Moestuin kalken of niet?

Om deze tijd is het de periode om de moestuin te kalken of ….toch niet? Zoals zoveel onderwerpen in de tuin, spreken allerlei websites elkaar tegen. Waar de ene site het aanprijst, spreekt de ander er de afkeuring over uit. Wie moet je nu geloven? Zit de waarheid ergens in het midden?Ik ging op zoek op het internet, heb toch de tijd☺. Vandaag een informatief blog voor de moestuinliefhebbers.

PH waarde

Waarom je al überhaupt zou kalken heeft de maken met de PH waarde van de grond. Dat is de zuurtegraad, die bij onze kleigrond niet hoog zou zijn. Dan zou je ook minder snel last hebben van kalktekort [ verzuring], zou je denken.Echter, op de stukken moestuin die je ieder jaar intensief gebruikt, kan wel een verzuring op treden. Ieder jaar gooien we compost, meststoffen, mulchlaag, tuinaarde en of potgrond her en der over de tuin.Daardoor verzuurt de grond blijkbaar, als ik het zo lees.

Kalk speelt een rol bij voedselopname en verschillende chemische reacties in de plant (o.a. zuurverbinding). Het verbetert de bodemstructuur en bevordert de opname van voedingsstoffen.

Op lange termijn zorgt een tekort van kalk voor verarming van de grond en daling van het humusgehalte, vooral op zure gronden.

Bronnen met een relatief hoog Calciumgehalte:

  • gesteenten; bijv. kalkmergel
  • zeewierkalk
  • landbouwkalk
  • kippenmest
  • houtas

Het heurt zo

Toen wij begonnen met de moestuin,waren er op ons complex veel oudere tuinders.Zij hadden soms al 20-30 jaar een tuin. Dagelijks kuierden zij over het complex om overal te kijken. Ook bij ons kwamen ze vaak langs om ons van de nodige ripliek te dienen. Zo hoorden we van hen dat je ieder jaar moest kalken. Een reden gaven zij niet, het hoorde eenmaal zo, ze deden dat allemaal. Maar om zomaar klakkeloos te doen omdat iedereen dat doet, is voor ons geen reden.We kochten een PH meter en die gaf steeds op verschillende meetpunten een getal rond de 7 aan. Wat een goede waarde is, dus extra kalk strooien zou dan toch niet nodig zijn?

Over onze oogsten hebben we over het algemeen niet te klagen.Maar waar dat dan aan lag, weet ik eigenlijk niet want we deden niet een jaar hetzelfde kwa bemesting…..

PH

 De pH schaal voor zuurtegraad gaat van waarde 0 tot waarde 14. De laagste waarden duiden op zuur, de hoogste waarden op basische grond met veel alkaline. Hoe hoger de Ph , hoe minder zuur je grond (even omgekeerd denken). Een foute zuurtegraad voor een bepaald gewas, zorgt ervoor dat het gewas geen hap voedingsstof naar binnen krijgt. De voedingsstoffen mogen misschien dan wel volop in de grond aanwezig zijn, als de zuurtegraad niet goed is, kunnen je planten te weinig opnemen.Het gevolg is voedseltekorten bij planten. Moestuin voedingsstoffen worden gemiddeld gezien het makkelijkst opgenomen bij een neutrale pH waarde van 6,8. De meeste planten voelen zich goed in een moestuin bodem met pH waarde tussen 6.0 en 7.5.

Wat hebben planten aan kalk nodig?

Als je al kalk wilt toedienen kun je naar onderstaande lijst kijken wat je dan moet geven

Bladgewassen:
sla, spinazie, selder, veldsla, peterselie, prei …. veel kalk

Vruchtgewassen:
tomaten, komkommer, courgettes, pompoenen, meloenen,… normale hoeveelheid kalk

Knolgewassen:
wortels, radijs, knolselderij, ui, sjalot, aardappelen,… weinig kalk
aardappelen verdragen geen; kalk veroorzaakt bij aardappelen een ruwe schil.In je aardappelen bed kun je beter veel compost verwerken gezien aardappelen gek zijn op zure grond.[ bron Moestuinweetjes]

Peulgewassen:
erwten, bonen,… normale hoeveelheid kalk

Koolgewassen:
witte kool, rode kool, bloemkool, spuitkool, savooikool,… veel kalk

Aardbeien en kleinfruit:
frambozen, rode bessen, witte bessen, kruisbessen,… normale hoeveelheid kalk

Kruiden:
kervel, bieslook, tijm, basilicum, lavendel,… normale hoeveelheid kalk

[ bron DCM]

Je eigen pH en vochtigheidsmeter
Je eigen pH en vochtigheidsmeter

Te zuur, te basisch en wat dan…

Is je grond te zuur dan kun je die meer basisch maken (dus de pH laten stijgen) door kalk toe te voegen aan je moestuin. Kalk bevat calcium en Magnesium. Je kunt dus de grond minder zuur maken en voeden tegelijkertijd.

