Plensbuien

Gisteren zou een droge dag moeten worden, eindelijk na dagen met enorme plensbuien. Eergisteren zijn we doorweekt geregend toen we net onderweg waren naar onze tuin. Het was geen regenbuitje meer, maar alsof er een stortdouche boven open werd gezet!

Ik wil echt niet klagen hoor, ook niet zeuren maar het is me het tuinjaar wel…..Helaas door al die nattigheid zijn mijn vrienden met het S woord ook weer actief en knabbelen rustig verder aan van alles. Courgettezaailing nummer 7 die ik eerst in kuip had staan tot hij een flinke plant was, deed het in eerste instantie goed, er kwam een bloem in. Zou ik eindelijk een courgette kunnen oogsten?

Niets is minder waar, deze plant was na een paar dagen regen, weer finaal kapot gegeten, een foto van het treurig geheel zie je hieronder

De Afghaanse tuinbuurvrouw kwam met twee courgettes aan lopen. Of ik ze wilde hebben? Nou graag, ik heb er immers zelf nog niet een…Bij haar had maar 1 plant het gered vertelde ze, alle meloenplanten zijn ook opgegeten.

Terwijl ik dit schrijf is er zelfs bij het NOS journaal een item over naaktslakken die moestuinders tot wanhoop drijven.Dus schrale troost, heel moestuinierend Nederland heeft er last van. De remedie er tegen heeft ook nog niemand gevonden, er werd gesproken over eierschalen, plastic kragen om de kolen etc. Maar dat houdt ze toch niet tegen.

Vandaag heb ik wel een kraamkamer van naaktslakken verhuisd naar de vuilstort. Onder een soort tuingeranium bleken er misschien wel honderd te zitten, in alle maten. Die plant, wat een flinke bos was, heb ik eruit gehaald. Hieronder een foto van mei, toen hij bloeide.

Tomaten

Alle tomaten in de kas hebben toch phytophtera gekregen ondanks dat ik een paar dagen geneveld had met het appelazijnmengsel, zoals ik gelezen had bij Diana’s mooie moestuin.In eerste instantie leek het proces te stoppen, de aantasting was nog licht. Nu zag ik ook bruine plekken op de stelen.

Het zal alles te maken hebben met de regens en het feit dat het dak van de kas af is. De wind kan er niet echt goed doorheen waaien, terwijl de planten wel steeds nat zijn en het ook warm wordt als de zon maar even door komt. Ik heb alle tomaten geplukt en hoop dat ze in het raamkozijn nog afrijpen en niet gaan rotten omdat ze ook aangedaan zijn. De planten zijn uit de grond gehaald en meteen naar de stort gebracht.

Buiten staan de planten er nog wel goed bij. Misschien omdat ze door de wind eerder droog geblazen worden. Hier en daar zag ik wel een bruin vlekje, dus die bladeren heb ik afgeknipt….Zie je de lange trossen?Ik hoop dat ze het halen om rijp te worden☺ Ik weet niet meer uit mijn hoofd welk ras dit is. Alles is door elkaar komen te staan en ik weet niet meer wat wat is.

Oogsten

Over naar beter nieuws dan maar. De eerste kilo snijbonen heb ik kunnen plukken en als ik de planten bekijk volgen er nog vele kilo’s Gek is dat toch, vorig jaar had ik misschien in totaal 2 kilo maar wel kilo’s sperziebonen. Nu is er geen sperzieboon heel, ik heb er een stuk of 12 kunnen plukken en zelfs daarop zaten vraatgaten.

Ik heb weer een aantal bietjes geoogst, ondanks dat ik er hier en daar eentje weg moet doen vanwege de gaten die erin gegeten zijn, groeit het merendeel goed. Evenals de prei, daarvan zijn de eersten ook mee naar huis gegaan.Verder is het wachten op de worteltjes, die er ook goed uitzien en de late aardappelen, de Mozart aardappelen. Het loof ziet er nog steeds goed uit.

Kwa groenten is er verder bijna niets meer, drie van de 12 spruitenplanten staan nog rechtop, maar die kunnen we pas in de winter plukken.Van de knolselderijen zijn er nog maar twee plantjes over, maar of die nog een knol gaan vormen, ik betwijfel het.Ik heb nog maar weer eens basilicum gezaaid en bosui, in bakken nu. De laatste sperzieboontjes ook maar in bakken in de grond gedaan, kijken of dat nog wat wordt. De zaden zijn nu op. Verder hebben we niets meer staan, volgend jaar beter!

Vlinders en insecten

Op de vlinderstruik tussen de buren en ons in, is het een af en aan vliegen van vlinders. Ik zie vooral veel dagpauwogen en een gehakkelde aurelia.

dagpauwoog
gehakkelde aurelia
libel
snorzweefvlieg
een terrasjeskommazweefvlieg
een vliegende speld
Een bont zandoogje gaat net voor mij op de rand van de bloempot zitten en ik heb mijn camera in mijn hand!

