Groeizaam meiweer

Op tv hoorde ik zeggen dat het groeizaam meiweer is. Ik denk alleen maar waar blijft toch dat mooie weer? Zo langzamerhand heb ik er nu wel genoeg van om maar zoveel binnen te zitten. Ik zou weleens een hele droge, zonnige, lekker warme dag, liefst meerdere, willen hebben. Was het gisteren qua temperatuur wel lekker, er passeerden toch wat regenbuien, soms met onweer. We gingen vroeg naar onze tuin tot half in de middag.Regelmatig moesten we even koffiepauze houden omdat het weer even ging regenen.Gelukkig hebben we een afdak zodat we droog kunnen zitten en genieten van wat er in bloei staat.

Daslook en bloeiende boshyacinthen en op de achtergrond de oranje slaapmutsjes.

Het gaat niet snel, maar…..

Het gaat niet snel, maar eindelijk zit de groei erin en komt de tuin steeds meer tot leven en in kleur. Dat het groeizaam meiweer is, klopt misschien wel hè!

Met die nattigheid vlogen er wel veel insecten rond. Soms kon ik een foto maken met mijn camera. Met die krukken is dat wel een moeizame tour. Foto’s maken met twee krukken aan je arm bungelend en dan scherp stellen met een macrolens lukt niet echt goed. Ik zag best wel wat beestjes die ik op de foto wilde hebben, maar soms waren ze alweer weg voordat ik eraan gestrompeld kwam en was ik er op wel tijd was de foto weer bewogen. Op den duur ben ik maar met de telefoon verder gegaan, zoals de foto’s hierboven.

blauw muntgoudhaantje

Dit blauwe haantje zat op het blad van de Allium. Het blauwe muntgoudhaantje (Chrysolina coerulans) is een keversoort uit de familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

De kevers zijn 6,5 tot 9 millimeter lang. De dekschilden zijn meestal variabel gekleurd en metalig glanzend. De kleuren variëren van blauw, blauw-violet, blauw-groen, blauw-zwart, over koper tot kopergroen. De antennes en de poten hebben dezelfde kleur als het lichaam. Twee jaar terug zaten de muntplanten er vol mee en heb ik ze uiteindelijk weggedaan. Vorig jaar kocht ik twee nieuwe planten, die in pot staan. Dit haantje zat nog niet bij de munt, maar ik houd hem in de gaten! Het is wel een prachtig kevertje![ bron Wikipedia]

Iets verderop in de tuin zag ik veel lieveheersbeestjes op de vergeet-mij-nietjes en toen viel mijn blik opeens op twee parende insecten er vlak naast. Ik weet eigenlijk niet wat het zijn, muggen?…

In ieder geval duurde dit ritueel net lang genoeg om een foto te maken….

Nestjes

Dat er meer voor nageslacht gezorgd wordt, is in de nestkastjes te merken. Pa en Ma Koolmees en Pa en Ma Pimpelmees vliegen af en aan om hun druk tjilpende kroost van eten te voorzien.Twee van de 4 kastjes zijn bezet. Het derde nestkastje waar ook steeds koolmeesjes in en uit vlogen is verlaten. Of de kleintjes al uitgevlogen zijn of dat het niet van eitjes leggen gekomen is, gaan we maar eens bezien als we het hokje schoon maken.

Vlinder en insecten lokkers

Ons eigen nageslacht☺ kwam vorig weekend en zij willen altijd graag helpen. Het kwam goed uit want ik wilde nog een bloemenzadenmengsel zaaien onder de druiven, langs de kas. Vorig jaar heb ik veel zaden opgevangen van allerlei vlinder en insecten lokkende bloemen, zoals Phacelia, Lavatera, Cosmea en meer. De zaadjes werden dus verdeeld in twee bakjes en door de kleindochters in de grond gedaan. Inmiddels staat na een week de Phacelia al boven de grond. Dat ik het dit jaar onder de druiven zaai, is omdat ik gelezen heb dat het goed is om plagen in de druiven te voorkomen/ bestrijden. Bovendien brengt Phacelia extra stikstof in de grond, wat weer goed voor de druiven zou zijn….

Dubbele barrière

Afgelopen week had ik al een en ander in de grond gezet en waar ik al bang voor was, overal zat alweer vraatschade aan.De courgette heb ik nu van een dubbele barrière voorzien. Een laag koffiedroes en een laag eierschalen. Ik hoop dat er geen slak bij komt nu. De koolplanten zitten ook al vol gaten, ik hoop dat die wat snel gaan groeien en eroverheen groeien .

