Windmolens

Afgelopen week moesten wij in Drachten zijn. Het was mooi weer die dag, strak blauwe lucht, zon en een flinke rit voor de boeg. We deden er twee en een half uur over.

Zo in de buurt van Almere zagen we enorm veel windmolens. Ik wist niet eens dat er ergens in Nederland zoveel van die dingen bij elkaar staan. Maar goed, zo vaak reizen we niet door ons land……Ik zie ze altijd als we richting Zeeland gaan. Als wij uit ons raam kijken zien we langs de skyline richting Barendrecht ook een rij staan. Zelf vind ik een windmolen niet lelijk. Heel anders natuurlijk dan een ouderwetse molen, zoals wij ze bv in Kinderdijk kennen en ook veel hoger.De hoogste ouderwetse windmolen is 44,8 meter en staat in Schiedam. De hoogste windturbines die nu gebouwd worden in Flevoland zijn 220 meter hoog. Ter vergelijking, de Rotterdamse Euromast is 185 meter hoog.

Windmolens

Een rij windmolens, de een in de Flevopolder, de ander in Kinderdijk. De bovenste om energie op te wekken. De molens in Kinderdijk werden door de Waterschappen gebruikt om het water in de polders op peil houden.De in totaal 1200 traditionele molens die Nederland rijk is, hebben of hadden een heel ander doel dan de “nieuwerwetse” windmolens.

De bouw van honderden windparken en tienduizenden voetbalvelden aan zonneparken staan in de planning, las ik. Dat heeft onvermijdelijk een grote impact op het landschap. Veel mensen zien hun leefomgeving de komende jaren drastisch veranderen.

Waarom al die windmolens

Klimaatverandering, opwarming van de aarde, smeltende ijskappen. Er zal iets moeten gebeuren, dat besef hebben we allemaal wel denk ik. Zeker na natuurgeweld en extreem weer dichtbij huis, zoals de overstromingen in Limburg afgelopen zomer, de windhoos in Leersum of pas hier in een dorp verderop, in Barendrecht. Allemaal gevolgen van de klimaatverandering.

In Nederland moeten we samen met 194 andere landen in 2030 onze CO2-uitstoot met 49% reduceren ten opzichte van 1990. Dat is noodzakelijk om allerlei ernstige gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Nu nog gebruiken we olie, kolen en gas, maar op termijn moeten we volledig fossielvrij zijn. Daarvoor schakelen we over op duurzame energie en moeten we heel veel energie besparen. Dit hebben we afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs.”[ bron Ed Nijpels, AD]

Een van de oplossingen is de bouw van windmolenparken. De meeste Nederlanders vinden de energietransitie noodzakelijk, maar zodra windmolens te dichtbij komen, veranderen ze van mening.Landschapsvervuiling, een verpest uitzicht, hinderlijke slagschaduw van ronddraaiende wieken, hoofdpijn door laagfrequent geluid, waardedaling van woningen zijn dan de bezwaren.

En toch mooi

Ik hoor of lees wel eens over protesterende bewoners van een dorp die geen windmolens willen hebben. Als ik die rijen zo zie, daar in Flevoland, kan ik mij er wel wat bij voorstellen.En toch vond ik die rijen molens daar in Flevoland best wel mooi.

De meeste foto’s hieronder nam ik zowel op de heen als de terugreis bij het Kethelmeer en vanaf de Kethelbrug, allemaal vanuit de auto, dus niet even scherp allemaal☻………….Dit windmolenpark bij het Kethelmeer bestaat uit 86 turbines, ze zijn 198,5 meter hoog.

We stopten op de heenweg even bij het Tjeukermeer om de benen te strekken en te genieten van het uitzicht.

Tjeukermeer

Ook op de terugweg met de rode hemel was het niet erg om in de auto te zitten en te genieten van het landschap. Zelfs de snelweg met de verlichting en autolampen vind ik altijd wel wat hebben.

23 gedachten over “Windmolens

  1. Ik vind ze ook mooi in het landschap, maar als je dichtbij die enorme turbines woont, dan heb je er wel last van. In Meeden, een dorpje in Groningen weten ze er alles van.
    Dus ja, wel een lastig probleem, want we hebben energie nodig, maar waar moeten die reuzen dan staan. En dan nog de vogels die er in vliegen.

    Soms denk ik weleens, waarom hebben niet alle huizen standaard zonnepanelen en ramen die energie opwekken. Of in plaats van een antenne, een windturbinetje op je dak of in je tuin?

    • Onze zoon heeft in zijn huis van een jaar oud een warmtepomp en zonnepanelen en krijgt geld terug. 0 op de meter. Dat zou ieder huis moeten hebben…..Nu gaan we alleen maar steeds meer betalen.

  2. Ik blijf twijfelen of ik de moderne windmolens nu mooi vindt. Het ligt er wel aan waar ze staan. Ik zou er in ieder geval nooit in de buurt van willen wonen.

  3. De nieuwe windmolens vind ik prachtig, Een hele groep ziet er zelfs mysterieus uit, wel wal dreigend, soms.We zagen ze jaren terug al in Zeeland.
    Men moet ze natuurlijk niet vergelijken met de ouderwetse. De tijd staat nu eenmaal niet stil.

  4. Ik denk dat lang geleden toen de eerste oude windmolens gebouwd werden, de mensen het ook maar rare dingen vonden en landschapsvervuiling.. dat hoor ik er nú niemand meer over zeggen.. iedereen vindt die oude molens mooi. Ik vind die windturbines ook mooi staan in het landschap.. véél beter gezicht dan die akkers vol zonnepanelen.. maar ook dáár zullen we wel aan moeten gaan wennen. We willen allemaal stroom blijven gebruiken, steeds meer zelfs, en de fossiele brandstoffen raken op of vervuilen te veel.
    Mooie foto’s.. ik neem ook vaak foto’s vanuit de auto.. lukt best hè.. en later op de pc shop je de vliegenlijkjes wel weg hahahaha!

      • Oh ik kan dat ook niet echt goed.. maar je kunt in Paint de kleur van de achtergrond eromheen instellen met dat pipetje bij de tools en daarmee dan er overheen ‘kleuren’. Dan vallen ze al minder op.
        Maar ik ben maar een dino op pc-gebied.. er zullen vast ook nog wel betere methodes zijn hahaa!

  5. Even though they are very photogenic, I don’t like wind turbines that make noise and harm the environment of those who live next to them. On the other hand, I love windmills and especially those in your country Margriet. They are beautiful.

Leuk als je een reactie achterlaat!