Hongaarse Goulash, koken uit eigen tuin

Afgelopen week hebben wij alle aubergines, paprika’s, de laatste sperziebonen en de paar overgebleven tomaten geoogst.

Hierdoor zaten we opeens met een kilo of wat paprika’s, die we weg moesten zien te werken.We zijn allebei gek op Hongaarse Goulash, dus gisteren bij de AH rundvlees gehaald en vanmiddag de keuken in.De meeste ingrediënten zijn geoogst in eigen tuin: de tomaten, sperziebonen,aardappelen, knoflook, uien,tijm en de paprika’s dus.

Jaren terug waren we op vakantie in Hongarije en aten we daar in een restaurant Goulash, die leek meer op een soep als het gerecht wat wij maken.De Hongaren noemen de goulash Pörkölt.

Het recept hieronder van de Hongaarse Goulash is een samenvoegsel van allerlei receptjes die je op internet kan vinden. Ook van de originele Pörkölt dus.

Wat heb je nodig:

  • 1 kilo runderlappen
  • half pakje blue band en een flinke scheut olijfolie
  • 100 gram spekreepjes
  • 3 grote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 8 paprika’s
  • 3 eetlepels bloem
  • 1.5 eetlepel [gerookte]paprikapoeder of chilipoeder
  • 8 tomaten of evt 1 blik tomaatstukjes (400 gram)
  • 2 deciliter rode wijn
  • 2 deciliter groentebouillon
  • 4 vastkokende aardappelen
  • 400 gram sperziebonen
  • evt laurier en tijm
  • 1 theelepel karweizaad

bereidingswijze:

  • Snijd het vlees in stukken, bestrooi met peper en zout  en strooi de bloem erover en hussel het door elkaar.
  • Pel en snipper de ui en de tenen knoflook.Wist je trouwens dat je een teen knoflook makkelijk kan pellen door hem eerst te kneuzen met de platte kant van je koksmes?
  • Maak de paprika’s schoon en snijd ze in stukken.
  • Snij de tomaten in blokjes
  • Verhit de vloeibare margarine in een braadpan en bak het vlees op matig hoog vuur in ca. 5 minuten al omscheppend rondom bruin.Bak de spekreepjes ca. 2 minuten zachtjes mee.
  • Schep de ui, knoflook en paprika door het vlees en bak alles met de scheut olijfolie nog ca. 2 minuten.
  • Strooi de paprikapoeder erover en bak dit ca. 2 minuten zachtjes mee.Ik gebruik zelf gerookt e paprikapoeder, dat geeft net wat extra smaak.
  • Voeg de tomaten, de wijn en de bouillon toe aan het vlees.
  • Voeg evt de laurier,het karweizaad en de tijm toe.Als het pruttelt, zet je de pan op de sudderpit van je kooktoestel.
  • Schil dan de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Haal de sperziebonen af en snijd ze in tweeën.
  • Schep de aardappelblokjes en sperziebonen door de goulash en smoor het gerecht in nog ca. 45 minuten zachtjes gaar.

Dit gerecht kun je eten met aardappelen, met rijst of lekker robuust brood.

Eet smakelijk ofwel jó étvágyat !

4 gedachten over “Hongaarse Goulash, koken uit eigen tuin

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!