Afgelopen zaterdag bezochten we Kasteel de Haar in Haarzuilens. Vanaf Schoonhoven een half uurtje rijden.
Al bij aankomst kun je alleen maar denken: Wauw! Dit kasteel is een kasteel zoals je je dat voorstelt uit sprookjes.
Het bezoek aan het kasteel was een spontane actie. Ik had geen camera bij mij en had voor mijn werk net noodtelefoon dienst, die ik naar mijn eigen telefoon had doorgeschakeld. Mijn batterij was niet vol en daarom durfde ik niet al te veel foto’s te maken, dan zou ik misschien opeens niet meer bereikbaar zijn voor noodgevallen.Reden genoeg om een keer terug te gaan……….
Kasteel de Haar
In 1890 erfde de Belg Étienne baron van Zuylen van Nyevelt van de Haar (1860-1934) de kasteelruïne van zijn vader Gustave van Zuylen (1818-1890). Étienne was in 1887 in Parijs getrouwd met Hélène barones de Rothschild (1863-1947), een erfgename uit de Franse tak van de rijke bankiersfamilie De Rothschild. Mede dankzij haar fortuin had Étienne de middelen om het voorvaderlijk kasteel op een grandioze manier als buitenverblijf te laten herbouwen.[ bron Wikipedia]
Het is de bedoeling dat het kasteel de stijl en de allure van een Frans Middeleeuws kasteel zal krijgen. Het echtpaar is niet van plan er te gaan wonen maar toch wordt het kasteel van alle gemakken en moderne snufjes voor die tijd voorzien.Zoals bv elektrische verlichting met een eigen generator en ook centrale verwarming. In augustus en september wilden de baron en barones er op grootse wijze gasten ontvangen.
De imposante centrale hal of Main Hall is de vroegere binnenplaats van Kasteel de Haar. Hij is bij de restauratie (1892 – 1912) overkapt. Het houten gewelf, 18 meter hoog, is rijk versierd met bladgoud. Ook grote landhuizen kregen omstreeks 1900 een Hall, maar een ruimte als deze is in Nederland nergens anders te vinden: half gotische kathedraal, half luxe hotellobby. Alles draait hier om de glorie van het geslacht Van Zuylen, maar ook om het comfort van de gasten.
September traditie
In september werden jarenlang vele bekende gasten ontvangen. De Europese adel, erfgenamen van allerlei pluimage, bankiers, industriëlen, artiesten, schrijvers en kunstenaars waren te gast. Ook koninklijke gasten zoals Koningin-moeder Emma maar ook Bernard kwamen verschillende keren langs. In de bewaarde gastenboeken staan vele bekende namen.
Weken voor de september maand werd al begonnen met de grote schoonmaak. Wat een vreselijke klus moet dat zijn geweest.Alles werd vanaf de muur getrokken, matrassen, dekens etc gelucht en geklopt, alles geboend en gepoetst.
Keuken
De 150-delige, koperen batterie de cuisine van Kasteel de Haar is uniek in Nederland: alleen in het Paleis op de Dam is een vergelijkbare uitrusting terug te vinden. De Parijse fabrikant zette niet zijn eigen naam, maar die van de eigenaar op ieder onderdeel: elke pan, braadslee, deksel en puddingvorm. Koper geleidt goed en is dus ideaal om mee te koken, maar het is wel giftig. Daarom moet de binnenkant zorgvuldig worden vertind – en regelmatig opnieuw, want de tinlaag slijt. Mede omdat dit vertinnen een probleem werd, en vanwege het enorme gewicht van de pannen is uiteindelijk, in 1984, overgestapt op roestvrijstalen pannen.
Op de tegels staan afbeeldingen van de familiewapens.
Chatelet
In de septembermaanden verbleef de familie in het Chatelet en konden de ontvangsten op het kasteel doorgang vinden.
Kapel
De kapel mag door de bloed- en aanverwanten gebruikt blijven worden voor doop-, huwelijks- en begrafenisplechtigheden. Ook werd het recht behouden om begraven te worden in de nabijgelegen begraafplaats of grafkelder.
In 2000 werden het kasteel en de daarbij horende gebouwen overgedragen aan Stichting Kasteel De Haar. In 2001 en 2004 werd een overeenkomst gesloten waarin bepaald werd dat de bloed- en aanverwanten in rechte lijn van Thierry baron Van Zuylen gerechtigd blijven in de maand september van elk jaar het kasteel exclusief te bewonen.
Het was een mooi kasteel om te bezichtigen en ik ga er zeker nog eens met camera naar terug.
Gebruikte bronnen: Wikipedia en kasteel de Haar
Wat een pracht van een kasteel. Daar kan ik bij wegdromen, en vooral bij de koperen pannen. Prachtig de koperen pannen in de keuken die aan zo’n rekje hangen. Het zal wel bij een droom blijven want ik woon niet in een kasteel en dat koper gaat niet samen met mijn inductiekookplaat – vrees ik.
Ben hier al verschillende keren langs gefietst en wel eens gestopt maar nog nooit binnen geweest. Leuk om dat via jouw blog te doen.
Fraaie foto’s van dit prachtige kasteel, ik ben er ook ooit eens geweest.
Die keuken is helmaal super, met al die koperen pannen.
Ja mooi hè
Wat jammer dat je je camera niet bij je had. Het is een imposant kasteel en ik had graag je foto’s van het interieur in detail willen bewonderen.
Zelf ben ik er 1x geweest met een elf fantasyfair maar die speelde zich buiten af en je kon toen niet in het kasteel terecht.
Wat een pracht en praal en ook heel veel schoonheid
Je mobiel maakt mooie foto’s
Volgende x toch ook maar de camera meenemen 🙂
Die hal! Ongelooflijk mooi!
Wij fietsten er al eens voorbij, volgende keer gaan we zeker binnen.
Ja, dat is echt wel een sprookjeskasteel! zonde dat je geen camera bij je had hè!
Wat een mooi en groot kasteel. Om de koperen pannen op te blinken hadden ze vast een legertje personeel.
Imposant, indrukwekkend, prachtig… ik wou dat ik het van nabij kon zien. Erg mooi.
ha die Margriet
ja dat optrekje is een bezoek waard hé , ik stond er al enkele malen voor de poort tijdens fietstochtjes , komend voorjaar wil ik er 2 x heen , 1 x de tuinen en 1 x het Kasteel
je liet ons genieten van de info en de foto’s
rustige avond groet
Da’s van de ene ‘wahw’ naar de andere!
Lie(f)s.
Ja klopt, zoveel mooie details en geen camera…
Mooi blog over een bijzonder kasteel
Vriendelijke groet,
Dank je wel!