In de hoofdrol: heermoes

Op ons volkstuincomplex zien we nu het heermoes de kop weer op steken. Alhoewel we de indruk hebben dat het op onze eigen tuin steeds minder wordt, blijft het wel steeds terugkomen op bepaalde plekken.Ik las dat het vooral op uitgeputte grond zou voorkomen.Dat zou het verklaren waarom het bij ons minder wordt. Wij verwennen de grond best wel met het een en ander[ kalk, kali, biologische meststof, bloedmeel]Je het tegen kunt gaan door bv kalk te strooien en lavameel las ik op internet.

Als een tuin op het complex een poosje niet goed onderhouden wordt, is heermoes ook wat je overal bovenuit ziet steken. Maar niet alleen op de tuin, overal zie je het. Zelfs op onze parkeerplaats komt het tussen de tegels door groeien. Echt taai onkruid…

Heermoes (Equisetum arvense) is een plant uit de paardenstaartenfamilie (Equisetaceae). De plant wordt ook wel ‘roobol’, ‘akkerpaardenstaart’, ‘kattenstaart’ of ‘unjer’ genoemd. Het is een maximaal 40 cm hoge vaste plant.Heermoes is lastig te bestrijden. De wortelstokken groeien meters diep de grond in en vertakken zich daarnaast in het horizontale vlak sterk. Ze breken gemakkelijk en slaan tijdens de groei een voedingsvoorraad op. Bij schoffelen of ploegen worden de wortelstokken tot stukjes kleine wortelstokjes gemaakt die opnieuw zullen uitlopen. Het permanent verwijderen vrijwel is bijna onmogelijk.[ wikipedia]

Gisteren toen ik de foto’s maakte van de margrieten, zag ik bij een stukje gras bij een nieuw aangelegd speeltuintje ook heermoes. Met de dauwdruppels erop was het echt een plaatje waard.

Onkruiden

Het speeltuintje wordt niet echt onderhouden,alhoewel het nog geen jaar oud is. Volgens mij vergeten ze het omdat wij aan de rand van de gemeente wonen…Het gras stond ongeveer kniehoog en allerlei onkruiden bloeiden erin.

klaver
herderstasje
onbekend
klaproos

Ik zag zelfs een heleboel bruine paddenstoelen, vast door al die nattigheid….

paddenstoelen in het hoge gras

Ik zie, ik zie …

Soms zie ik pas thuis dingen op een foto die ik bij het maken helemaal niet opgemerkt had. Bijvoorbeeld dit minuscule spinnetje links op de foto

Met de foto wat bijgesneden, zie je het beter

Of ……..Een aardige weerspiegeling in een druppel, hier het gras er omheen

Of …..Ook hier in de druppel de weerspiegeling, nu van de flat achter mij

Of…… zoals bij deze foto hieronder de hondendrollen op de achtergrond, haha! Die zal ik maar niet dichterbij halen…. Jammer dat mensen hun honden overal laten poepen en het niet opruimen. Ik heb geen hekel aan honden hoor, wij hebben er zelf ook twee gehad. Hier in onze straat staan 5 appartementencomplexen. Het merendeel van de bewoners zijn oudere, vaak al gepensioneerde mensen. Ik geloof dat de een de ander aansteekt, de een na de ander neemt een hond. Een oude, een puppie, een grote of zo’n k..likkertje. Corona-hondjes, kijk-mij-eens-honden, ik-wil-fit-blijven-honden, ik-verveel-me honden.Ik heb geen idee. Feit is wel dat ik overal hopen zie, klein en groot. Misschien kunnen de baasjes niet zo goed meer bukken? Echt smerig vind ik het………..En al helemaal in een speeltuintje.

17 gedachten over “In de hoofdrol: heermoes

 1. onkruid kan dus best wel mooi zijn zo gefotografeerd, mooi ook die druppel macro foto’s
  het is inderdaad vervelend die honden poep op zo’n speel veldje, maar ook op andere plaatsen
  je moet zo goed uit kijken, al menige keer in de auto gestapt en niets in de gaten, tot het warm wordt
  vreselijk die lucht in je auto

 2. Heermoes, dat is inderdaad een lastig onkruid . Gelukkig niet in mijn tuin. Maar je foto’s zijn prachtig!

 3. Dat heermoes is geen lachtertje…. moeilijk uit te roeien. Het zijn niet voor niets planten die eigenlijk nog afstammen vanuit de préhistorie. Toen waren me nog meters hoog. Gelukkig zijn ze ondertussen al wat gekrompen. 😉

 4. Even afkloppen, maar heermoes heb ik gelukkig nooit in de tuin gehad.. is volgens mij wel één van de hardnekkigste. Ooit was er een tuinblogger die een rijtje van de 10 ergste onkruiden had opgesteld.. dacht dat heermoes bovenaan stond hehe. Maar zoals je hier kunt zien, heeft zelfs het ergste onkruid dan toch ook wel weer een móóie kant.. als er dauwdruppels op zitten! 🙂
  Vervelend als mensen niet achter hun hond opruimen, daar krijgen alle goedwillende hondeneigenaren ook een slechte naam van. maar eerlijk? ik zie hier véél meer zwerfvuil dan hondendrollen liggen.. en hondendrollen is dan nog iets ‘natuurlijks’.. ik erger me daar minder aan dan aan ál die duizenden mondkapjes die nu overal zwerven.

  • Hier in de buurt is dan weer weinig zwerfafval, ook omdat het vergrijsd is denk ik, haha. Maar je hebt gelijk, daar erger ik me ook enorm aan.

 5. Mooie fotoserie maar de hondenpoep maakt me kwaad.
  Geen hekel aan honden, wel aan sommige eigenaren. Hoor de schaapherders maar eens over loslopers.

 6. Eens hoor. Drollen moet je opruimen. In een speeltuin laten liggen is gewoon aso.

  Ik geloof niet dat ik heel veel heermoes heb hier. Wel veel zevenblad, brandnetels en kleefkruid.

  • Reply to Gwen: Zevenblad is ook iets waar je nooit vanaf raakt. Hebben we in een tuin vroeger bij onze stacaravan ook eens gehad.Mijn vader groef ooit eens zijn hele tuin af. Maar als er 1 stukje blijft zitten heb je het zo weer terug….

 7. Helemaal mee eens.. Opruimen die handel! Veels te veel honden hier in Zeeland (sinds C?)en de drollen kom je hier dan ook in overvloed tegen.In n speeltuin is dat natuurlijk helemaal asociaal.. Verder weer n leuk stukje Margriet. Ik moest geloof ik ook even m’n ergernis kwijt ..

  • Reply to Thera, dat mag hoor, ergernissen moet je af en toe kwijt. Daarom schreef ik er ook over. We hebben hier een mooi stukje promenade langs de rivier, met overal drollen…….

 8. heermoes.. daar heb ik geen goed woord voor over Margriet

  ik raak er maar niet van af

  knappe druppelfoto’s heb je hier geplaatst

  alvast een prettig weekend gewenst

Leuk als je een reactie achterlaat!