Roze prinsessenaardappelen

Vorige week las ik bij Diana”s mooie moestuin dat zij phytophtera had in de aardappelen en tomaten. Phytophtera wordt ook wel aardappelziekte genoemd en komt voor bij aardappelen en tomaten, die van dezelfde familie zijn.Toen zag ik bij ons nog niets, maar nu zag ik opeens wat bruine plekjes op de aardappelbladeren en ook bij de tomaten in de kas zonder dak. Met dit warme weer kan het zich razendsnel verspreiden van aardappel naar tomaten en andersom. Bij ons staan de tomaten in de kas pal naast de aardappelen dus dan is het wachten tot het overhopt als een van de twee er mee aangetast is.Op een volkstuin complex kan het helemaal snel gaan als je tuinburen de aangetaste planten niet meteen weg halen.

Buiten heb ik ook her en der tomatenplanten staan, maar die zien er nog goed uit. Deze staan voor de kas en ongeveer drie meter van de aardappelen vandaan. Die moet ik scherp in de gaten houden.

Diana beschreef ook een middeltje met appelazijn om het proces te stoppen of te vertragen. Dus vanmorgen ben ik eerst appelazijn gaan kopen en vanavond ga ik alles besproeien voordat het weer gaat regenen in het weekend.De aangetaste bladeren heb ik afgeknipt. Die mag je niet op de composthoop gooien trouwens, omdat je anders via de compost de schimmel weer door je tuin kan verspreiden waardoor je er in het volgend seizoen weer eerder last van kan krijgen.Dat is ook het geval als er kleine aangetaste aardappeltjes achter blijven in de grond. Phytophtera steekt de kop op bij nat weer en weer met hoge vochtigheid en verspreid zich via de lucht.

De aardappelen hebben we voor een deel uit de grond gehaald. we hadden drie rassen dit jaar: Annabel, Lily Rose en Mozart. Annabel en Lily Rose zijn vroege rassen en Mozart een middellaat ras, wat behoorlijk resistent zou moeten zijn tegen de phytophtera. Daar zie ik dan ook nog geen vlekken op de bladeren, dus die laat ik zo lang mogelijk staan.

Prinsessen aardappelen

Gisteren kwamen de twee kleindochters helpen in de tuin. Er moesten nog witte aalbessen geplukt worden, de laatste doperwten, grote bieten geoogst en de aardappelen dus. Ze vonden de aardappelen van de Lily Rose prachtig. Ik maakte ze wijs dat het aardappelen zijn die speciaal voor prinsessen zijn en omdat ze zich vaak verkleden als prinses ook voor hen.

De oudste vond de meest prachtige aardappel, namelijk een roze prinsessenaardappel in hart vorm. Hoe kan het zo groeien!

de jongste sprokkelt haar avondmaaltje bij elkaar, doperwten en wat aardappelen. Zij dopte de doperwtjes meteen na het plukken, ze noemt het “erwtjes ploppen”.

Deze aardappelsoort is ook echt roze van binnen, blijft ook na het koken zacht roze van kleur. Het is een tafelaardappel ,maar ook lekker in salade of om te frituren.

Kleinzoon van bijna twee tussen de bieten, plukken is nog niet aan hem besteed, hij rent liever rondjes en draait aan de kruiwagen wielen.Volgend jaar kan hij ook mee doen.
Zijn nichtje bekijkt goed welke bieten eruit mogen
Jeah wat een grote!

Voor mij is het iedere keer genieten als die kleintjes komen, ze leren er ondertussen ook veel van. In ieder geval weten zij dat de doperwtjes niet in een potje Hak groeien…..

Tussen de aardappelen vonden ze drie baby padjes. Die werden ook goed bekeken, we deden ze even in een oud aquarium om ze goed te kunnen zien.
Mijn hartjes

Met nog een bos bloemen uit de zelf gezaaide pluktuin onder de druiven en de oogst van de dag met een maaltje roze prinsessenaardappelen vertrokken ze weer.Na het vertrek van de kleintjes heb ik de aardappelen uitgezocht en de krieltjes apart gelegd om mee naar huis te nemen om te gaan eten deze week.De andere aardappelen liggen te drogen en neem ik de volgende keer mee naar huis. Van huis uit heb ik altijd gehoord dat je ze eerst een dag of twee moet laten liggen om te versterven, anders zou je buikklachten kunnen krijgen. Of het echt zo is, weet ik niet. Voor de zekerheid probeer ik het maar niet uit……

Het recept van Diana om phytophtera te bestrijden

Meng 1 deel appelazijn met 3 delen water en vernevel dit over de planten. Doe dit op een dag dat het niet gaat regenen en herhaal het regelmatig (zeker in een regenachtige week). Wellicht zou het ook hier helpen als je er op 1 liter mengsel 1 eetlepel olie door zou mengen. Het lichtzure appelazijnmengsel verandert de pH van het blad waardoor phyophthora zich niet uit zou kunnen breiden.

Op haar website deelt ze ook een recept met baking soda, maar dat hadden ze niet in de supermarkt.

13 gedachten over “Roze prinsessenaardappelen

  1. Ik hoop voor je dat de tomaten niet aangetast worden, wat zou dat jammer zijn. Heerlijk, die bezoekjes van je kleinkinderen, wat kan je daar van genieten hè.

  2. Heerlijk leerrijk voor de kinderen, oma en opa helpen in de tuin. Je kan niet vroeg genoeg beginnen, dan staan ze er volledig enthousiast voor open en onthouden veel.
    De prinsesjes hebben het wel even warm gehad vermoed ik.

  3. Schattige plaatjes van je kleinkinderen.
    De rassen ken ik niet maar de Lily Rose doet me denken aan een rode Franse aardappel,de Roseval. Niet rose van binnen, wel erg lekker.
    In onze supermarkt zie je niet veel verschillende soorten.

  4. Hier is ’t ook van dat, al staan die patatjes maar in potten. Twee potten gerooid, de rest hou ik dagelijks in de gaten. Tomaten voorlopig in orde.
    Schattig je prinsessen én die prinsessen-patatjes!
    Lie(f)s.

  5. Heel leuke foto’s van je kleinkinderen! En of ze er iets van leren!
    Ja patatjes niet te vers! Buikproblemen zijn anders niet verwar!
    Wat een fantastische aardappels, die roze! Dat moet leuk experimenteren zijn.

  6. Ik heb in Frankrijk weleens chips op van paarse aardappeltjes.. leek veel op die roze aardappelen van jou!
    Vervelend, van die ziektes en plagen hè.. je moet toch altijd overal maar alert op zijn, anders doe je alle moeite voor niks.
    Je had in ieder geval héél goede hulp bij het werk! en dat kruiwagenwieltje is ook goed gecontroleerd..! 😀

    • Je hebt meer van dit soort aardappelrassen die een kleurtje hebben. Staat leuk op je bord toch! De ziektes en plagen horen bij die volkstuin, maar ik geniet er niet minder door. Misschien moet ik er wat minder over schrijven, haha. Nu lijkt het misschien erger dan het is!

  7. hallo Margriet. Wat heb je weer een
    gezellig stukje geschreven. ik heb nog roze aardappelen en nooit gegeten. gr. Ma

  8. Wat n snoezige foto’s ! Ik geniet als ‘oma’ vd andere kant zichtbaar mee.. Ze leren hier zeker veel van! Vele groet uit zeeld

Leuk als je een reactie achterlaat!