In de kas zonder dak had ik paprika’s en tomaten gezet. Het blad van een aantal paprikaplantjes zat ook al vol gaatjes. Vorig jaar waren het pissebedden die de paprikaplantjes kaal aten. Ik zag ze nu niet, maar we hebben wat oud hout tussen de planten gelegd in de hoop dat ze daarin gaan zitten en van de plantjes af blijven.Vorig jaar werkte dat goed. Als het echter slakken zijn…. dan staan er morgen als we weer gaan alleen nog steeltjes waarschijnlijk☻

Wat er met de komkommerplant aan de hand is, weet ik niet. Ik heb maar weer opnieuw gezaaid…

De [ voorgezaaide] doperwten en de aardappelen op de achtergrond beginnen te groeien. Langs een ander hek had ik vorig weekend doperwtjes direct in de grond gezaaid, maar een langgerekt spoor van omhoog gewerkte aarde doet mij vermoeden dat daar een woelmuis aan het diner is gegaan. En zo blijf je altijd aan de gang in zo’n volkstuin hè!

De tomatenplantjes die al een paar weken in de grond staan, zien er ondanks de nachtvorst die we steeds gehad hebben, toch wonderbaarlijk goed bij! Dit worden cherrytomaatjes[ Tiny Tom] als alles goed gaat.

De aalbessenstruiken hangen vol bloesems

Afgelopen week plantten we prei. Ik zal daar later nog apart een blog over schrijven…..Het is de bedoeling dat ze vanzelf overeind gaan komen, ze hangen net na het planten wat scheef en slap.Met dat “groeizame meiweer “, zon en regen, komt dat vast wel goed….

17 gedachten over “Groeizaam meiweer

  1. Hier is het niet anders en plots had ik een muis in mijn mini serre ze heeft gewoon knollletjes uit gegraven op gegeten.De groene plantjes lagen er allemaal afgebeten bij

  2. Hier ook veel vraat.. ben je een weekje weg en zijn er ook meteen hele planten weg..! haha! Ook planten waarvan ik het niet verwachtte. Dat wordt weer koffiedroes verzamelen de komende dagen.

  3. Inderdaad groeizaam mei weer, maar regen hebben wij hier in Brabant nog niet veel gehad. Een beetje zachte regen, maar de waterputten lopen er niet van vol. Wat wij doen om de slakkenvraat te vermijden is de planten vrij groot en sterk laten worden in pot, eventueel verplanten in een grotere pot en ze daarna buiten of in de serre uitplanten. Prachtige foto’s van de verschillende insecten.

  4. Mooie foto’s weer. wat hebben jullie al veel staan in de tuin. Wij hebben bijna geen slakken en pissebedden in de tuin maar als ik er last van krijg gaan er omgekeerde plastic flessen overheen die je eerste doormidden knipt. Mini kasje! Als de plant dan wat groter en sterker is kunnen ze weer weg, het dikkere blad is blijkbaar niet lekker voor die beesten.

    • Ik heb een aantal glazen potten voor dat doeleinde maar ik zal je zeggen dat zelfs onder de glazen pot mijn Blauwe Winde is opgegeten.De dubbele barrière voor de courgette heeft ook niet mogen baten, vandaag stond er alleen nog een steeltje…., snert slakken☻D

  5. Heel groeizaam inderdaad. Het groen hier in Ons Toentje is ontploft de afgelopen twee dagen. Mocht ook wel, want het was hier nog een dooie boel.
    Wat goed van jouw tomaatjes dat ze zich in de kou staande hebben gehouden!
    Hopelijk blijven de woelmuizen op afstand. Het stikt hier van de woelmuizen, maar ze blijven gelukkig uit mijn moestuinbakken.
    In de rest van de tuin moeten ze oppassen, want Dex de smoushond lust ze rauw. (Letterlijk )

  6. Hier ook -> zonnebloemen weg, courgette weg… onzichtbare slakken, ‘k ga nochtans in ’t donker kijken… Weinig kleur hier, wel groen. Vandaag tomaten buiten gezet.
    Lie(f)s.

  7. “Groeizaam” had ik nog niet gehoord Margriet

    Maar het klopt wel…

    de foto’s van het blauw muntgoudhaantje hebben in deze fraaie reeks mijn voorkeur

    prettige dag

Leuk als je een reactie achterlaat!