Je kunt basische grond zuurder maken door organisch materiaal toe te voegen aan je tuin zoals compost, verteerde mest, turf of een combinatie ervan.

Let wel het is moeilijker om een basische grond zuur te maken, dan een zure grond meer basisch.  Weet ook dat de grond die door een regenworm gaat er steeds neutraler uitkomt.  Heb je te basische grond, dan zijn de uitwerpselen van wormen zuurder dan je grond.  Heb je te zure grond, dan is de wormenpoep basischer.  Een gezond bodemleven is dus heel goed voor de zuurtegraad.  Mulchen (je bodem bedekken met organisch materiaal) kan hierbij helpen.

mulchen door resten planten fijn te knippen

Wat doen wij?

Omdat de ph waarde in onze tuin meestal rond de 7 ligt, is het niet echt nodig nu de hele tuin te kalken.Ergens las ik ook nog dat het in het Westen van Nederland waar wij tuinen je eenmaal per drie jaar kunt kalken. In het begin van de winter hadden we kalk gestrooid bij de fruitbomen, over het gras[ tegen mosvorming] en over het nieuwe stuk moestuin waar we gras weg gehaald hebben.We strooien nog wat kalk op het stuk waarde preien en de kolen komen te staan maar verder niet. Wel hebben we online kippenmestkorrels[ bevat ook kalk] en patentkali besteld en gaan we dat over de tuin gooien. De patentkali bij de aardappelen, uien en andere knolgewassen. De kippenmest over de rest van de tuin. Overigens moet er tussen kalken en bemesten een week of 6 zitten,anders bestaat de kans dat de kalk de meststoffen gaat binden waardoor ze niet goed kunnen worden opgenomen.

Dit jaar heb ik mij voorgenomen eens bij te houden wat we doen in de moestuin kwa bemesten, kalken, mulchen, compost gooien. Misschien dat ik dan kan zeggen wat heeft geholpen voor een goede oogst of wat niet. Eind van het seizoen maken we de balans op of het goed was of niet…………

Hoe pakken jullie het aan? Goede tips?

15 gedachten over “Moestuin kalken of niet?

  1. Wat een materie! Ik zit er zelf ook een beetje mee. Nu heb ik een schema gemaakt en precies opgeschreven wat ik heb gedaan waar en wanneer. In een bepaald stuk wilden de rozen niet zo lekker, dus probeer ik het over een andere boeg. Ik hoop aan het eind van het seizoen wijzer te zijn.

    • ik heb vanmiddag ook een schema gemaakt waar ik wat zou willen zetten en welke bemesting daarbij hoort. Helaas moet mijn man het allemaal uitvoeren…..

  2. een wel heel interessant logje Margriet

    niet dat ik zo’n groene vingers heb

    ik zal de tekst nog een rustig nalezen en zien wat ik er kan van gebruiken

    bedankt voor het delen

    prettige dag en beterschap gewenst

  3. Haha nee, daar heb ik helemaal geen kaas van gegeten.. maar ik ben er van overtuigd dat je al doende leert. En dat je nooit maar klakkeloos moet doen wat een ander doet.. dus jullie zijn goed bezig wat mij betreft hehe.. maar daar heb je waarschijnlijk niet zoveel aan. 😉

  4. Je gewassen zijn de beste indicator, zo lang alles weelderig groeit en bloeit, zal het wel OK zijn. Als er gebreken optreden, dan toont zich dat ook vaak bij bepaalde gewassen. Een bodemanalyse laten uitvoeren is natuurlijk ook mogelijk, maar dan nog moet je een en ander aanpassen in functie van de behoefte van de gewassen die je zaait of plant. Als ik je blog lees, denk ik wel dat je het met verstand benadert.

  5. Wij houden al zo’n jaar of tien een moestuin bij op de grond bij ons huis in Frankrijk. Wij zitten daar in een gebied van oude vulkanen, hebben dus vulkanische grond en beter kan je niet hebben. Ooit een keer kalk gekocht en gestrooid en daarna nooit meer gedaan, verschil was er niet. Niemand bij ons in de buurt doet het. Wel strooien we na het schoonmaken van de grond, spitten doen we niet, koemestkorrels op de bedden die klaar liggen en harken dat door de grond. Verse mest is wel te krijgen maar is voor ons geen doen, de moestuin ligt een stuk lager dan het dorpsweggetje. Mulchen en compost strooien doen we ook niet. De tuin doet het prima, de oogst is meestal erg goed.

    • Antwoord aan Marthy: wat jammer dat je niet je huis kunt in de Ardeche en dus ook niet aan de tuin kunt beginnen.Trouwens een prachtige streek, we waren er twee maal op vakantie.Hopelijk kun je er in de zomer weer heen rijden!

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!