Voor het oog van mijn camera

Ik volg een aantal bloggers die vaak supermooie macrofoto’s maken van allerlei bloemen, blaadjes, druppels,ijs, insecten en noem het maar op. [ een paar voorbeelden zijn: Nature photography, Fotografiemijnlevenlang,] Ik speur vaak om mij heen of ik ook zo’n mooi plaatje kan vinden.Ik ben echter zo kippig als wat geloof ik, zelfs met bril. Ik zie, buiten een hommel en een vlieg haast nooit wat voor het oog van mijn camera. Soms zie ik een insect op bv een bloem pas als ik de foto’s op mijn computer heb gezet….

Soms roept mijn man mij, zoals afgelopen zondag: Kom, Margriet zo’n beest van je blog loopt hier. Het bleek de larve van een lieveheersbeestje, de eerste die ik dit jaar zie. Gelukkig want de luizen zijn er momenteel ook in grote getallen.

Of deze grauwe schildwants die hij onder de rabarberplant vond.

grauwe schildwants
met mijn telefoon genomen, want hij wandelde zo mijn camera op.

Aldoende leren

Macrofoto’s maken is echt moeilijk, vind ik. Je moet op het juiste punt scherp stellen en je moet niet bewegen of beter, een statief gebruiken.Het beste weer is windstil weer, want met wiebelende takken of bloemen kun je ook al geen scherpe foto maken. De foto is 1:1 , ik kan met mijn macrolens niet inzoomen, dus moet ik proberen zo dichtbij mogelijk te komen. Vaak is het insect alweer gevlogen voordat ik scherpgesteld heb☻ Maar al doende leert men is het gezegde, en daar geloof ik ook in en soms helpt een beetje geluk om een lucky shot te maken

Ik moet ook wel zeggen dat ik er vaak niet echt de tijd voor neem. Vaak gaan we naar huis en denk ik, oh ja nog wat foto’s maken. Soms neem ik wel de tijd en stel ik het statief op en kijk ik goed rond.De reeks hieronder maakte ik afgelopen maandag in alle vroegte. Alle beestjes bleven toen ook wat beter zitten.

Dit Lantaarntje zag ik langs de slootkant:

bloemvlieg op de sedum
groene vleesvlieg
rode halsbandwants
snorzweefvlieg

Regen en druppels

spinnenweb met regendruppels op het balkon afgelopen week
op het balkon afgelopen week

Bloemen

Macrofoto’s van bloemen vind ik prachtig, vooral de details. De meeldraden en stampers in zo’n bloemenhart, prachtig!

Deze lavatera’s beginnen net te bloeien in onze tuin

Lavatera, foto van vandaag
mombretia
montbretia[ crocosmia]
Montbretia in close up, foto van vandaag
lavendel, vandaag
hommel op de lavendel
bolderik
bolderik
bolderik in close up, foto van vandaag

Alle foto’s maakte ik in onze tuin afgelopen week en vandaag.Ik hoop dat ik over een poosje weer langere afstanden kan lopen en dat we dan weer eens een flink stuk kunnen lopen in een natuurgebied en ik weer eens wat andere foto’s kan maken. Tot zolang maak ik wat er voor het oog van mijn camera komt op onze volkstuin en oefen ik verder en probeer de kunst een beetje af te kijken bij de bloggers die ik volg!

24 gedachten over “Voor het oog van mijn camera

 1. ik volg ook aardig wat blogs, ook met mooie macro foto’s, maar daar doen deze van jou niet voor onder
  schitterende serie en heel mooi macro foto’s van insecten en bloemen, heb genoten van je foto’s

 2. Je maakt heel mooie foto’s. Ik ben geen echte insectenliefhebber, maar deze op je foto’s zijn prachtig.
  En bloemen ‘in macro’ zijn ook echt geslaagd.
  Zelf ken ik weinig van de techniek, mijn kleine gsm doet het werk

  • Hoi Eline, De Bolderik bloeit inderdaad maar kort, ik heb er niet echt op gelet hoelang per bloem, maar ze zijn snel uitgebloeid. Ik heb wel het idee dat ze in de volle grond wat langer bloeien dan in pot, waar ik ze ook in heb staan.
   Insecten zoek ik op in een app die ik op mijn telefoon heb gezet: obsidentify.Die herkent ook paddenstoelen en planten

 3. Macro is zowat de moeilijkste discipline in de fotografie.
  Je leert het niet zomaar in een paar dagen, weken, of zelfs maanden.
  Ten eerste moet je echt ‘gedreven’ zijn om het zo goed mogelijk te doen, je moet ook een gevoel voor compositie aankweken, zomaar een foto van een beestje of een bloem is bijlange niet voldoende. Maar al doende leert men. Je macro’s worden beter met de tijd, zo heb ik al gezien hier op je logjes. Bllif het met plezier doen en je komt er wel !

 4. Niet zo negatief over jouw foto’s! Ze zijn prachtig. De lavatera…. Die strepen op de bloem maken het tot een geweldige compositie .

 5. Ik kan dat sowieso allemaal niet met mijn eenvoudige cameraatje.. dus ik geniet gewoon heel erg van anderen die dat wél heel goed kunnen.. en jij doet daar voor mij echt niet voor onder hoor! Prachtig allemaal!

 6. Je resultaten zijn zeker niet slecht…. oefenen is de boodschap. Hoe mee je er op gaat toeleggen, hoe meer je er bedreven in wordt. Noodzaak ik wel dat je het graag doet en er plezier in schept. Toi toi toi…. Rudi

Leuk als je een reactie achterlaat!