Avondrood,mooi weer aan boord

Avondrood! Gisterenavond rond half 10 zagen we vanuit ons appartement op 10 hoog een prachtig gekleurde hemel.Het is jammer dat er pal naast onze flat nog een staat. Was dat niet zo, dan was het uitzicht nog prachtiger. Maar je kunt niet alles hebben…………

Rode hemels

Morgenrood, water in de sloot, zegt de volksmond, en vaak klopt dat ook. Maar een andere weerspreuk luidt: Avondrood, mooi weer aan boord. Hoe kan een rode hemel nu de ene keer regen voorspellen en de andere keer juist mooi weer?

Verschijnselen als morgenrood en avondrood zijn ouder dan de bekende weg naar Rome.De Griekse geleerde Theophrastus (372-287 v.Chr.) zag het morgenrood al als de betrouwbaarste regenverwachting. Ook Jezus maakt er melding van (Matteüs 16:2-3) : „Als het avondrood geworden is zegt gij: Schoon weder, want de hemel is rood. En des morgens: Heden onweer want de hemel is droevig rood. Nu kennen wij in de volksweerkunde ongelooflijk veel weerrijmpjes en beweringen.

Onbetrouwbaar


Wanneer ze direct op het weer betrekking hebben en dat is de meeste keren het geval, moet worden vastgesteld dat ze op enkele gunstige uitzonderingen na geen betrouwbare voorspellende waarde hebben. Het enige wat ze met elkaar gemeen hebben is dat het rijmt. Maar ja. . . dan kun je ook van alles bedenken. Maar er zijn spreuken die wel iets voorstellen. Het is in die gevallen ook aan te tonen waardoor ze ontstaan. Daar hebben wij de bekende kringen om zon of maan; zij kondigen (80% waar!) vaak regen aan. Het zon- of maanlicht wordt door ijskristallen gebroken, welke wolken aan de rand van een naderende depressie plegen voor te komen.

Lichtbreking


Maar nu het verschijnsel morgenrood en avondrood. Waarom wijst morgenrood op regen en waarom spreekt men bij avondrood van, mooi weer aan boord? In beide gevallen heeft het met lichtbreking te maken. Wanneer de zon juist is opgekomen of op het punt staat dit te doen dan moeten de lichtstralen van de zon een lange weg afleggen door de onderste laag van de atmosfeer. Wanneer ’s morgens deze atmosfeer tot op enige hoogte al zeer vochtig is als gevolg van fijne waterdruppels dan worden enkele kleuren van het zonlicht onderschept en dringt de kleur rood het meest door. In dat geval wordt dan ook gesproken van,,Morgenrood, water in de sloot” want er blijkt die dag zeker een kans van 80% te zijn dat het gaat regenen. Mogelijk in de vorm, althans in de zomer, van buien met onweer.

Avondrood


Maar nu dat avondrood. Dat blijkt zich voornamelijk voor te doen na zonnige, rustige, droge dagen. Overdag is er door warme opstijgende lucht een fikse hoeveelheid stof in de atmosfeer gekomen. Deze stofdeeltjes dalen tegen zonsondergang, omdat dan ook vaak de wind afneemt. De zonnestralen worden nu niet door een vochtige atmosfeer in de ochtend, maar door de fijne stofdeeltjes gebroken. De kleur rood gaat domineren. Nu echter niet als gevolg van vochtige, maar aan de avond van die dag juist zeer droge lucht. De kans is groot dat het de volgende dag opnieuw een mooie dag zal gaan worden. Vandaar die opmerking ,,avondrood – mooi weer aan boord”.

Maar kan de lucht dan ’s avonds bij de nadering van regen ook niet vochtig zijn? Jazeker, maar dan is de avondlucht als de zon nog is te zien veelal bleek geel en vaal.

gebruikte bronnen Wikipedia en Digibron

Nog wat weerspreuken

  • ‘s avonds rood en ‘s morgens grijs, ga dan maar gerust op reis
  • De avond rood, de morgen grauw,brengt het schoonste hemelblauw.
  • Avondrood teder,morgen mooi weder.
  • In de zomer oostenwind en avondrood,leggen de warmte bloot.

Wist je dat?

  • Er twee vlinders zijn met avondrood in de naam: Groot avondrood en klein avondrood. Het zijn allebei nachtvlinders uit de familie van de pijlstaarten. Klik eens op de link en bekijk ze eens en kijk ook naar de rupsen, beetje engerds om tegen te komen in je tuin….

Tot slot nog wat foto’s uit mijn archief. Wij kunnen de zon vanuit ons huis niet zien opkomen, het Oosten is aan de andere kant. Zonsondergangen zien we vaak en er zijn prachtige bij. Geniet mee:

14 gedachten over “Avondrood,mooi weer aan boord

  1. Prachtig hè, zulke luchten! Ik maak daar ook graag foto’s van.. gisterenavond nog toen we naar huis reden vanuit het noordoosten! Maar ik gooide de spreuken door elkaar.. dacht dat het ‘avondrood-water in de sloot’ was hahahaha.. gek genoeg is het dat wél vaak geweest! 🙂

  2. Wauw Margriet, wat een ongelooflijk uitzicht hebben jullie! Maakt het gebrek aan groot balkon een beetje goed?

    En dat is me de laatste jaren ook opgevallen; als het dag of nacht wordt, verandert de wind inderdaad vaak. Of houdt het op met regenen of begint het juist. Eigenaardig 🙂

  3. Ik gebruik de rijmen van morgen rood en avond rood al mijn hele leven. Wat leuk dat je me nu uitlegt hoe het komt!

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!