Het groeit of………..

Het groeit of ……..wordt opgegeten.Terwijl voor sommige planten de sky the limit is, komen andere maar niet tot groeien. Nog steeds verwondert het mij dat we dagelijks zoveel naaktslakken vinden onder onze terracotta potten, ze doden en dat ze met honderden terug lijken te komen. Misschien hun zoete wraak op de moordpartijen op hun familieleden, maar zo langzamerhand mag het van mij droog weer worden zodat ze zich niet meer vertonen. De courgettes, kolen,pompoen, zinnia, hosta,papaver, maar ook bieten zijn favoriet.In de bonenbak, staan sommige planten er prachtig bij, andere zijn totaal kaal gegeten. De bonen die ik direct in de grond had gedaan en die ook leuk opkwamen zijn alweer tot stompjes kaal gegeten. Wat een rotzakken, die vraatzuchtige bruine slijmerikken……..

Uienvlieg

De uien die we hadden geplant tierden ook niet. Terwijl ik bij anderen al bossen te drogen zie hangen, zit er bij ons geen groei in. Het blad hangt er raar bij en sommige uien waren helemaal snotterig hadden we al gemerkt. Ik had de naaktslakken de schuld al gegeven. Gisteren besloten we ze er maar uit te halen. Mijn man sneed een ui door en toen zagen we het euvel, ze zaten vol met een soort witte wormpjes. Na internet geraadpleegd te hebben, blijken het de larven van de uienvlieg te zijn. Getverderrie. De paar uien die er nog wel mooi bij stonden hebben we ook maar weg gegooid. Je moet er toch niet aan denken dat je je uitje staat te snipperen en er van die vieze wormpjes in de pan liggen…….

Dahlia

Op een andere plek in de tuin heb ik 4 soorten dahlia’s bij elkaar gezet. Er zat wel wat slakken sporen op, maar het voor kweken in potten en pas later uitplanten toen het al flinke planten waren, heeft z’n nut bewezen. Eindelijk, daar is ze dan: de eerste bloem:

Ali

Op Marktplaats kwam Ben een advertentie tegen van Ali, die plantjes te koop aanbood. Aubergine, paprika’s, mais, tomaat, pepers…. Omdat er bij ons zoveel opgegeten is, wilden wij nog wel wat hebben. Wij gereageerd en woensdag gingen we ze ophalen bij Ali.Het was een beetje warrige man, die midden in een zin stopte met praten en eerst de poes ging aaien en dan weer verder ging met zijn verhaal, die weg liep en weer terug kwam… Hij had een tuin in Dordrecht vlakbij de Biesbosch. Het was een complex met enorme tuinen. Ze hadden die gehuurd van een boer, maar die stopte er mee omdat hij 80 jaar was en eind van dit jaar moet iedereen zijn tuin leeg opleveren. Volgens Ali zaten er al mensen dertig jaar. Maar goed, hij had nog wel wat plantjes, maar de aubergines waren op. We kregen een rondleiding op zijn twee tuinen, hij was er best trots op en aan het eind schepte hij 3 aubergines uit zijn tuin en kreeg ik ze toch mee. Verder kochten we rode puntpaprika, gewone paprika, Turkse pepers.Hij had ook hele hete pepers maar volgens hem zijn die niet geschikt voor ons Nederlanders….Inderdaad ben ik niet van die hele hete pepers zoals Mme Jeannet.Nu hebben we milde Turkse lange dunne pepers. Ik ben benieuwd.

Van onze Turkse overtuinbuurman kregen we pas al tomatenplantjes, die hij weer had van zijn Kroatische buren, Kroatische vleestomaten. Met de pepers van de Afghaanse mensen aan het eind van ons paadje heb ik straks een multiculturele oogst

de plantjes van Ali

Inmiddels staat alles in de grond. Als het goed is staan er nu een stuk of 7 soorten tomaten.Ik heb geen idee meer waar wat staat, dus dat wordt nog een verrassing.

Niet alleen kommer en kwel

Gelukkig gaat er ook veel goed in de tuin. De doperwten en sugarsnaps groeien als een trein, de tomatenplanten en komkommers eindelijk ook.De prei staat er super bij, de worteltjes groeien lekker, de bessenstruiken en frambozenstruiken hangen vol, de kersen kleuren rood. Inmiddels zijn er al kilo’s aardbeien verorberd of tot jam gemaakt.Wat een rijkdom toch!

Aardappelen

De aardappelen groeien lekker, nog een paar weekjes dan kunnen we ze oogsten. Wist je trouwens dat er ook leuke bloemetjes in aardappelplanten komen?

