De kortste dag

Vandaag is het de kortste dag, 21 december.In Amsterdam duurt de dag maar 7 uur, 40 minuten en 42 seconden las ik. Hierna komen er iedere dag een paar seconden bij.

Vanaf nu gaan we weer op naar het voorjaar. December is al weer bijna voorbij.Deze week nog kerst en volgende week dan oud en nieuw. Op naar een nieuw jaar!

Zaaien

In januari [ zie de zaaikalender in de link ]kunnen we alweer gaan zaaien: paprika en tuinbonen. Als ik dat bedenk, is het in mijn hoofd alweer bijna zomer….Ik heb vorige week de [ biologische]zaden en pootaardappelen voor het volgende seizoen besteld.Ook had ik al wat zaden geruild met lezers van mijn website.In de komende weken ga ik alles eens sorteren op zaaimaand en een plan maken hoe we de tuin in willen gaan delen.Ben heeft in het najaar nog een stuk gras weggestoken en de grond omgespit. We hebben nu dus weer meer ruimte om als moestuin te gebruiken.

We hebben een stuk van die nieuwe grond ingezaaid met Phacelia, als groenbemester.Op de foto hieronder zie je hoe Phacelia bloeit, dit was in mei.

Bloei in december

In de tuin is alles verdord en kaal, hier en daar hangt nog een blaadje aan een boom en staat een enkel plantje nog in bloei….Deze zomerviolier, Matthiola Incana Appleblossom bloeit eigenlijk als enige al het jaar rond. Als deze uitgebloeid is, komen bijna de nieuw gezaaid plantjes er weer aan……..

De zaaddozen van de herfstanemonen zijn nu ook mooi om te zien

De Fuchsia’s die ik in de kas had gezet om te overwinteren zijn weer gaan bloeien.

In de kas staan ook de twee citroenplanten te overwinteren.De ene plant had pas nog bloemen gekregen,maar die zijn nu beschimmeld. Het is in kunststof kas te vochtig, denk ik. Het raam staat wel op een kier open, maar omdat wij niet iedere dag naar de volkstuin gaan en er nog al eens een verraderlijke wind de kop opsteekt, durf ik het raam niet verder open te laten. Vorige winter was de halve kas uit elkaar gewaaid en lagen de kunststof ramen 3 tuinen verderop…….

De andere plant heeft geen last van schimmel en het lijkt alsof de citroenen wat geel beginnen te worden…….

Een restant van de komkommerplant, wat nog aan een bamboestok is blijven hangen, is ook gaan schimmelen. Het lijkt wel sneeuw

In de kas had ik in het voorjaar gember geplant, een klein stukje maar het was het wel gaan doen. Het groen was nu afgestorven, dus vol verwachting schepte ik in de grond. Het viel niet tegen, een mooi stuk gember is aan het oude stukje gegroeid.

Gelukkig hebben we geen ratten meer gezien in de kas. Wel vangen we af en toe nog een muis in de “keukenschuur”, inmiddels hebben we er 14 gevangen…..

Jam

Om wat plaats vrij te maken in de vriezer, ruimde ik hem wat op en kwam ik nog een zak aardbeien en rabarber tegen.Had ik toch ook nog geleisuiker in de kast en was er snel een jam van gekookt…….Heerlijk, die combinatie van aardbei en rabarber.

Terugblik

Nog wat uit de voorraad foto’s van de volkstuin van afgelopen seizoen

Final Tiles Gallery id=59 does not exist

Fijne kerstdagen

Rest mij nog om jullie allemaal fijne kerstdagen toe te wensen. Alhoewel we het allemaal anders moeten vieren dan in andere jaren, kunnen we er vast wat gezelligs van maken. Ik heb bedacht na de lockdown maar snel een “uitdelockdownbrunch” te plannen……Met z’n allen aan 1 tafel, wat een feest zal dat zijn wanneer we dat kunnen doen in goede gezondheid…….

Blijf gezond en geniet van de kerst , het feest van hoop en lichtjes!

12 gedachten over “De kortste dag

 1. Heerlijke foto’s waar ik meteen voorjaarskriebels bij krijg, we gaan de goeie kant op inderdaad….elke dag een stukje langer licht. Heerlijk!
  Mooie blog heb je!
  Groetjes,
  Sonja

 2. Denk dat we allemaal uitkijken naar de dagen die weer langer worden 🙂 Jullie zijn alvast goed van start gegaan met de voorbereidingen voor het volgende groeiseizoen in de tuin. Er bestaat geen twijfel over dat voor jullie 2021 net zo vruchtbaar wordt als dit jaar. Mag ik jullie ook hele fijne feestdagen toewensen en een mooie overgang naar het nieuwe jaar.

 3. Inderdaad wat een feest zal dat zijn weer met zn allen aan een tafel kunnen. Laten we het hopen dat t niet tot de zomer hoeft te duren!
  Ik zou graag eens t recept willen hebben van die rabarber-aardbeienjam van je…. Ooit eens een potje van je gekregen en o o wat was die lekker!
  In mn nieuwe keuken ga ik die ook eens maken[in t seizoen dan..]
  Hele fijne feestdagen ook al zijn ze anders…

 4. In mijn hoofd is het ook al voorjaar! Sneeuwklokjes bloeien bij de voordeur. Fijne dagen en geniet van de dingen die nog wel mogen

 5. In mijn hoofd is het ook voorjaar! De eerste sneeuwklokjes bloeien bij de voordeur. Zaaien, daar heb ik zin in. Maar nu rustig plannen maken en in januari… dan begint alles opnieuw! Fijne dagen

 6. Mooie post vol warmte en hoop. Al vooruitzien en tuinkalender opmaken wat een heerlijke momenten. Fijne kerstdagen en hou het veilig. Er is licht aan het einde van de tunnel

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!