Na alle tegenslagen in de moestuin, vandaag een oogst waar je toch echt blij van wordt! De kersen zijn donkerrood en het is tijd om ze te plukken!
Kersen, kersen, wat veel kersen…..In het voorjaar beloofde het 3 jaar oude boompje al een goede oogst met de hoeveelheid bloesem die erin hing. We kochten dit boompje afgeprijsd bij de plaatselijke bouwmarkt. Hij stond er armetierig bij, maar nu bedankt hij ons dat we hem toch kochten met een enorme oogst! De mini kersjes bleven zowaar hangen, er viel niets van de boom af en langzaam kleurden de groene balletjes naar rood en werden ze groter.
Op een gegeven moment gingen we echt in een goede oogst geloven en pakten de boom in met een net. Op het volkstuinencomplex bij ons stikt het van de grote vogels die ook graag vruchten eten, parkieten, eksters, merels, kauwen, duiven….
Vandaag heb ik deze foto hieronder gemaakt. Je ziet de hoeveelheid kersen en zo hangt de hele boom bomvol.
Steeds donkerder rood werden ze. Vandaag plukte ik de eerste af. Wat een werk zeg, nu snap ik waarom ik op Instagram berichtjes zie over zelf komen plukken bij de boer. Ongeveer een derde heb ik geplukt nu, toen begon het weer te spetteren. Dus in de komende dagen de rest maar.
Maar wat moet ik met al die kersen?
Zoveel kersen hadden we nog niet eerder, het bleef meestal bij ten hoogste een stuk of 20 en daar maak je geen jam van…….Ongeveer driekwart volle emmer had ik nu. Ik besloot er nu wel jam van te maken. Dit is een zure soort, dus zo uit het handje eten is niet echt lekker.Op internet las ik dat je de kersen moet ontpitten met een speciaal apparaatje of op een ingewikkelde manier, waarbij je de kers in de hals van een flesje legt en met een chinees stokje de pit eruit duwt. Nou dat heb ik allemaal niet in huis, dus dan maar met de passé vite of op zijn Nederlands, de roerzeef. Niet helemaal ideaal,maar om zoveel kersen met het handje te ontpitten, daar ben ik te ongeduldig voor, duurt me veel te lang.
Home made kersenjam
Ik kookte ze in delen en daarna door de roerzeef, wat toch wel ging. Er bleef alleen wel veel vruchtvlees achter wat dan wel weer jammer is. Een schaaltje ontpitte ik wel en gooide ik op het laatst door de jam heen.
Inmiddels zit de jam in potten, stormt het hier om de flat heen en giet het pijpenstelen. Wat een zomer! Maar wij hebben weer een voorraadje jam op de plank en daar wordt ik weer blij van!
Nu nog iets verzinnen voor die andere kilo’s die ik nog moet gaan plukken. Iemand een lekkere tip?
Oh wat een mooie kersen ! Lekker smullen en straks jam! Daar heb je nog lang genot van.
Dat is waar, de jam is goed gelukt, 7 potten staan op de plank. Morgen de rest van de kersen plukken
Zalig
Smakelijk Margriet zien er zeer lekker uit. Onze kersen hebben we al meer dan 3 weken geleden geplukt, tenminste wat er nog overbleef na de invasie van de vogels.
mooi oogst en wat veel, het te veel aan niet meer te verwerken kersen vrij geven voor de vogels misschien
zeker als je er zelf genoeg hebt om veel potjes jam te maken, anders geen idee wat je met al kersen moet doen!
Het ziet er heerlijk uit Margriet! Je kunt ze ook in de diepvries doen…..en dan later verwerken. Ik zou zeggen voor op de vlaai!! Jammie…..kersenvlaai smaakt het aller allerlekkerst!!
Reply to Thea: Ik ga ze zeker in de diepvries doen en een vlaai maken: geen idee of ik dat kan. Eens op zoek naar een recept……..
Kersenconfituur is mijn lieveling. Dus ja, daar word je blij van!!
smakelijke foto’ Margriet
laat het je smaken
groeten
Hier ook een groot aantal lekkere donkere kersen. Ik deel er ook uit aan kennissen want alleen eet ik die massa niet op. Zo’n apparaatje kost bijna niets en vindt je in huishoudwinkels en bij de GB .Ik heb er al jaren 1.Ik maak niet alleen confituur maar onpit ze ook en vries ze in voor taarten en om op wafels te leggen net zoals krieken. Je kan ze ook op alcohol zetten voor eenl ekker glaasje in de winter
Ik zal eens kijken bij ons hier bij Blokker. Alcohol gebruik ik niet, dus die tip kan ik niet volgen. Invriezen wel. Eerst maar eens kijken of ze er vandaag nog inhangen☺
De beste kersen waren vroeger de kersen die we bij de boer gingen illegaal plukken 🙂
Zeg maar ‘gaan pikken’ 🙂
Mjam mjam! Ik denk dat de vogeltjes wel een oplossing voor je restant kersen hebben hahaha!
Wat heerlijk zoveel kersen, je kunt er er wel mee op de markt gaan staan.
Een delicatesse! Leuk, zo’n oogst!
Lie(f)s.
Fantastisch, gauw plukken voor de vogels ze opvreten.
Op internet vind je vast wel ideeën voor recepten en bewaarmethoden.
Kersencrumble! Kan je van blijven eten. Er zijn vele recepten van te vinden en allemaal lekker! De Zeeuwse kers staat bekend om z’n volle smaak. Mijn vader (uit Brabant) vroeg er altijd om toen hij in t verpleegtehuis lag. Pondje Zeeuwse kersen ipv n bloemetje. Gelukkiger kon ik hem niet maken…
Reply to Thera: ik heb even op internet gekeken en inderdaad, dat ziet er lekker uit! Ik zag er al een met chocolade, hazelnoten en vanille ijs. Het water loopt mij nu al in de mond! Hoop dat het wel lekker is met deze zure soort, het zijn geen Zeeuwse zoete kersen….
In n crumble maakt dat niet veel uit vermoed ik omdat daar toch suiker aan toegevoegd wordt..
Ik ga het zeker proberen als de kersen er tenminste nog in blijven hangen, nu het net eraf is☺
Wat een mooie kersenoogst…. en die kersenjam gaat jullie heel erg smaken de komende maanden 😉
Of het lekker is, moet nog blijken Rudi. Maar ik heb er alle vertrouwen in