Tulpen

Op ons balkon staan de tulpen nu pas in bloei. In de tuin is het inmiddels voorbij en heb ik afgelopen week de meeste koppen afgeknipt. Het groen blijft nog staan om energie voor het volgende bloeiseizoen op te doen. Pas als het helemaal geel en slap is, haal ik het weg.

Dit jaar stonden de tulpen best lang door het koude weer. Ik was blij dat ik op het balkon ook een paar potten met bollen en viooltjes had gezet, zo kon ik toch genieten van wat fleur en kleur tijdens die thuiszit periode.

Met de harde wind van afgelopen dinsdag zijn de violen totaal stuk gewaaid. Jammer….maar de tulpen bloeien nu en nemen de show over.

Tulpenshow

In de afgelopen weken maakte ik met al dat beperkt zijn nog al eens foto’s van de tulpen, dus vandaag maar eens een collage daarvan ter afsluiting van de tulpentijd.

Nederland, tulpenland

In de hele wereld staat Nederland bekend om zijn tulpen[ en molens en klompen☺]Toch weet ik er zelf bar weinig over. Die tulpenvelden die zo prachtig in de polders kleuren, waarom is dat eigenlijk?

Bij Noordwijk werden al in de 16e eeuw bollen geteeld op de afgegraven zandgronden direct achter de duinen.De eerste bollenvelden in de huidige Bollenstreek ontstonden vanaf de tweede helft van de 19e eeuw.

De tulp is uitheems en van oorsprong afkomstig uit Turkije. Een Vlaamse edelman kreeg een paar tulpenbollen van sultan Soeleiman. De edelman vond dat de tulp op de tulband van de sultan leek, daarom noemde hij de tulp Tulipa (latijns). Later vernederlandste dat tot tulp. In de Middeleeuwen (17e eeuw) waren tulpen heel zeldzaam en geliefd. Tussen 1630 en 1637 ontstond er in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een ware tulpenmanie. Tulpen waren speculatieve handelswaar. De bollengekte dreef de prijzen zo ver op tot exorbitante hoogte dat de bol zijn gewicht in goud waard was. In 1637 zakte de prijs even snel weer in als hij ontstaan was, vele speculanten berooid achterlatend. Om ze te bezitten verkochten mensen soms al hun bezittingen om maar een tulpenbol te kunnen betalen. De prijs ging omlaag toen Nederlandse boeren de tulpen massaal gingen kweken.

Kweken van nieuwe tulpenbollen gebeurt door in het najaar (okt.-nov) kleine tulpenbollen te planten. De knoppen tussen de bolrokken van deze bollen groeien uit tot nieuwe bollen waarbij de oude bol word gebruikt als voedsel. De knop die naast de groeipunt zit, de zogenaamde A knop, groeit uit tot een grote bol die verkoopbaar is als bol voor de bloementeelt of consument.Voor de kweker zijn de bloemen van de tulp niet van belang. De bloeiende tulpen worden “getopt” om grotere bollen te kweken. Het voedsel gaat niet langer meer naar de bloem, maar naar de bol.[ bron ]

het toppen had hier al eerder moeten gebeuren

Wat doe je met de tulpen na de bloei?

Ik had ergens gelezen dat je tulpen na de bloei uit de grond moet halen en laten drogen en pellen en in het najaar weer opnieuw uitplant.In de grond laten zitten zou te koud zijn….. Bij ons in de tuin waren een paar groepen tulpen niet terug gekomen dit jaar en vroeg mij af hoe dat zou kunnen. Zijn ze opgegeten, sterven ze na een paar keer bloeien af,rotten ze weg bij veel regen? Had ik ze uit de grond moeten halen?

Wat doe je met tulpen na de bloei? Die vraag stelde ik pas aan collega blogger Hetty, van Tuinverhalen. Haar tuin staat vol tulpen zoals te zien was op de foto’s van haar blogs. De conclusie van haar verhaal was dat zij alles in de grond laat en ieder jaar bij plant.Een andere tip, zet ze op een plek die in de zomer kurkdroog is.Als je op de link klikt kun je haar verhaal zelf lezen.

Ik laat de bollen ook in de grond, ik kan nu toch niet spitten☻ De bollen uit de potten ga ik deels wel rooien als het loof is afgestorven. Als ze goed droog zijn, kun je de schil pellen en de wortels knippen.Ik heb al sinaasappelnetjes bewaard om ze in te gaan bewaren.Daarna kunnen ze op een droge plek wachten op het najaar.

Potten tulpen

De meeste bollen in de potten had ik in december allemaal snel in een voorhanden zijnde pot gedaan nadat ik een net met 100 afgeprijsde bollen had gekocht voor 3 euro. Ik had er niet veel van verwacht maar alles is gaan bloeien.Tulpen hebben kou nodig en laten we nu net een koude winter gehad hebben dit jaar….

Komend jaar wil ik ze in leukere potten zetten, want het is mij wel bevallen, al die groepjes potten met bloeiende bollen. Ik had dat nooit eerder gedaan met bollen. In de zomer zet ik altijd wel overal potten met eenjarige bloeiers neer.

Nu op naar de potten met zomerbloeiers en eindelijk wat beter weer!

Fijne week !

14 gedachten over “Tulpen

 1. Nog even m’n hartje opgehaald aan je prachtige tulpenfoto’s!
  De tips neem ik ook mee.. ‘k ga in het najaar echt tulpenbollen planten in de tuin!

 2. Geniet elk jaar weer van de prachtige velden met tulpen hier in de buurt
  zelf heb ik geen tulpen in de tuin, dus zou niet weten of ze moeten blijven zitten zoals bv. bij narcissen
  wat ik wel weet is dat de telers de bloemen afsnijden om zo nieuwe bollen te krijgen
  en na de bloei worden die in de zomer als het blad grotendeels afgestorven is geoogst
  zo hebben ze dan weer heel veel nieuwe bollen voor een volgend seizoen en voor de export en verkoop
  maar of dat ook op kleinere schaal zo gaat werken weet ik niet

  • Reply to Marthy: Het huisje op de foto is het schuurtje van onze achtertuinbuurman, haha. Het is natuurlijk een volkstuincomplex en dan grenzen er rondom tuinen aan je perceel….

 3. Schitterende beelden van jullie tulpen, zoals veel bloemen zijn ze dit jaar wat later.
  Bedankt voor de mooie beelden en zorg goed voor Nederlands trots 🙂

 4. Bedankt voor de link naar mijn blog. Je hebt die tulpen voor een prikje gekocht. Ik zou mezelf niet kunnen motiveren om deze tulpen over te willen houden. Gemakzuchtige Tuinvrouw.

  • Reply to Hetty: ik kan het toch ook niet zomaar weggooien, Hetty. Altijd een sport om het te proberen! Ze stonden nu in armzalige bakjes…dus duur, goedkoop of niet, ze krijgen een kans…….

Leuk als je een reactie achterlaat!