Beetje geluk

Vandaag waren we vroeg present op onze tuin. Gisteren was het te warm om veel te kunnen doen. Dus vandaag wilden we vroeg beginnen. Met een beetje geluk konden we in de ochtend flink aan pakken.Maar zelfs vanmorgen om 8 uur was het al ruim 25 graden in de zon. Het volkstuincomplex ligt in een soort kom, beschut door de snelweg, hoge flats en hoge bomen. In de andere jaargetijden kan dat erg lekker zijn, nu met de zon erbij warmt het snel op.

Af en toe zitten met een fles water, hielden we het de ochtend vol, daarna gingen we in de schaduw bijkomen.Al zittend telde ik de vlinders die ik zag. Gisteren schreef ik over de vlindertelling van de vlinderstichting .Niet op 1 tijdstip maar als ik een soort zag, keek ik of ik er meer tegelijk zag vliegen. Vandaag geen atalanta’s gezien, maar wel 4 koolwitjes tegelijk, een dagpauwoog, een citroenvlinder en 1 gehakkelde aurelia. Foto’s maken lukte niet, alleen de gehakkelde aurelia wilde op de foto.

Valt er wat te plukken?

De oogst valt tegen dit jaar, misschien door het te koude natte weer en zeker door mijn belagers, de slakken. Ik kon een stuk of 20 boontjes plukken. Ondanks de slakkenvraat aan de blaadjes, groeit de plant door en vormt bloemen. De natuur is toch wonderlijk!

Snijbonen beginnen nu ook lekker te groeien, er hangen er al aardig wat in.Dus volgende week kan ik de eersten wel plukken

Dit seizoen heb ik nog geen courgette kunnen plukken. Plant vier staat nu twee dagen in de volle grond. De andere zijn opgegeten, evenals alle pompoenen op 1 na. Plant 4 vertoont toch ook weer vraatsporen☻.

De koolplanten heb ik weg gedaan, op een paar na, die de koolwitjes mogen gebruiken om hun eitjes af te zetten. Kool was dit jaar geen succes!

De kroten doen het wel goed. Ik heb er wel veel weg moeten doen omdat het wel gatenkazen leken,maar nu gaan ze goed. De prei doet het zelfs geweldig.Alle bessen,aardbeien, kersen en frambozen zijn geoogst.Gisteren was het de beurt aan de kruisbessen en binnenkort komen de wijnbessen.

Kruisbes

Een paar jaar gelden kochten we een kruisbes, maar die zat echt vol doornen, plukken was een ramp, je haalde je handen helemaal open.Eigenlijk was het onbegonnen werk. Die struik deden we weg en ik vond een doornloos ras: Tatjana. Nou moet ik zeggen dat ook deze niet geheel doornloos is, ondanks dat hij wel zo wordt aangeprezen,maar het zijn er maar een paar hier en daar. Toen we afgelopen week een keer aan de koffie zaten, zagen we een Vlaamse gaai heel behendig onder het net hippen en wat kruisbessen pikken. De hele familie, een stuk of 5 Gaaien zagen we in de tuin van de buren. Als zij de bessen lusten, wordt het tijd te gaan plukken.Dus voordat familie Gaai ze allemaal op zou eten, heb ik het grootste deel geplukt. Ook wat laten hangen voor de familie……Ze zijn inderdaad rijp en lekker zoet. Het is lang geleden dat ik er een op had……..Mijn opa had ze vroeger in de tuin en noemde ze klapbessen.

Appels en pruimen

Ook de appels gaan goed in twee bomen. Drie bomen hebben er een paar zielige appeltjes in hangen, die ook nog aangetast zijn.Geen idee hoe dat komt, misschien omdat ze vorig jaar zo vol hingen….. In de James Grieve en de Rode van Boscoop groeien de appels lekker. Het zijn er minder dan vorig jaar maar dat geeft niet. Helaas hebben de parkieten ze ook weer ontdekt en zijn er veel voor de helft aangevreten….Die heb ik maar verzameld en op een hoop gelegd voor de vlinders en andere insecten.Ik hoop dat er wat hele exemplaren voor ons blijven hangen.

Nog even en we kunnen pruimen plukken!

