Tel vlinders in je tuin

De vlinderstichting stuurde vandaag een reminder om mee te doen aan de vlindertelling van dit jaar. Met het niet al te beste weer van de laatste periode had ik eigenlijk nog amper een vlinder gezien in onze tuin. Maar heel toevallig vandaag, in eindelijk weer een zonnetje, zag ik 4 atalanta’s tegelijkertijd op mijn verbena’s. een citroenvlinder fladderde steeds rond en ook een koolwitje. Van die laatste verbaast me dat omdat we er in eerdere jaren altijd juist veel zien, maar tot nu toe nog niet dus.

Vandaag op de verbena, foto met de telefoon genomen

Morgen is het weer prachtig weer en wil ik meedoen aan die telling. Doe jij ook mee?

Bezoek de pagina van de vlinderstichting door op op deze link te klikken . Meedoen kan nog tot 25 juli en kost een kwartiertje van je tijd.

Atalanta’s komen graag op rottend fruit af.

Het gaat slecht met de vlinders en bijen en andere insecten, die belangrijk zijn voor de natuur. Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder zijn. Daar moeten we iets aan doen! In onze natuurgebieden, maar ook bij jou in de tuin, op je balkon of groenstrook in de buurt. Met deze tips kan iedereen bijdragen aan meer vlinders.

  • Lok vlinders naar je tuin met bepaalde planten
  • Laat rot fruit liggen, bv de pruimen en appels die uit de boom vallen.In het najaar drinken veel vlinders van sap uit overrijp fruit. Zet een schaal met peren, appels of pruimen in de zon en kijk welke vlinders er op af komen.
  • zorg het hele jaar voor bloeiende planten
  • zorg voor een veilige plek in de winter
  • koop een rupsenplant of laat bv brandnetels staan in een hoekje van je tuin
  • gebruik geen gif
  • plant een vlinderplant, zoals salie, lavendel, maagdenpalm etc. Meer planten zien, klik hier

Foto’s van vorige zomer:

Succes met het tellen!

gebruikte bron Vlinderstichting

10 gedachten over “Tel vlinders in je tuin

  1. Hier was het ook te slecht weer voor vlinders maar we gaan net als jullie met het weer de goede kant op dus ik ga eens opletten wat er fladdert in mijn tuin

  2. Wat toevallig.. het viel mij gisteren ook juist op dat er ineens zóveel vlinders rondfladderden! Heb ook de camera gepakt, maar ze lieten zich niet echt goed vastleggen. Ik zag atalanta’s, dagpauwogen, gehakkelde aurelia’s, koolwitjes en een blauwtje. Maar daar echt voor gaan zitten om te tellen.. weet niet of ik daar zin in heb hoor.

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!