Bloemen

Om maar niet te spreken van de bloemenweelde. Ik geniet er altijd weer van als ik mijn rondje loop in de tuin.

uitgebloeide clematisbloem
in bloem geschoten stengelui van vorig jaar
Het bloemetje van de “brandende liefde” [Silene chalcedonica]
Deze roze achillea had ik als een witte soort gekocht. Maar helaas weer niet de kleur die ik wilde. Maar de roze bloem is ook mooi
lantaarntje, ze vliegen momenteel veel rond in onze tuin en gaan af en toe bij de vijver zitten
lavendel staat in bloei
Deze verbena soort kreeg ik met een zadenruil. Ik ben vergeten van wie, en weet ook niet welke soort dit is. Hij blijft laag en bloeit eindeloos lang.
Ook deze Bolderik kreeg ik via dezelfde zadenruil, die door Rob van Natuurlijk Rijk werd georganiseerd

Soms wil je iets fotograferen…

En is je camera bezet:

23 gedachten over “Het groeit of………..

 1. Hier ook veel slakken. Niet alleen in de borders maar ook in de groententuin brengen ze veel schade toe. Maar wat wil je regen en nog eens regen. Hier gisteren nog een wolkbreuk. Wat we verleden jaar te weinig hadden krijgen we nu te veel.

 2. Poeh, wat een ellende met die slakken, daar zou je moedeloos van worden. Gelukkig dat er veel goed gaat en dat je daar van kan genieten. Mooi, die lage lavatera, de hoge doet het hier uitstekend.

  • Ik denk dat je afrikaantjes bedoelt[ Tagetes] Die heb ik ook wel her en der staan, maar als ze nog klein zijn, eten ze die ook op☻ In de aardbeien heb ik geen probleem, die zitten in een verhoogde bak en op de aarde ligt stro.Maar evengoed bedankt voor je tip!

   • Ik denk dat als je slakken in je moestuin weg jaagt,
    dat je andere positieve (en noodzakelijke) stoffen ook verjaagd…of in onevenwicht brengt…In de natuur moet er een evenwicht zijn, en dat wankel evenwicht kan er niet zijn zonder één of andere soort naar de verdoemenis te helpen…

 3. Zo plantjes kopen van mensen die wéten wat ze gezaaid hebben is best wel een goeie.. ik heb bij het tuincentrum voor veel geld weer diverse dingen gekocht, die niet bleken te zijn wat er op het kaartje stond. Ik me maar afvragen waarom de láge phlox opgevreten werd door de slakken en de hoge zo mooi doorschoot.. was het gewoon onkruid! Ik vrees ook voor de dropplant.. die lijkt me ook veel te hoog.. er zitten nu beginnende knopjes in.. benieuwd of het van die blauwe aren worden hoor! Je zou bijna geen planten durven kopen die nog niet bloeien..!

  • Ik kan er zo van balen dat ik veel geld betaal voor een plant of bol en dat het dan iets anders is dan ik gekocht dacht te hebben. De Agastache die ik nieuw heb gekocht krijgt ook aren op het moment, dus misschien klopt dat wel! Ik had dacht ik een hele hoge malva in de tuin staan, bleek een St Jacobskruiskruid te zijn, Wat dan wel weer bijzonder was, er zaten rupsen van de st Jacobsvlinder in…..Die heb ik verplaatst naar het st Jacobskruiskruid in de slootkant

   • Van die zwartgele rupsen? mooi zijn die hé! 🙂
    Maar inderdaad liever op de wilde bloemen aan de waterkant hahaha!
    Ik las nu pas dat je die dropplant vóór de bloei kan toppen, zodat ie wat bossiger wordt.. weet ik veel! 🙂

 4. Ha Margriet, ik heb op deze manier ook mijn augurkenplantje moeten opgeven…of hij is opgevreten door de slakken, of kaal geplukt door vogels die hun jongen willen voeden. Naja, het is nu te laat om opnieuw te beginnen. Gelukkig gaat de rest achter gaas wel goed in mijn tuintje! Mooie bloemen ook weer in jouw tuin! Echt prachtig.
  Groetjes, Carla.

 5. Hier gaat het net zo. Slakken als weerwolven! Ik vind je een bikkel dat je een dahlia in bloei hebt. Hier lijken ze nauwelijks gegroeid. De rozen, hangen na twee dagen regen als beschimmelde bollen aan de struik. Regenbroek aan en knippen maar weer!

 6. Een wereld zonder naaktslakken, lijkt mij ook wel wat. Gelukkig valt er nog ontzettend veel te genieten in de tuin.

Leuk als je een reactie achterlaat!