Denk niet dat ik al die insectennamen ken hoor. Ik voer mijn foto in op obsidentify en die geeft de naam van het insect of vlinder

Nog een succesje

Met lezer Anet ruilde ik zaden in de winter. Ik kreeg zaden van de blauwe winde, maar ook die wilde maar niet opkomen, steeds stonden er kale stompjes. Maar eindelijk, ja hoor bloemknoppen! Ze schreef dat hij leuk is bij de druif om doorheen te groeien. Daar staat hij naast en moet nog een stukje de lucht in voordat hij bij de druif is, maar nu ben ik al blij met de bloemknoppen! Ik ben benieuwd Anet, of mijn zaden bij jou opgekomen zijn?

Twee pollen Zinnia’s hebben het , weliswaar gehavend met half afgekloven blad, gered en bloeien. Dit is de soort “Sweet lime with a blush”

Het bloeit

Het beeld van afgelopen week! Regendruppels……
Herfstanemonen
Verbena
Agastache

Fruit

Bramenjam in wording:

Pruimen:

Druiven:

Voor de druiven moet het misschien toch eens wat zonniger worden…….

Stoofpeer Gieser Wilderman:

Nooit saai hoor, een moestuin! Al met al toch prachtig, zij het met wat minder oogst. Maar ach, wat kost nou een courgette of een pond boontjes….

Fijn weekend allemaal!

15 gedachten over “Plensbuien

 1. De zomer van 2021 gaat volgens mij al veel te nat in de boeken
  het lijkt wel herfst op sommig dagen, met veel wind en regen
  mooie foto’s van vlinders, moestuin en bloemen

 2. Je ‘vriendjes’ komen me heel bekend voor, en de moestuiniers in Vlaanderen hebben ’t zelfde probleem! Zelfs mijn boontjes eten ze op. Ze spelen op die plastiek kragen, 🙁 !
  De bramen in pot geven me hoop…
  De rest staat wel supermooi te blinken bij jou!
  Lie(f)s.

 3. Van plensbuien weten we hier in België ondertussen ook alles hoor…. ppfftt ! De slakken-ellende blijft maar duren daar bij jullie, ik zou er gek van worden, denk ik. Je stopt er alle energie en liefde in en dan dit als resultaat. De oogst dit jaar gaat iets magerder zijn dus.
  Gelukkig doen je bloemen het wel goed en blijven de vlinders wel komen. Moed houden hoor….

 4. Hier met die plensbuien ook massa slakken die alles opeten. Ik heb op ijzeren staanders potten ronde courgettes, snakkomkommertjes en paprika’s staan en daar kan ik regelmatig van plukken want hier heb ik nog geen slak in gezien maar op alleen gaten en geen vruchten

 5. Ja, onze bruine ‘vrienden’ (en trouwens alle andere kleuren die die krengen hebben ook haha) zijn nog lekker aan het vreten.. en ze hebben er hier in de tuin nog een lekker biertje bij ook. Al vang ik er daar toch nog wel veel mee, bij de dahlia’s die ik bloeiend en wel in de tuin gezet had, krioelt het er meteen weer van.. verloren zaak hoor. De knollen die ik in het voorjaar pootte, daar heb ik helemaal niks van gezien.. en dat weer blijft maar zo nat hè. Gewoon de moed maar niet verliezen en je erbij neerleggen lijkt me het beste als je een moestuin hebt.. iederéén lijkt er inderdaad veel last van te hebben.. volgend jaar beter!
  Maar fruit heb je zo te zien nog wel genoeg.. ziet er goed uit allemaal.. en lekker stoofpeertjes! 🙂
  Sowieso allemaal weer mooie foto’s.. dié oogst gaat je altijd goed af! 😀

  • Ik verlies de moed niet hoor, genoeg mooie en lekkers! Bij ons werken die omgekeerde terracotta potten ook goed. Gisteren had ik onder 1 pot misschien wel 15 van die slijmerikken.

 6. Hoi Margriet , een paar juffertjes zijn opgekomen , letterlijk ‘een paar’ , de rest is verrot en nog iets van jou waarvan ik de naam kwijt ben.
  Verder ook hier een bruine S invasie , maar er staat genoeg moois in bloei en alle kilo’s bessen / frambozen zijn verwerkt .
  Van de buurvrouw kregen we wat boontjes , dat was het dan zei ze, ook bij haar weinig oogst . Gelukkig kosten courgettes niet veel en boontjes ook niet bij De Weitens in Dommelen ( eco moestuinen) . Onze ( sier) tuin is fantastisch mooi door al die regen dus blij!
  Groetjes Anet

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!