Juffertje in het Groen

juffertje in het groen

Het plantje ‘Juffertje in het groen “[ Nigella damascena] heb ik al mijn hele leven in iedere tuin staan die we hebben gehad. En dat zijn er aardig wat geweest, want we zijn best vaak verhuisd. Ik vind de plant vooral zo leuk omdat het een teer lijkende bloem is met een leuk blad. Toch kunnen ze wel tegen een stootje, zeker als ze in een groep bij elkaar staan.Als je ze goed bekijkt zijn het pracht bloemetjes. Wij hebben ze in wit, paars en lila in de tuin.

Van een paar sprietjes tot zaaddoos

Al vroeg in het voorjaar[ of soms al in de herfst] zie je fijne blad uit de grond komen. Zelfs de knoppen die ontstaan zijn al mooi, vind ik

Na de bloei zijn ze nog steeds decoratief omdat de zaadbollen/dozen ook leuk zijn om te zien.Ik laat ze meestal staan tot de hele plant begint te verdorren. Je kunt ze net na de bloei ook ondersteboven hangen als droogboeket.Let dan wel op dat de zaden er op een gegeven moment uitvallen en je misschien planten krijgt waar je ze niet wilt hebben.

Als er plantjes zich uitzaaien waar je ze niet wilt hebben, is het op zich niet zo erg. Je trekt ze er heel makkelijk weer uit, ze wortelen niet diep.

Eetbaar

De mooie bloemen zijn eetbaar , heb ik gelezen en smaken licht-kruidig, Muskaat-achtig, ook richting Oregano en Majoraan. Zelf heb ik ze nooit geproefd. Dat zit een beetje in mijn hoofd, bloemen eet je niet en daarom durf ik het ook niet goed aan. Misschien jij wel? Je kunt de bloemen ook goed gebruiken als garnering.

Wil je wat zaden hebben? Laat het me weten en ik kan ze alvast apart houden voor je……

22 gedachten over “Juffertje in het Groen

  1. mooi uitleg en foto’s over deze bloemetjes Margriet, bloemen om op te eten, ik wat niet dat die bestonden, dus weer wat geleerd vandaag

  2. Wat zijn ze mooi!! Ik heb er ook nog wat gezaaid. Maar op de een of ander maniet willen ze bij mij nooit zo goed. Of er staat vlak boven de grond een klein plantje met 1 bloemetje. Ze moeten eigenlijk toch hoog worden niet?

    Groetjes Thea♥

    • Bij ons worden ze ongeveer 30 cm hoog, Eigenlijk staan ze overal in de tuin op een zonnige plek. Zou het misschien aan de grondsoort liggen? Wij hebben kleigrond hier, misschien is de grond bij jullie er minder geschikt voor? Ik doe maar een gok hoor…..

  3. Goh, nooit bij stilgestaan dat dát de zaaddoosjes van die bloemetjes waren.. heb er toch vaak een bosje van in huis gehad (héél lang geleden, toen dat nog mode was, droogbloemen in huis ophangen haha).

  4. Ze bloeien al Margriet! Bewaar nog maar wat zaadjes voor me! De donkerblauwe vind ik prachtig

    • Welke kleur, Anet? Vorig jaar had ik je de paarse gestuurd toch? Jouw Blauwe Winde wil maar niet, die slakken vinden die ook erg lekker. Heb ze nu voor derde maal gezaaid……….

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!