Landgoed Twickel

Na lange tijd gingen we dit weekend weer eens weg, naar Twente. We bezochten het landgoed Twickel.

Vlakbij Delden in Twente ligt landgoed Twickel, bijna zeven eeuwen oud en 4.400 hectare groot. Kenmerkend zijn het kasteel, de historische boerderijen en het kleinschalige coulisselandschap. Een cultuurlandschap waarin bossen met eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen, akkers en weilanden omzoomd met houtwallen elkaar afwisselen.
Op het landgoed bevinden zich 148 boerderijen {herkenbaar aan de zwart-witte luiken} twee watermolens, een watertoren en houtzagerij. Bron: landgoed Twickel

Bezoek aan de tuinen

Het kasteel zelf was niet te bezichtigen,maar de tuinen erom heen wel. De tuinen zijn door de laatste barones ontworpen, hoorden we van een mevrouw in de winkel. Deze barones had zelf geen kinderen en het bezit is tijdens haar leven in een stichting gegaan. Na haar overlijden mocht haar achterneef er gaan wonen. Zij vond dat het bewoond moest blijven. Het kasteel wordt nu bewoond door de zoon van de achterneef, die na haar dood het woonrecht kreeg.Niet verkeerd, zo’n verre tante die jou het recht nalaat in het kasteel te wonen☺Ik heb helaas niet zo’n familielid….

De tuinen die bij het kasteel horen zijn prachtig onderhouden. De grasvelden lagen er strak gemaaid met scherp afgestoken randen bij, geen sprietje onkruid. Mijn man was er bijna jaloers op…….

In de tuin lag de oranjerie, waar in de winter alle kuipplanten worden gezet, nu kon je er koffie of thee drinken.

In de tuin zijn veel buxushagen en figuren, de leukste vond ik wel deze uil.

We konden niet het hele landgoed rondwandelen. Jammer genoeg speelde mijn enkel erg op en was ongeveer twee maal zo dik geworden.Maar wat we konden zien, was zeker de moeite waard.

Klik op de stippen om de foto’s in de slider te bekijken:

[metaslider id=”11715″]

16 gedachten over “Landgoed Twickel

  1. prachtig Margriet
    het is een lust voor het ook daar , zeker als de tuin in de bloei staat
    je maakte er een mooi verslag van in woord en beeld

  2. Wat n prachtige plaatjes! Je waant je altijd in n andere wereld bij zo’n groot kasteel en dito tuin. Hele mooie foto’s Margriet. Wel vervelend dat die enkel weer zo opspeelt na n tijd lopen. Heeft toch meer tijd nodig om te genezen dan je zou willen. Balen hoor!

  3. Wat een mooi kasteel en prachtige tuinen ! Gelukkig kwam alles in een stichting terecht die er goed zorg voor draagt. Ook de bewoner gaat daar bij om zijn naar mijn gevoel, want je kan zo’n kasteel én domein toch nooit zelf onderhouden, laat staan bekostigen. Mooie reportage en foto’s (ook de slider).

  4. Ik ben blij toe dat ik zo’n neef niet heb om me een kasteel na te laten.. wat moet dat wel niet kosten om te onderhouden..! Alléén die tuin al.. daar heb je wat tuinmannen voor nodig! Maar dan héb je ook wat.. prachtig!

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!