De Sallandse heuvelrug

Na een overnachting in een hotel in Delden vertrokken we na het ontbijt weer. Het was leuk weer eens een nachtje weg geweest te zijn, na al die beperkingen door de corona. Geen mondkapje meer op als je rondloopt. Dat voelt weer fijn, maar ergens ook dubbel. Inmiddels was je er ook aan gewend geraakt om die dingen op te hebben in winkels etc. In het restaurant van het hotel stonden nog wel schermen tussen de tafeltjes en er waren loop routes,maar niemand die daar nog op lette, ook niet op het afstand houden……….Tja…..

Mooi wonen

Na het ontbijt vertrokken we en reden door het Zuid-Twentse landschap, wat veelal bestaat uit landbouwgebied, afgewisseld met naald en loofbossen en leuke dorpjes. Wat wonen die mensen daar mooi, prachtige huizen met idem tuinen. Wat een ruimte is daar nog vergeleken met de Randstad.

Coulissenlandschap

Langs de kant van de weg zag ik regelmatig een strook met bloemen voor de insecten, die moeten ook even op de foto.

Sallandse heuvelrug

We reden door naar Nationaal park de Sallandse heuvelrug. Dit gebied is eigenlijk een stuwwal. Deze is ontstaan in de voorlaatste ijstijd van 200.000 tot 150.000 jaar geleden. Schuivend ijs sleurde met een gigantische kracht grote stenen, van wel duizenden kilo’s, mee vanuit Scandinavië en duwden de grond aan de zijkanten en het einde omhoog. Schuivend ijs, smelt water en stuivend zand vormden zo de basis van het huidige landschap.Het gebied omvat 26 heuvels, de rivier de Regge en het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Noordwest Europa.

Je kunt van prachtige vergezichten en landschappen genieten…Het is een gebied waar je als wandelaar of moutainbiker aan je trekken kunt komen. Wij reden er met de auto doorheen want ver lopen lukt nog steeds niet. Af en toe een stop om foto’s te maken en de heerlijke lucht op te snuiven. Doordat je met de auto maar een klein stuk kunt zien, misten we veel van het moois, als het lopen weer goed gaat nog maar eens opnieuw bezoeken.

de heide met hier en daar een plukje paars

Eigenlijk waren we er een maand te vroeg. Op de heide begonnen net de eerste struikjes in bloei te komen,maar het kleurenspektakel moet nog komen in augustus.Maar evengoed was het erg mooi. Het was wat benauwd weer, wat heiig in de verte.

Op de foto kun je zien dat het heuvelachtig gebied is. Wij waren er nog nooit eerder geweest, zo zie je maar weer dat ons eigen land ook prachtige plekjes heeft om te ontdekken.

Het gebied is een Natura 2000 gebied. De unieke natuur op de Sallandse Heuvelrug staat onder druk. Door verdroging, versnippering en verzuring daalt de verscheidenheid aan plant- en diersoorten (biodiversiteit) op de Sallandse Heuvelrug met rasse schreden.Er wordt hard aan gewerkt om dit te stoppen.

Voor een heel uitgebreid verslag van deze streek, klik eens door naar de website van MizzD, zij was er op vakantie in mei jl

22 gedachten over “De Sallandse heuvelrug

 1. Samen met Zuid Limburg vinden wij dit de mooiste streken om te wandelen in Nederland. Dat kon jij jammer genoeg niet doen maar je hebt toch genoten, dat maken je foto’s wel duidelijk.

 2. Ik had al wel gehoord van de Sallandse Heuvelrug maar nu ik de foto’s zie….. wat prachtig zeg ! De Hoge Veluwe heb ik al wel bezocht maar misschien is dit toch weer net iets anders. Bedankt voor het delen hoor…..

  • Oh! wat leuk.. had niet perse gehoeven hoor.. is alweer even geleden op mijn blog hè!
   Btw.. de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe waar Veenhuizen er eentje van was, is Werelderfgoed geworden hè.. dat verbaasde me toch wel. 🙂

 3. interessante weetjes over de Sallandse heuvelrug Margriet

  ik ken dit natuurgebied enkel van het bloggen

  en bij een “heuvelrug” denk ik niet meteen aan Nederland

  prettige dag

 4. Wij waren er in mei een weekje hè.. toen stond die heide totáál nog niet in bloei, maar ik vind zo’n heidelandschap met die typische kleur van de onderbegroeiing en met vaak de witte stammetjes van berken en het donkergroen van de naaldbomen in elk seizoen de moeite van het bekijken waard. En door dat heuvelachtige doet het een beetje on-Nederlands aan hè hehe. Je maakte er prachtige foto’s van.
  Die enkelproblemen.. dat duurt toch wel erg lang zeg.. al eens een fysiotherapeut gesproken?

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!