Onder de druiven

In mei heb ik al eens geschreven over de kleindochters die een vlindermengsel zaaiden onder de druif. Dat staat nu heel leuk te bloeien.Weliswaar met gele bloemen er tussen. Ik ben niet zo van geel, maar inmiddels heb ik nog meer gele bloemen in de tuin die ik eigenlijk in een andere kleur verwachtte. Zoals bijvoorbeeld deze achillea, die wit had moeten zijn.

het vlindermengsel levert een fleurig geheel op

Tot nu toe hebben we nog geen last van galmijt op de bladeren. Of dat komt door de bloemen die er nu onder groeien , ik weet het niet. Ik ben blij dat ik alleen mooie gave bladeren zie. De druiven groeien nu echt snel, ik heb ze allemaal weer gediefd. Evenals de tomaten, dat waren ook hele bossen geworden. De eerste trossen hangen aan de grootste planten. Ik zag al berichten dat in Zeeland hobbytuinders hun tomaten en aardappelen weg moesten doen vanwege phytophtera maar ik zie bij ons gelukkig nog niets wat daar op lijkt!

Geluk

Ieder die geen moestuin heeft, zal denken waar gaat dit allemaal over.Slakken,luizen, gaten in planten, dan weer vogels of uienvlieg. Soms zit het mee en soms zit het tegen in zo’n tuin. Je moet wat geluk hebben. Maar nog altijd ga ik er met veel plezier naar toe, werk me in het zweet zoals vandaag. Genieten we van wat we zelf gekweekt hebben, geplukt in eigen tuin……Dit is ons vijfde seizoen moestuinieren en het verveelt nog steeds niet! Sterker nog, ik wordt er altijd weer gelukkig van dat lekker bezig zijn.

hier heeft de plant gewonnen van de slakken. Je ziet de gaten in de bladeren en toch bloeit de Zinnia eindelijk!
Ook deze dahlia heeft het gered, twee andere planten niet
Evenals deze Matthiola Appleblossom. Van alle zaailingen is er 1 plant over.

Ik hoop dat geen van jullie, lezers van dit blog, te maken heeft gehad met de watersnood van afgelopen dagen of die nog gaan komen. Dan vallen een paar kleine tuinperikelen volledig in het niet. Beelden die on- Nederlands zijn of on-Duits of Belgisch. Je verwacht dat niet hier midden in de zomer.Invloed van de klimaatverandering? Toch iets om mij meer in te gaan verdiepen…….

Fijne week allemaal.

Meer blogs lezen over vlinders?

Aan de slag voor de insecten

15 gedachten over “Beetje geluk

  1. Wat ziet je tuin er leuk uit en heb je ook al heel wat kunnen oogsten Hier veel last van slakken maar ook al heel wat kunnen oogsten. Knakkomkommertjes, pepertjes ronde courgetten, gele en kleine rode tomaatjes en vee aardbeien en frambozen

  2. Hoi hoi! Weer n leuke blog Margriet! Ik heb geen vlinder gezien in de tuin afgelopen weekend maar miss had ik je blog ervoor moeten lezen. Had ik vast beter opgelet.Ik ga wel s kroense vlaai eten in Limburg met n kennis . Dat is kruisbessenvlaai met schuim… Zo verschrikkelijk lekker! Miss n idee voor je kruisbessen oogst…

  3. Heb door jouw blogje erover vandaag wel extra op de vlinders gelet.. ik ga er over posten binnenkort, maar ik zette diezelfde vlinder als jij op de foto en volgens mij is dat de gehakkelde aurelia, níét de distelvlinder. Bij mij zag je de witte C aan de buitenkant van de vleugels heel goed, dus ik weet het bijna zeker. 🙂
    Heel wat lekkers in je tuin.. en tja, al die beestjes en plagen.. je zult er mee moeten hendelen hè.. net als wij in onze siertuin.. het is geven en nemen.. maar vooral toch genieten vind ik.. voor mij geen hele tuin vol tegels hoor..! 😉

  4. Hoi Margriet , ik heb Romy foto’s doorgestuurd van het snoeien v d frambozen …..geen idee hoe ik ze aan jou kan sturen , via Insta doe ik het niet m krijgt iedereen ze te zien , is niet nodig . Ik heb er best een aantal ook van na het snoeien !
    En zoveeeeeeell vlinders op de kogeldistel , niet te tellen
    Groetjes Anet

Leuk als je een reactie achterlaat!