S-woord

Nee, ik zeg het niet meer, ik noem geen S-woord meer in mijn blogs. Het zou jullie maar vervelen. Acht-en zestig vond ik er vandaag in en onder de potjes en planken………..Het worden geen bonen dit jaar als het nu niet snel droog wordt en al die bieten lijken wel gatenkazen, de basilicum is verdwenen, geen bloemkool, rode kool, broccoli en spitskool. Nou ja ik kan nog wel doorgaan maar ik doe het niet. Geen S-woord meer…………….

Blij nieuws

In de tuin huppen overal kleine padjes. Dat is goed nieuws, want volgens alles wat er geschreven wordt over dat S-woord, zijn dat natuurlijke vijanden. Maar of ze die hoeveelheden aan zullen kunnen? Ik hoop het……….

Hadden we eerder kleinvogels in de nestjes, nu zijn we opa en oma van kleinpadden……..

Regen en nog eens regen

Een paar weken geleden was de grond gescheurd door de droogte. Inmiddels is de tuin nu wel verzadigd lijkt mij. Alles is kleddernat en als ik even over de aarde loop, hangen er dikke modderklonten aan mijn tuinschoenen. Alle regentonnen zijn vol en stromen over. Ik wilde nog wat aardbeien plukken vanmiddag, maar veel waren door al die nattigheid prut geworden. Maar goed, het meeste was er wel af en daar hebben we van gesmuld en er ligt nog wat in de vriezer om jam van te maken.

Ik haalde de eerste prei uit de tuin en ik maak daar vandaag een lekkere ovenschotel mee.

Met die laatste aardbeien plukte ik ook nog een bakje frambozen en een grote schaal rode bessen. Als het aankomende week wat droger wordt en ik tijd heb, pluk ik de rest af en pluk ik ook alle kersen. Ik heb nog nooit zoveel kersen gehad dus ik denk dat ik daar maar jam van maak. Deze soort is niet om uit het handje te eten, ze zijn hardstikke zuur.

In de andere fruit bomen is de vruchtrui begonnen, overal liggen appeltjes, peertjes en pruimen op de grond. Er zal toch nog wel wat blijven hangen zeg! Dit jaar hoef ik niet te dunnen in ieder geval, ze vallen vanzelf uit de boom

Bolderik en phlox

De bolderik die ik in volle grond had uitgepoot is ook allang opgegeten. Gelukkig had ik er een paar in de pot bij de citroen gezet. Die combinatie is blijkbaar een goede, want de bolderik groeit flink de lucht in en bloeit uitbundig. De citroen behoedt hem voor omvallen. Had ik andere jaren veel mieren en luizen in de citroen, ik zie nu nog steeds niets.

De witte phloxen komen nu ook uit. Op advies van Hetty[ van Tuinverhalen] heb ik de helft van de stelen een paar weken terug tot de helft terug geknipt om zo de bloei te verlengen. Ik ben benieuwd!

Verder stagneert de bloei in de tuin even,er is veel verdwenen en verder nog even wachten op bloemen die nog moeten komen als ze voor die tijd niet zijn opgeg………..oh nee ik zeg het niet meer!

Buiten dat ik even een en ander geplukt heb, was het te nat om verder iets te doen.Ik had geen camera bij mij, alleen de telefoon, dus er viel ook niet veel vast te leggen. Dus na twee uurtjes keerde ik huiswaarts

Anet en Marthy ik heb snel wat zaden van de paarse juffertjes in het groen geknipt om voor jullie te drogen.

Tineke, bedankt voor je stek van het nagelkruid, heb hem meteen in de grond gezet!Op dezelfde plek waar hij in 2018 ook stond:

26 gedachten over “S-woord

  1. Ik sta vaak versteld van zoveel kennis rond tuinieren, en genieten van je mooie foto’s die ik zeker. Tips kan ik niet geven, ik loop mijlen achter.

  2. Lief van je om het zaad veilig te stellen. Ik ben een knippers, voor de langste dag knip ik sommige planten helemaal terug en andere helemaal. Ik doe dit al jaren, bevalt goed.

  3. Dat padje kan zich ongans eten aan al die s.. merige beestjes hahahahaha! ’t Is hier van hetzelfde.. bierbakjes helpen wel, maar niet genoeg.
    En wat denk je..? zitten er eindelijk knoppen in die dropplant, zijn ineens de topjes afgeknakt.. hoe dat nou weer kan..??!! grrr! 🙂
    Maar de meeste zorgen maak ik me om iets vreemds in m’n oudste vlinderstruik.. daar ligt ineens zaagsel onderaan de stam.. hoop toch zó dat dat geen cossus cossus is..!

    • die geknakte bloemknoppen zijn toch ook door slakken, vrees ik. Die cossus cossus moest ik even nazoeken, maar daar heb ik geen kennis van, dus geen idee. Wij hebben ook zaagsel liggen bij een dode boomstronk, en daar lopen mieren en er vliegt een soort bij volgens mij in en uit.

      • Zou je denken.. dan zijn ze wel een meter omhoog moeten kruipen, want zó hoog staan die stengels al..!
        Ik hád dat al opgezocht.. van die nachtvlinder die dus eitjes legt in stammen van bomen en struiken en de rupsen die daaruit komen die alles kapot vreten. Alleen.. ik zie geen rupsen.. er zaten ook weer naakts..merige beesten in de kieren in het hout.. en een soort van duizendpoot of zo.. géén rups. Nu krijgt die vlinderstruik al járen raar blad.. beetje gelig, alleen de nerven blijven groen. Dus er zit al langer iets in wat er niet hoort.. maar hij bloeit nog steeds mooi in zo’n prachtige donkere kleur paars.
        Is dat van jou geen wesp? die knagen aan hout om met het zaagsel hun nest te maken.

  4. Prachtige prei! Schone bloemen, en die S-beestjes…, ‘k heb er hier ook veel, maar toch niet zoveel, de meeste met een huisje…
    Lie(f)s.

  5. Bedankt dat je mijn blog noemde. Ik ben erg benieuwd hoe je de nieuwe methode voor de phloxen gaat ervaren! Als het goed is krijg je meer en langere bloei !

    • bij mij de sperziebonenplanten, alleen de nerven staan er nog met bloemknoppen. Als het niet droog wordt dan klimmen ze eerdaags de stokken van de snijbonen in ,vrees ik.

  6. Geen dank Margriet! En ja ook ik heb veel afgevreten planten het is gewoon niet leuk meer het moet echt stoppen met regenen anders hebben we straks niets meer over. Had een paar maanden geleden wat dalias gepoot en die waren niet opgekomen dacht ik tot dat ik van de week hier en daar afgevreten stompjes tegenkwam en tot de conclusie kwam dat het de dalias waren.
    Jammer want ik ben gek op dalias en de border zal wat kaal zijn de komende maanden.maar goed Margriet we houden er de moed maar in en hopen op zonnig weer.

Leuk als je een reactie achterlaat!