Dit jaar is een goed tomatenjaar. Kilo’s heb ik al geplukt inmiddels.
Er zitten al wat bakken pastasaus in de vriezer, ik heb al een paar keer tomaten- en minestronesoep gemaakt, er zijn er veel op het brood van mijn man gegaan, in een grote pan goulash en in een paar bonenschotels kon ik er ook veel kwijt. Wat nu nog meer te doen met al die tomaten?
Ketchup
Op de website van Diana’s mooie moestuin zag ik een recept van tomatenketchup. Dat gebruiken we best veel, dus dat recept heb ik uitgeprobeerd.Ik moet zeggen dat het eindresultaat lekker was, wel dunner dan tomatenketchup uit een fles van de supermarkt, maar de smaak was prima.Of ik het snel nog een keer zal maken, weet ik nog niet.Het is best veel werk voor weinig ketchup☻
Van de rest van de tomaten zal ik nog maar meer sap maken, altijd goed om te gebruiken in de winter als basis voor soep of saus.
Rassen 2020
Dit jaar had ik niet zoveel rassen als voorgaande jaren, dacht ik….Maar doordat ik tomaten in de composthoop heb gegooid de afgelopen twee jaar, verschenen er opeens tomatenplanten op onverwachte plekken en zijn het onverwachte rassen. Hierdoor heb ik toch nog 7 rassen dit jaar.
- trostomaat Moneymaker. Op de foto links.Deze middelgrote tomaten doen het zowel in de kas als buiten zeer goed. Buiten vind ik ze stiekem zelfs beter gaan, trossen vol mooie grote tomaten. Heerlijk voor de tomatensoep en pastasaus.
2. Zo groeit tussen de aardbeien de tomaat Glossy Rose Blue, op de foto hierboven het roze tomaatje , tweede van links. Ik had vorig jaar zaden van deze tomatensoort gekocht bij Diana’s mooie moestuin.Ik had ze in 2019 in de kas staan, maar ik vond dat ze niet veel deden en ook niet lekker rijp werden. Nu, buiten, staan ze er veel beter bij en kleuren ze mooi van groenblauw naar rozerood.Het is misschien gek om te zeggen als je zoveel tomaten teelt, maar ik houd helemaal niet van tomaten. Niet zo uit het vuistje tenminste, wel in gerechten verwerkt. Of dit cherrytomaatje nou lekker is of niet, kan ik niet zeggen. Heb aan dochter gevraagd alle soorten van de foto te testen en te zeggen welke het lekkerste is.
3. De Romaatjes , [op de foto in het midden]zijn gekweekt uit zaden van tomaten uit de supermarkt in 2019. Dit tomaatje vond ik toen in salades wel smaken, ze waren zoet van smaak.Ook buiten in onze tuin, doen ze het fantastisch.Ze zijn wat zelfs groter dan de oorspronkelijke tomaatjes
4. Langs het hek tussen de vlinderbloemen en de olijfkomkommer zie ik opeens kleine tomaatjes met een puntje eraan. Het heeft weg van een Roma tomaat. Ik had geen idee waar hij vandaan kwam. Tot ik bij het opruimen van de kas een naamkaartje vond met de naam “bewaartomaat Mount Vesuvius”. Na even googelen herinner ik mij weer dat ik zaden van deze tomaat in het voorjaar bestelde bij blogger Moestuinhippie.Ik was ervan overtuigd dat de zaailingen het niet gedaan hadden, maar dus toch wel! De tomaatjes zijn net iets groter dan een cherrytomaat en heeft stevig vruchtvlees.Ik las dat je ze tot wel maanden lang zou kunnen bewaren. Bij mij zijn ze inmiddels de soep in gegaan…..
5. Cherrytomaat Sungold[ rechts op de foto], en plant met lange trossen tomaatjes. Nadeel van deze tomaatjes is dat ze snel open barsten als ze rijp zijn.
6. tros tomaat Sweet Million[ niet op de foto boven] Deze planten krijgen enorme trossen met cherrytomaatjes.Zie de foto hieronder.
