Slakken vraatzucht

Wat doe je als slakken je tuin kaal eten? Alhoewel we nu alweer een paar jaar een volkstuin hebben, ken ik de gouden oplossing tegen slakken vraatzucht nog steeds niet. Ik schreef er al eerder in 2018 eens over en ik zie dat die pagina momenteel druk bezocht wordt. Blijkbaar zijn er meer die overlast hebben van slakken.Vandaag dan maar eens een update.

Gisteren waren we de hele dag op onze volkstuin. Onze Turkse buurman is druk bezig zijn tuin om te spitten. Die stond vol onkruid, heermoes en gras. Afgelopen week had hij vast plantjes gezet op een stukje van de tuin. Gisterenmorgen ontdekte hij dat alles weg was, ook de bonenplantjes die hij had uitgeplant, waren in 1 nacht weg gegeten. Hij vroeg zich hardop tegen mijn man af hoe dat kan?

Schuilplaatsen

In de tuin van de buurman zijn genoeg plaatsen voor slakken om zich te verschuilen, veel onkruid, de omgespitte kluiten aarde, gestapelde tegels, potjes en andere rommel. Ook bij ons in onze” keurige” tuin genoeg plek onder de dichte begroeiing, onder de keien die her en der voor de leuk in de tuin liggen, onder de boomstronken……Til iets op en je ziet er van die dikke vieze naaktslakken onder zitten.

De andere tuinbuurman kwam met een tray tomatenplantjes aangelopen en vertelde dat zijn uitgeplantte tomaten ook opgegeten waren. Bij ons ook, er staan nog wat stompjes. Dat heb ik voorgaande jaren nog niet eerder mee gemaakt met tomaten. De Zomerviolier, Zinnia’s en Bolderikplantjes die ik met veel moeite geplant had, weg…Het is natuurlijk ook dit jaar weer mijn eigen schuld. Ik heb ze te vroeg uitgeplant, ik had moeten wachten tot het grotere planten geworden waren. Maar omdat ik plaats gebrek had en ik mijn drang bij een paar zonnestralen te moeten planten, niet kon beheersen, ging ik aan de slag. Zonde van de tijd en moeite dus.

Zelfs de in pot gezaaide zinnia’s zijn opgegeten.

De sla en andijvie hebben ze nog niet gevonden, die hebben we dit jaar in bakken staan. Ik vond dat altijd zo goor, die naaktslakken erin,zo vies dat ik het niet meer wilde eten. Nu staan de plantjes hoog en kan er geen slak bij.

Stro en oud hout

In de kas-zonder-dak had ik alle plantjes rondom bedekt met stro en er planken en boomschors gelegd om de pissebedden te vangen die ik dacht de paprikaplantjes opaten. Die lijken op 1 na niet verder opgegeten te zijn. De truc van het hout is dat ze daaronder kruipen en je ze dan makkelijk ergens anders kunt afkloppen. Lees meer over pissebedden , klik op de link.

Van de tomatenplantjes aan de andere kant van het pad is bijna niets over.Daar zijn slakken toch de schuldigen lijkt mij. Ik ving er een stuk of 10 met het hout waar ze onder waren gaan zitten.

Gek genoeg staan de twee tomatenplanten buiten de kas er [ zelfs ondanks de nachtvorst] prachtig bij. Die waren wel al een stuk groter toen ik ze had geplant.

Opruimen

In tuinadviezen lees je vaak dat je de tuin opgeruimd moet houden en zo mijn mogelijk schuilplaatsen moet creëren om slakken tegen te gaan. Ik geloof dat het onbegonnen werk is en dat die slakken zich niet laten tegenhouden. Ze vermeerderen zich door het leggen van 30 tot 400 eitjes. Dat doen zowel de huisjes slakken als de naaktslakken. De lege huisjes van de huisjesslakken zien we her en der liggen in de tuin, maar die naaktslakken? Hebben die natuurlijke vijanden? Ik lees dat kippen, egels en padden ze zouden eten. Kippen en egels hebben wij niet. Padden zie ik regelmatig.Wat veel mensen niet weten is dat 90% van de naaktslakken overdag in of op de grond verblijft, dit is ook de reden dat je de slakken zelf vaak niet zien maar de door hen aangerichte schade wel.Bij nat weer zijn ze er meer dan bij droog en warm weer, dan houden ze zich verscholen, maar nu zie ik ze zelfs overdag her en der kruipen.

Dus wat te doen aan die slakken vraatzucht?

De plaag nu is vooral door die vieze bruin-oranje naaktslakken die een flinke omvang kunnen bereiken en dus ook flink wat kunnen eten.De slakken vraatzucht kun je die stoppen?

