In de tuin van mijn opa groeiden vroeger altijd Fletten, zoals hij ze noemde. Hij plukte vaak een bosje af, wat je dan mee naar huis kreeg. Ik herinner mij dat ik ze altijd zo lekker vond ruiken. Ik heb er wel eens naar gezocht in tuincentra, maar ben ze eigenlijk nooit tegen gekomen. Afgelopen herfst bracht mijn moeder opeens een stuk of 12 zaailingen mee die ze bij een klein tuinwinkeltje in haar oude buurt had gevonden.
De fletten hebben de winter overleefd en staan nu al vanaf begin april in bloei. Toen de eerste bloem open ging en ik mijn neus erin stak, was het bijna alsof ik mijn opa hoorde zeggen: “hier meid, een bossie voor thuis”
De flet of zoals ook wel genoemd, de lente violier of de muurbloem (Erysimum cheirisyn.Cheiranthus cheiri) is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Het is een soort die in het wild zeldzaam geworden is, maar waarvan cultivars in tuinen worden gebruikt als sierplant. De halfstruik is afkomstig uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Romeinen introduceerden de plant vermoedelijk zo’n 2000 jaar geleden als sierplant en geneeskruid in de Lage Landen. [bron Wikipedia]
Zaaien
Fletten zijn tweejarige planten, wat betekent dat ze in het jaar nadat gezaaid is, zullen bloeien. Het jaar van zaaien is alleen voor de groei. Vaak worden fletten pas aan het einde van de zomer gezaaid zodat ze eerst groeien en pas de lente daarop zullen bloeien. De bloei is dan wat vroeger. Als je ze in het voorjaar zaait, zullen ze in juli beginnen te bloeien.
Plaats
Fletten houden van een kalkrijke plaats, zelfs langs een muur in maar een klein kiertje zullen ze het al goed doen, mits het cement kalkrijk is.Ze houden van zon en warmte.Bij ons staan ze gewoon in een bloemenperk.Ik heb ze in het voorjaar wel wat kalk gegeven.
Voor wie interesse heeft in zaden van deze onbekende ouderwetse plant, laat het mij vast weten…..
In de vaas blijven ze wel een week goed!
Ik had ze vroeger ook in de tuin van een huis dat we kochten en herkende ze van ‘den hof van ons moemoe’.
Ze zijn echter stilaan verdwenen, mijn grootmoeder (moemoe) noemde ze ook Flieren.
Graag had ik zaad ervan als dat mogelijk zou zijn.
Alvast bedankt, Nicole
Hallo Nicole, Als ik in de komende dagen op onze volkstuin kom, zal ik kijken of ik nog zaden heb liggen. Ik laat het je zsm weten!
Hallo Nicole, hier nog een wat late reactie. Ik heb nog gezocht maar heb geen zaden meer. Als je wilt, kan ik wel zaden bewaren voor je zodra de bloemen zijn uit gebloeid. Laat het me even weten dan……….
In de Betuwe (Dodewaard) noemde we witte anjers die fantastisch geurde fletten.
Reply to Herman: Oh echt, misschien een streek naam! Ik ken die naam niet bij anjers maar wel bij de muurbloem of lenteviolier. Bedankt dat je een reactie achterliet, erg leuk!
Ik kom ook uit de Betuwe en mijn opa had o.a.de tuin vol met Chinese anjer – Dianthus chinensis en Duizenschoon – Dianthus barbatus. Mijn moeder wilde nadat ze van ons geboortehuis verhuisde ook altijd weer witte Fletten in de tuin. Die wij mee hadden genomen waren dood gegaan. Ik kwam er maar niet achter welke zij bedoelde, want ik dacht altijd aan de witte bloempjes met grijzig blad die bij ons in de tuin stonden en wij dus uitgegraven hadden. Maar ik kan mij niet herinneren dat wij de muurbloem (Erysimum) hadden. Zelf heb ik die al wel jaren in de tuin. Super mooi al die tinten.
Hallo Astrid,
Witte anjers heb ik ook, kwamen oorspronkelijk uit de tuin van mijn opa. Dianthus plumarius plumarius ‘Albus Plenus’ Deze anjers geuren fantastisch, misschien bedoelde jouw moeder deze? https://volkstuinvanbemar.nl/de-tuin-kleurt-langzaam
Leuk dat je een reactie achterliet!
Ik ken deze niet. Mooi dat de geur zo’n levendige herinnering oproept.
het bloemetje zelf is niet uitzonderlijk mooi ofzo, maar het is inderdaad de herinnering die maakt dat ik hem in de tuin wil houden nu.
Het zijn werkelijk bloemen uit grootmoeders tuin. Ze verspreiden een heerlijke geur en zaaien zich graag uit. Ik heb ze jaren terug eens op de kop kunnen tikken tijdens een ruilbeurs van een van onze tuinverenigingen. Vroeger had ik ook Erysimum Bowles mauve maar deze is niet zo winterhard en zaait zich ook niet ui.
ik kende ze ook onder de naam Flieren.Ik heb er ook enkele in de tuin
Wij noemden dat ‘flieren’. Hebben wij als kind ook nog gekend. En ja, wel interesse in zaden hiervan. Ik zou niet meer weten hoe ze ruiken maar zal ze ook wel herkennen, denk ik…
ik zal zaden voor jou bewaren, zodra ik wat heb laat ik het je weten.Ik kan de geur helaas niet omschrijven☺