7. Roma tomaat San Marzano[ niet op de foto boven] Deze ovale vlezige tomaten zijn ideaal voor het maken van pastasaus.Ik heb ze dit jaar alleen in de kas staan, maar vorig jaar buiten deden ze het beter. De oogst is niet heel groot dit jaar.
Phytophthora infestans
In de tomatenplanten langs de kas, zag ik aan de stengels zwarte plekjes ontstaan. Is het phytophthora infestans[ aardappelziekte] ? Voor de zekerheid heb ik deze planten gerooid.De rijpe en bijna rijpe tomaten heb ik geplukt. Voor de kas staan de tomatenplanten Moneymaker nog vol groene tomaten.Ik hoop dat de phytophtera daar nog even uit blijft.Uit voorzorg had ik al een tijdje terug al het blad eraf geknipt, zodat na regen de planten snel weer drogen.
Als er eenmaal phytophthora heerst (het is een pseudoschimmel die zich razendsnel via de lucht verspreidt in een periode dat het warm en vochtig is) dan kan het snel gaan.Je moet je planten goed in de gaten houden. Bij onze Turkse buurman liggen alle tomatenplanten zwart op de grond, dus het zal daar wel van over gewaaid zijn naar ons.
Het plantenafval moet je niet op de composthoop gooien, want de schimmel kan overleven in de aarde. Phytophthora kan ook ontstaan bij aardappelen en ze gaat van aardappel naar tomaat en andersom. Let dus ook goed op de tuinen van de buren en kijk hoe de planten er daar bij staan.In verband met het mogelijk overleven van de schimmel in de grond, is het beter om vruchtwisseling toepassen en geen tomaten te zetten op de plek waar het jaar daarvoor[ of zelfs drie jaar] aardappelen hebben gestaan en andersom.
Jammer is het, zo’n schimmel, maar ik heb geen klagen over de tomaten oogst dit jaar, dus zelfs als de schimmel toeslaat is de opbrengst reusachtig dit jaar…..
Heb jij misschien nog een tip wat te maken van alle tomaten die nu nog in mijn keuken liggen, dan houd ik me aanbevolen!
Prachtig om naar te kijken en het water loopt er van uit mijn mond..Ik heb ook verschillende soorten gezet voor de eerste keer.Heerlijk om ze te zien groeien en super lekker
Die zien er allemaal om ter lekkerst uit hoor ! Laat het jullie smaken maar vergeet niet om tussendoor ook nog eens iets anders te eten hé LOL 😉
Klopt er zijn inderdaad heel veel tomaten dit jaar. Onze tomaten staan in de serre, maar aangezien we dit jaar enkele zaailingen aantroffen in de serre hebben we er ook enkele buiten geplant. Ik kook meestal de tomaten en bewaar sap en puree apart in de diepvries. Ik maak ook vele porties spagettiesaus die ik dan invries.
Ik heb ook veel tomaten en op aanraden van mijn dochter heb ik ze gedroogd in de oven. Op 125 graden in de oven, twee uur en dan in een potje met olijfolie. Het is heerlijk!
dat is ook een goed idee!
Wat een mooie opbrengst! Als je er echt in om komt, is het dan een optie om contact te zoeken met de lokale Voedselbank? Die zijn je vast heel dankbaar.
Groetjes,
Carla.
zoveel is het dan ook weer niet, om de paar dagen heb ik weer een zak vol. Ik heb weleens courgettes naar de voedselbank gebracht.
Heerlijk die tomaten! Wij zijn er gek op! Miss is ze drogen in de oven n optie? Zongedroogde tomaatjes zijn niet te versmaden! Leuke blog weer Margriet
Geweldig zoveel soorten tomaten, de vitamientjes krioelen over mijn scherm.
Ze zijn ook fraai gefotografeerd.
Wat veel tomaten zeg .je kan het ook als sap invriezen als je soep wilt maken dan is het meer ingedikt en heb je niet zoveel nodig kan je het een beetje verdunnen