Een aantal maatregelen op een rijtje:

 • Allereerst ga dagelijks op slakkenjacht.In eerste instantie verzamelde ik slakken en gunde ze een nieuw leven in de paardenwei aan de andere kant van de sloot naast ons complex.Maar inmiddels hebben we er al zo vaak zoveel gevangen. Ik ben nu niet vriendelijk meer,ik durf het haast niet te schrijven maar ik knip ze nu doormidden.Ik hoop dat ze meteen dood zijn. Het beste is om op zoek te gaan als het gaat schemeren of als het donker is. Neem een zaklamp en verzamel de slakken die je ziet kruipen.[ en knip☻]
 • Omdat slakken niet van een scherpe ondergrond houden, kun je randjes om je planten heen draperen. Je kent vast wel dat soort oplossingen: fijngemaakte eierschalen, grind, gemalen schelpen, scherp zand, zaagsel en cacaodoppen.Er bestaan ook slakkenkragen in de handel.
 • Wat ik heb geprobeerd is slakkenvallen neer te zetten gevuld met bier.Ze komen op de geur van het bier af, kruipen erin en verdrinken dan. Een mooie dood lijkt mij maar daarin vond ik echter af en toe eens een slak maar geen grote getallen.
 • Een ander idee wat ik las en uitgeprobeerd heb is schaaltjes met paneermeel neer zetten naast je meest kwetsbare planten. Dat hielp wel, maar aan de muizenkeutels te zien, vonden die dat ook lekker.Hetzelfde kun je doen met broodkruim. Als je dat in de avondschemering neerlegt, kun je al snel de eerste slakken oprapen.
 • Leg een mulchlaag rond je meest gewilde planten, bv van grasmaaisel, stro of houtsnippers. Dat helpt ook en pas ik nu ook toe. Bijkomend voordeel is dat de grond onder de mulchlaag vochtig blijft, dus je vangt twee vliegen in een klap.
 • Koffiedroes rond de planten vinden slakken ook niet fijn.Op het bedrijf van onze zoon bewaren ze de droes vanuit de koffiemachines voor mij. Ik gooide het dit jaar al rond koolplantjes en de courgette. Bijkomend voordeel is dat je met de droes veel stikstof in de grond brengt. Het is goed voor tomaten en mais. Maar rond de sla, bonen, broccoli en erwten houdt het de slakken op afstand. In de drab zit een stof die zaailingen fijn vinden en ervan gaan groeien. Helaas heeft zelfs dat dit jaar niet gewerkt om mijn courgette te beschermen. De dubbele barrière met koffiedroes en eierschalen ten spijt, het plantje is tot de grond opgegeten. Ik kreeg als reactie dat ik de eierschalen fijner moet maken……..
 • Wat ik ook uitprobeerde is slakkenkorrels[ ecologische dan wel]. Ik denk dat die ook helpen om te slakken te bestrijden, maar als ze vochtig worden zag ik dat ze niet meer opgegeten werden.Je moet ze dus echt strooien als er geen regen verwacht wordt.Dit jaar is mei een natte maand en regent het dagelijks, dus buiten in de tuin zal het niet helpen.
 • Schuurpapier of een ring van koperdraad om de plant zou ook helpen. Of een dikke draad katoen die in zout water is gedompeld.Deze tips las ik op internet,maar heb ik niet uitgeprobeerd
 • Planten in een pot zijn te beschermen door de rand van de pot in te smeren met vaseline, die dan te glad wordt voor slakken om er overheen te klimmen.
 • Ik las op internet dat er Aaltjes te bestellen zijn die naaktslakken bestrijden.Ik heb er geen ervaring mee, iemand van jullie?
 • Zorg ervoor dat je zo min mogelijk schuilplaatsen hebt.Dat is een lastige .Onze tuin is erg vol, dus er zijn altijd vochtige donkere plekken te vinden voor de slakken om zich te verbergen. Ik hou er ook van omgekeerde terra cotta potten en amforen, stenen en boomstronken her en der tussen de planten te leggen.Maar als je die af en toe even op tilt, vang je in een klap vaak veel slakken………..
slakken in terra cotta pot vangen
 • Tot slot een tip aan mijzelf: heb eens geduld en wacht met uitplanten tot de zaailingen flinke planten zijn, dan zijn ze ook niet zo lekker meer voor slakken.Wordt er niet sacherijnig van als je weer iets ziet verdwijnen, dat is de natuur nu eenmaal . Mijn man zegt altijd: het is een hobby, we hoeven er niet van te leven, dan kopen we wel bonen, tomaten, paprika. Helemaal eens maar ik vind het juist leuk als het wel lukt om iets te eten wat je ooit als zaadje in de grond hebt gestopt! Dat is ook de fun van de tuin!

