Nog even doorzetten

Nog even doorzetten en dan zal het eindelijk mooi weer worden. Als we buienradar mogen geloven wordt het vanaf vrijdag eindelijk warmer en komt de zon. Een oud gezegde is Is mei nat, een droge juni volgt zijn pad. Laten we hopen dat dit klopt!

In de moestuin blijft het door utteren, de siertuin gaat als een tierelier. De plantjes in de moestuin zijn of opgegeten, kaalgegeten, verdwenen of tieren niet echt. Er is altijd wat te zeuren. Was het voorgaande jaren te droog in het voorjaar en hadden we veel last van woelmuizen, nu is het te nat en wordt de tuin overbevolkt door slakken.

Gisteren hebben we er zeker 100 doorgeknipt. De truc van de omgekeerde terra cotta poten werkt, als je ze omdraait, zitten er altijd slakken onder.

Veel huisjes slakken zie ik nooit in onze tuin, maar nu zaten er twee in de pot. Waar ik de naaktslakken zonder scrupules doorknip, vind ik dat bij huisjesslakken toch een ander verhaal. Die hebben nog wel wat, ze zien er leuk uit☺ Ik haalde ze uit de pot en legde ze even op de tuintafel. Meteen begon een van de twee van schrik bellen te blazen en keek hoe hij kon ontkomen! Dus dat kon ik mooi even vastleggen.

Hierna heb ik ze in de tuin van de buurman gezet, die niet veel aan zijn tuin doet, mogen ze daar verder leven en bij hem eten…..☺

Rondje ellende

In blogs van andere tuinliefhebbers en op Instagram zie ik iedereen zijn beklag doen over wat allemaal opgegeten is. Bij ons is het niet anders. Zo hadden de kleindochters bonen voorgezaaid in een bak. Het duurde sowieso al lang voordat ze ontkiemden in die kou, maar eindelijk kwam er wat. Kom ik afgelopen week en wat denk je? Alles afgeknauwd, terwijl die bak op een tafel stond….De boosdoeners zie je goed zitten.Je raad het al, naaktslakken.

rotzakken!

Sla in bak

Sla in verschillende soorten heb ik in een bak op poten gezaaid. Het is een gehalveerde rioolbuis, die mijn man op een frame heeft gezet. Ik dacht daar komt geen slak bij.Afgelopen week zag ik bij de radijs, die er ook in staan, allemaal hapjes eraf genomen. Ik dacht aan een muisje. Tot ik gisteren ook gaten in de blaadjes zag en ja hoor, zeker 6 naaktslakken haalde we eruit. GGrrrrr, blehhh.

Kleine hulp

Gisterenavond aten we bij onze zoon en aan de oudste kleindochter van vijf vertelde ik over alle slakken en heel aardig bood zij aan, ze wel te komen vangen. Al vanaf dat ze twee jaar was intrigeren die beestjes haar.Ook gisteren kwam ze nog aan met een dikke worm…

3 jaar
4 jaar
2 jaar en ze zat de slakken te aaien

Bescherming

In onze tuin hebben we allerlei maatregelen getroffen om de plantjes te beschermen tegen hetzij slakken, hetzij pissebedden of vogels. Oude vergieten, emmers, een kraag van een bloempot zonder bodem met een tent van vliesdoek om mijn tweede ronde paprika en komkommer………Het wordt echt tijd voor ander weer!

Genoeg ellende

Genoeg over de ellende nu, er is ook genoeg leuks te melden. Zo gaat dit jaar vast een fantastisch kersenjaar worden. We hebben 5 kersenbomen en die hangen vol! We hebben wel afgesproken dat we vandaag of deze week een keer, er netten over gaan hangen want anders halen de vogels die kersen er weer uit. Maar kijk eens wat een hoeveelheid:

De bramen en frambozen hangen vol bloemknoppen en ook in de druiven zie je de trosjes in wording al weer hangen. Het wordt ook een goed bessenjaar, die struiken hangen ondanks de bloedblaarluis ook vol bessen. Appels en peren komen ook tevoorschijn uit de bloesem en de vijg komt ook eindelijk tot leven.Ook de aardbeiplanten zitten inmiddels vol bloemen.

Groenten en aardappelen

Gelukkig wordt niet alles opgegeten, het is niet alleen kommer en kwel, haha!

roodrandsla, in bak
bietjes, rechts hebben we als plantjes gekocht, links hebben we ter plekke gezaaid
alle aardappelen zijn opgekomen
worteltjes zijn snel ontkiemt met al die regen
de prei die bij het planten helemaal slap hing is weer rechtop komen staan
courgette in kuip, onaangetast door slakken

Bloemen

Nog even wat foto’s van de bloeiende tuin en dat zijn jullie weer bij!

We moeten nog een paar dagen volhouden, nog even doorzetten en door wat buien en natte dagen heen. Maar dan…………..!!!

12 gedachten over “Nog even doorzetten

 1. Verschrikkelijk, al die slakken. Moedig van jullie om toch door te gaan, je zou er bijna het bijltje bij neergooien. Fijn dat er toch iemand van de familie van slakken houdt, haha.

 2. Hier ook van dat, heel veel is gewoon weg, tot op de grond. Alleen het steeltje blijft staan. Vorig jaar 7 keer boontjes gezet, en uitzindelijk opgegeven. Dit jaar probeer ik het nog een keer…
  Lie(f)s.

 3. je kleinkind heeft in elk geval geen schrik van de slakken Margriet

  ik hoop maar dat de weersvoorspellingen kloppen, hier bij ons is het KMI toch niet erg optimistisch

  vandaag heeft het hier langdurig geregend en het einde van de regen is nog niet in zicht.

  ideaal slakkenweer dus

  zoals steeds knappe foto’s Margriet

  prettige avond gewenst

 4. Het is echt vechten tegen de bierkaai met die slakken dit jaar! Alles wat je zaait en na opkomst meteen alweer weg.. m’n dahlia’s zijn volgens mij in de grond al opgevreten..! Doorknippen zou ik echt niet kunnen hoor.. wij hebben slakkenvangers besteld.. van die kunststof bakjes met een dakje, waarin je een laagje bier doet, waarin ze dan een gelukzalige dood sterven hehe.
  Laat dat zonnetje nu eindelijk maar eens komen hoor, anders is die tuin kaal als we er eindelijk lekker in kunnen zitten..! ๐Ÿ™‚
  Jouw bloementuin staat er prachtig bij!

Leuk als je een reactie achterlaat!