moet hiervoor door Skal gecertificeerd zijn. Alle bedrijven in de keten dus, behalve winkels (die verpakte producten rechtstreeks aan de eindconsument verkopen) en horecabedrijven.
Skal houdt toezicht op de hele biologische keten, in opdracht van het Ministerie van LNV.Wij mogen er als consument van uitgaan dat een product wat dit keurmerk draagt ook werkelijk biologisch is.Die producten en dus ook zaden dragen het logo zoals hierboven en hieronder afgebeeld is.

Mag ik mijn eigen zaden biologisch noemen?

Ik ga er voor nu van uit dat mijn zaden biologisch genoemd mogen worden.Ik heb de planten al vier jaar staan en het zaad daarvan al twee jaar zelf heb opgevangen en weer heb hergebruikt. Hoe leuk is het als je jouw eigen biologische zaden kunt oogsten en zo de perfecte zaden voor jouw tuin kunt verzamelen?

eigen zaden

2 gedachten over “Biologische zaden

  1. Ik zou ook graag zaden bestellen. Hoe kan ik dit doen. Op de zadenpagina Moet je url invullen,maar die heb ik niet. Wat te doen?

  2. Heel fijn als je de zaden opvangt.Doe ik ook maar alleen voor eigen gebruik.Ik heb 2 jaar geleden mijn gazon in geruild voor wilde bloemen om de vlinders en, bijen een duwtje in de rug gegeven.Ik wordt daar heerlijk voorbeloondmet bloemen,bijen,insecten en vlinders.

Leuk als je een reactie achterlaat!