Het vlinderseizoen is afgelopen. Afgelopen weekend is de wintertijd alweer in gegaan!
Als de zon schijnt kan je nog een dagpauwoog zien vliegen, maar de meeste vlinders maken zich op voor de winter.In het najaar zoeken dieren een plek om veilig de winter door te komen. De meeste vlinders overwinteren als ei, rups of pop ergens buiten. Er zijn ook vlinders die een winterslaap houden. Die kun je nu zelfs in huis tegenkomen!
Die eitjes, rupsen en poppen zitten op allerlei plekken, en ook in onze tuinen zijn ze volop aanwezig. In dor plantenmateriaal, in holle stengels en in bladeren en takken zijn ze weggekropen. Van groot belang is dan ook om niet teveel weg te halen uit je tuin. Op die manier kunnen ze ook in jouw tuin overwinteren!
Wintertuin
Het winterklaar maken van je tuin is zeker niet je tuin leeghalen en om spitten. Laat zoveel mogelijk staan. Behalve dat dit voor allerlei overwinterende dieren beter is, betekent het ook dat je tuin er in de winter veel leuker uitziet dan een kale omgespitte vlakte. Zeker als het heeft gesneeuwd of als er rijp is, wordt de tuin sprookjesachtig.
Winterslaap
Vier soorten dagvlinders en een aantal nachtvlinders houden een winterslaap. De citroenvlinder en de gehakkelde aurelia kruipen weg tussen takkenhopen en in groenblijvende struiken zoals coniferen en klimop. Daar hebben ze een veilige en beschutte plek en daar gaan ze in winterslaap.
Overwinterende vlinders halen vocht uit hun lichaam, zetten de spijsvertering op een laag niveau en maken antivries aan, vergelijkbaar met wat wij in onze auto’s gebruiken. Daardoor zijn ze uitstekend in staat om twintig graden vorst te overleven. Kou is voor deze vlinders geen probleem, maar warmte wel.
Niet binnen, maar buiten!
Ook dagpauwoog en kleine vos gaan in winterslaap en overwinteren in bunkers, schuurtjes en in holle bomen, maar een aantal vindt een plekje binnenshuis, op zolders bijvoorbeeld. Ze zoeken die plekken nu en letten erop dat het er koel en donker is.Vindt je een vlinder op een plek die te warm wordt, pak de vlinder dan op en zet hem bv in de schuur.
Een seizoen vlinderfoto’s
Geliefde vlinderplanten in onze tuin waren de verbena soorten en de vlinderstruik. Al met al hadden we best veel soorten. Nieuwe vlinders die ik zag in onze tuin waren de citroenvlinder, kleine vos en het bruin blauwtje.Het was een goed vlinderseizoen!
bron de Vlinderstichting
Ik leer hier weer ontzettend veel bij! Dank je wel.
Dank je wel voor het compliment!
2021 was zeker een goed vlinderjaar. Het begon vrij laat maar zelfs eergisteren toen de zon scheen zag ik nog enkele dagpauwogen op de kalimeris. Genieten is dat.
wij zagen afgelopen week eigenlijk alleen nog wat koolwitjes
Hopelijk vinden ze met zijn allen tijdig een geschikte plek om de winter door te komen.
Een pracht aan vlinders. Dat is nog even flink nagenieten! En je trakteert ons al op een kaakje winter . Weer het één en ander bijgeleerd.
Een mooi overzicht van je vlinderfoto’s, we moeten ze nu een tijdje missen.
Ik ben absoluut geen wintermens hoor.
Wat zal ik ze weer missen
L’hiver est déjà là dans quelques pays mais pas encore chez nous. Heureusement, ta série fleurs et papillons nous ramène à l’été et c’est beau.
Merci beaucoup, Marie!
in vergelijking met vorige jaar, vond ik een goed vlinderjaar, dat wat laat op gang Margriet
we zien wel wat het volgend jaar wordt
prettige vond
Geen vlinderseizoen nodig, ik kijk hier wel. ☺
Ik zag afgelopen vrijdag nog twee bruine zandoogjes in de Gorzen toen ik daar Jaxon uitliet..! Maar het zal inderdaad wel snel afgelopen zijn nu. Ik wist dat allemaal niet van dat overwinteren.. leuk weer eens wat te hebben kunnen opsteken! 🙂
Dank je wel, MizzD! Nog paddenstoelen gespot in de Gorzen?
Niet veel.. maar bijna op het einde van de wandeling stond er dan toch nog eentje, een flink grote ook nog, pal naast het pad!
Vorige herfst ging ik daar ook op zoek en vond er nauwelijks, terwijl in het Donckse bos er vol mee stond
Enkele maanden geduld en dat gefladder is er weer!
Lie(f)s.
Ja joh het is zo weer voorjaar ☺☻