Een weekje nazomeren in onze tuin

Afgelopen week hadden we nog een paar heerlijke dagen, lekker zonnetje, geen wind, zalig. Om deze tijd vind ik de zon zo prettig omdat je er nu lekker in kan zitten zonder te verbranden en zonder dat je zit te smelten.

Ik was bijna iedere dag wel in onze tuin. Twee dagen met onze kleinzoon, die het ook leuk vindt. Vooral kiekeboe spelen rond de schuurtjes is zijn favoriet….. Hij is gek op het plukfruit, bramen eet ie zo van de struik, als ik niet uitkijk met tak en al☺ De bramen zijn nu wel zo’n beetje op zijn eind. Gelukkig zijn de druiven nu rijp. De pitloze rode soort lust hij ook tot mijn verbazing. Ik vind de schil zuur, maar hij niet hoor!

Even kijken of er nog rijpe bramen te vinden zijn.

Deze week hielp hij voor het eerst met plukken, snijbonen. Hij mocht ze in mijn bak leggen, wat hij consequent en netjes deed.Wat het zijn, snapt hij nog niet.Lekker vindt hij het ook al niet, haha!

Relaxmoment

Woensdagochtend was ik er alleen, op het hele complex was niemand, terwijl het zo heerlijk was………Ik maakte nog een aantal foto’s en ging met een kop koffie in de zon zitten. Zo fijn, zo stil, alleen vogels te horen[ en op de achtergrond de snelweg☻]

De lathyrus bloeit nu pas volop. Iedere dag neem ik wel een bosje mee naar huis, wat geuren die altijd heerlijk! Het zijn voornamelijk paars en donkerrode en slechts 1 roze, maar dat mag de pret niet drukken. Het klimrek waartegen ze groeien is te kort, ze hangen nu over.

Kweepeer, stoofpeer en appel

De vogels en daardoor ook de wespen, hadden de appels en stoofperen gevonden, dus ik heb nu alles geplukt.

Alle geplukte appels zijn inmiddels gebruikt in vier appeltaarten en potten appelmoes. De stoofperen liggen er nog, evenals de kweeperen. De kweeperen plukten we gisteren omdat de takken waar ze aan hingen, topzwaar waren en bijna op de grond hingen. Ik las dat eind september, begin oktober een goede tijd is om te plukken omdat ze anders weer bruin van binnen kunnen worden. Kweeperen heb ik nog nooit gehad dus ik moet op zoek naar een recept. Als iemand een tip heeft, die is welkom!

Koolwitjes

In de tuin zie ik nu alleen koolwitjes de andere vlinders zijn sinds de buurman de vlinderstruik gesnoeid heeft niet meer te zien.

Momenteel vliegen er veel libellen rond, ze zijn snel en moeilijk op de foto te zetten. Deze rode heidelibel zag ik voor het eerst in de tuin, hij zat op de rand van de regenton en kon ik zowaar op de foto krijgen

Ook deze sprinkhaan bleef zitten, maar ik had alleen mijn telefoon om een foto te nemen…..

Oostindische kers

In de tuin heb ik ieder jaar oostindische kers. Ik zaai ze nooit, maar ze komen spontaan her en der op. Inmiddels zijn er allerlei kleurschakeringen. Ik begon ooit met oranje en geel…… Van de zaden kun je kappertjes maken, heeft iemand dat wel eens gedaan?

De bloemen zijn eetbaar, deze week heb ik de stoute schoenen aangetrokken en er eentje geproefd. Ik vond het eigenlijk nergens naar smaken. Het zal vast leuk staan op gerechten of door salades,maar voordat ik thuis ben zijn ze vast al verlept.

Bloemschikken

Gisteren nam ik de kleindochters mee.De oudste vroeg meteen bij aankomst wat we allemaal zouden gaan plukken. Toen ik zei dat het een verrassing was en dat ze het heel leuk zal gaan vinden, raadde ze het al. Gaan we bloemen in die groene sponsjes prikken ? Net als vorig jaar mochten ze, omdat het seizoen nu toch ten einde loopt, alle bloemen plukken die ze mooi vinden. We zouden gaan bloemschikken.

Ze liepen kriskras de tuin door, ieder met een bak en een schaar.

Daarna gingen we aan de picknick tafel zitten en mochten ze een pot uitkiezen om het bloemstukje in te maken. Met limonade, kaakjes en aardbeien erbij, was het heel gezellig en gingen ze met een mooi stuk naar huis.De een heel hoog en volgepropt met druiven, de ander kleindochter gebruikte van iedere bloemsoort eentje in het stukje.

Het was een heerlijk weekje nazomeren en van mij mag het nog zo even blijven! Met in de nacht dan graag een buitje, want de grond is erg droog…………..

21 gedachten over “Een weekje nazomeren in onze tuin

 1. Prachtige serie na zomeren Margriet, mooie foto’s foto’s
  en de ogen komt er aan vandaag,
  morgen nog een aardige dag
  maar dan gaat de herfst echt van start heb ik begrepen

 2. Heel gezellig stukje weer Margriet! Grappig om te zien en lezen hoe onze gezamelijke kleinzoon plukt ,sorteert en mee opeet in jullie tuin! Enig ook dat bloemschikken met de kleindochters. Dat vinden jongens ook leuk ![tot n bepaalde leeftijd dan meestal].. Mooie fotos ook!

 3. Eigenlijk lijkt me dit wel de fijnste tijd van zo’n tuin haha.. als het niet meer kan schelen dat alles aan- en opgevreten wordt en je lekker met (of zonder) je kleinkinderen ervan kunt genieten! 😉

 4. Flinke hulpjes heb je daar!
  Zo vers mogelijke zaden pekelen (24u.), spoelen, in gesteriliseerde potjes doen, en overgieten met azijn. Blijft goed tot de volgende lichting!
  Lie(f)s.

Leuk als je een reactie achterlaat!