Ik denk dat de gouden tip is om te accepteren dat er [zeker met dit weer] nu eenmaal veel slakken rondkruipen in je tuin en zeker op een volkstuinencomplex zoals bij ons. Waar ik ze zie bestrijd ik ze met mijn schaar. Verder zaai ik maar weer opnieuw en hoop op droger weer als die planten uitgeplant kunnen worden☺

boontjes voorzaaien

Heb jij ook nog een tip, laat het mij weten en zo help je andere lezers ook weer!

23 gedachten over “Slakken vraatzucht

 1. Wij zetten heel veel van onze groenten en vaste planten in potten in de serre en planten ze maar uit als ze flink uit de kluiten gewassen zijn en dat helpt want de slakken houden alleen maar van fris groen. Na een regenbui of ’s avonds op slakkenjacht gaan is zeker geen slecht idee.

  • Onze kas is jammer genoeg met de sneeuw kapot gegaan. Hij was van kunststof en door het gewicht zijn de dakplaten gescheurd en eruit gevallen. Ik mis het wel nu met dit weer…

 2. Ooit heb ik eens potjes met goedkope pils tussen mijn bloemen gezet. De slakken die blijkbaar van de pils geur houden, glijden in de potjes naar beneden en verzuipen dan. Misschien kan deze wrede manier je helpen om van die vretertjes vanaf te komen ?

 3. Je planten eerst groter laten worden, dat helpt volgens mij het beste!! Want dan zijn ze niet zo mals meer, en minder aantrekkelijk voor slakken!! Slakken uitzetten of verplaatsen doe ik er echt niet!! Ze zijn zo weer terug!!
  De eierschalen maak ik veel fijner altijd! En dan er royaal omheen strooien!!

 4. Jullie hebben er duidelijk nog een pandemie bij gekregen…. Hopelijk raak je er snel weer van verlost. Slakken houden ook niet van zout, Vroeger trok men wel eens een lijntje van zout waar de slakken dan niet meer overheen konden. Zout droog namelijk sterk uit (hygroscopisch dus)

 5. Die slakken zijn toch steeds weer vervelende beesten. Ik denk dat elke milieubewuste moestuinier daar last van heeft.
  * Ik bescherm jonge slaplantjes door er een stukje transparante buis omheen te zetten (een ‘kraagje’). Het is een extra barrière, al helpt het niet altijd. Wel goed tegen de grond aandrukken of ze komen eronderdoor.
  * Het helpt natuurlijk dat ik kippen heb en dat die aan twee zijden van m’n moestuintje kunnen lopen. Ik heb daarvoor, aansluitend op de kippenren, een kippengangetje van 40 cm breed gemaakt tussen de moestuin en de naastliggend grond die vol slakken zit. Zo kunnen de kippen heel wat slakken onderscheppen.
  * Wanneer ik het echt nodig vind, plaats ik enkele slakkenkorrels in een omgekeerd dekseltje van een bokaal. Rond dat dekseltje steek ik vier stokjes in de grond, en daarop ligt dan een omgekeerde onderschotel als dakje boven de korrels. Zo kunnen de korrels niet wegspoelen door de regen, en zijn de korrels verstopt voor andere dieren. Onderaan slechts een centimeter openlaten, zodat vogels of egels er niet aan kunnen.
  ’s Ochtends kan je dan de dode slakken weghalen zodat ze niet door andere dieren opgegeten worden.

 6. Het is moeilijk Margriet. Ik doe de korrels in plastic potjes die ik vervolgens op de zijkant leg. ( vierkante rollen niet zo snel weg) op die manier worden je korrels niet nat. Het is geen gouden tip, maar alle beetjes helpen. Succes met de jacht!

 7. Het enige wat hier helpt is het strooien van kippengrit, niet alleen op de paden maar ook dicht rondom de plant, eventueel tussen de blaadjes ervan. Zelfs de hosta blijft nu heel.

  • Reply to Marion: Ik doe er zelf niets tegen.Een beetje schimmel is volgens mij niet schadelijk en hark je later toch weer door de tuingrond heen en verdwijnt daarna. Als je de koffiedroes eerst goed laten drogen, heb je ook niet zo snel last van schimmel. Maar ja, nu regent het steeds…..

 8. k kan je geen raad geven want zit ook met dat probleem .Daarom staan al mijn grote planten in plantenstaanders hoog boven de grond maar dat kan je niet met je hele tun doen. Vind ik iets dat goed werk laat ik het je zeker horen

Leuk als je een reactie achterlaat!