De zomer voorbij

De zomer is bijna voorbij, de herfst nadert.Je merkt dat het alweer eerder donker is, de schemerlampen kunnen weer aan.Het eerste kaarsje is alweer aangestoken.Ook gezellig weer……

Maar toch, wat ging deze zomer snel naar mijn gevoel.Het lijkt nog maar net dat ik alles aan het zaaien was en nu begint de tuin alweer leeg te raken.Het meeste is verwerkt tot saus, sap, jam, moes, ingevroren of verwerkt in gerechten.Vandaag regent het, gisteren was nog een prachtige dag.Er volgen vast nog wat mooie dagen voordat de herfst echt aanbreekt.Maar het gevoel overheerst dat de zomer nu alweer voorbij is.Doet me denken aan een liedje van Gerard Cox uit mijn jeugd:

’t Is weer voorbij die mooie zomer
Die zomer die begon zo wat in mei
Ah, je dacht dat er geen einde aan kon komen
Maar voor je ’t weet is heel die zomer
Al weer lang voorbij

Gerard Cox

Goed tuinseizoen

We kijken terug op een goed seizoen qua oogst.Een paar dingen deden het minder, andere hadden opstartproblemen doordat zaden of zaailingen werden opgegeten.Maar uiteindelijk ben ik dik tevreden.Dit jaar was voor ons geen uitbundig bonenjaar en ook de doperwten deden het minder dan andere jaren.

komkommer

Daar tegenover staat bijvoorbeeld een eindeloos gevende komkommerplant, het moeten vast wel rond de 100 komkommers zijn geweest dit jaar.Of zoals die bloemkool die eindelijk gelukt was.

bloemkool

Tomaten blijven nog steeds rood worden.Kilo´s heb ik inmiddels geplukt.Het was een goed tomatenjaar.

De vriezer is gevuld met bietjes, doperwtjes, wat boontjes en prei,die horen tot onze favorieten.Verder pastasaus,peultjes, sugarsnaps[probeersel]en kruiden.

Op de plank in de kast potten aardbeien- en bramenjam, appelmoes, bessensap,komkommerzoetzuur en druiven/appelchutney.Daar wordt een mens toch blij van!

aardbeienjam

Maar wie denkt dat een moestuin makkelijk is, heeft het mis.Het is veel werk en zeker ook de oogst verwerken kost tijd…….maar de smaak van alles maakt het allemaal de moeite waard.Ik vind het veel smakelijker dan uit de supermarkt.Als je nog nooit een verse doperwt hebt geproefd kun je je niet voorstellen hoeveel lekkerder die is dan uit een potje Hak.

Bloemen

De bloementuin stond er dit jaar ook mooi bij.Doordat het af en toe nog eens geregend heeft en het niet aan een stuk warm en droog is geweest, konden de planten steeds weer bijkomen.Ik heb echt veel foto´s gemaakt, vaak met mijn macrolens.Hieronder een greep uit alle foto´s van dit seizoen.

Final Tiles Gallery id=16 does not exist

Druk bezocht

Ik heb genoten van sommige planten combinaties en alle insecten en vlinders die erop af kwamen.Zelfs nu de zomer bijna voorbij is, zoemt het nog overal in de tuin.De verbena en dropplant blijven eindeloos bloeien en worden druk bezocht door de vlinders, hommels en bijen.

[Best_Wordpress_Gallery id=”16″ gal_title=”insecten en vlinders”]

Op naar de herfst

De appels zijn voor een deel geplukt, de cox en de stoofperen hangen nog aan de bomen.De kaki’s moeten nog rijp worden.In de moestuin staat nog pastinaak, knolselderij, winterprei, winterpeen, bieten en de sperziebonen die nu pas bloeien….De pompoenen zijn ook nog niet allemaal rijp evenals de druiven.Ik heb nog sla en rucola gezaaid en ook rammenas en herfstknolletjes, iets wat ik nog nooit gegeten heb.Er staat nog genoeg….

Het mooiste van dit seizoen

De dierbaarste momenten zijn die met de kleindochters.Ze komen graag naar de tuin en rennen alle kanten op, ik moet ogen in mijn rug hebben om ze in de gaten te houden.Volgende zomer kan ook onze kleinzoon mee, al zal hij nog te klein zijn om te plukken.Maar babyhapjes uit de tuin komen er zeker.

oudste kleindochter plukt doperwten
jongste kleindochter eet net geplukte aardbeien
de jongste “spruit”

7 gedachten over “De zomer voorbij

  1. Prachtige foto’s, Margriet. En zoveel mooie bloemen.

    Wij hebben dit jaar weer erg weinig regen gehad, waardoor onze bloemenweide voor de tweede jaar op rij, al uitgedroogd was in juli.

    • Jammer dat jouw bloemenweide verdroogd is! Het is bij ons nu ook erg droog, maar het heeft af en toe wat geregend.Hierdoor zijn de bloemen het redelijk blijven doen.Het is wel voor het tweede jaar enorm droog volgens mij in het hele land.

  2. Leuk en lekker al die groenten en fruit van eigen gewin, bijzonder als alles biologisch gekweekt is. Veel werk, maar je weet wat je eet. Zo lekker die zelfgekweekte erwtjes.
    In de siertuin is er nog heel veel te beleven . Met de regen die we de laatste weken kregen staat alles nog zo fris.. Vele rozen hebben een 2de bloei en de ontelbare asters en herfstbloeiers staan te pronken.

  3. Het gaat inderdaad vlug zag op wandelijng verleden week ,massa’s eikelse wilde kastanjes liggen.Het is echt vlug gegaan.Misschien krijgen we nog een mooi na-zomertje

Leuk als je een reactie achterlaat!