Kinderdijk

Gisteren hoorden we op de weersverwachting dat het behoorlijk zou gaan vriezen. Ik had al een tijdje mijn zinnen gezet op fotograferen in Kinderdijk. In november fotografeerde ik de molens van Kinderdijk vanaf onze kant aan de rivier. Nu wilde ik naar Kinderdijk zelf.

Gisterenavond was het helder en koud.Wij zijn altijd vroeg uit bed en toen het enigszins licht werd, zag ik de ijsbloemen op het glas van het balkon

Vandaag zou het vast mooi zijn om te gaan fotograferen met de rijp overal op. We vertrokken om kwart voor 9. Kinderdijk is aan de andere kant van de rivier waaraan wij wonen en ongeveer 15 minuten rijden. Gek dat we er nooit vaker heen gaan, maar dat had altijd te maken met het massatoerisme daar. Het is een van de meest toeristische trekpleisters van Nederland en altijd druk met bussen Chinezen enzovoorts. Voor mijn Nederlandse volgers die niet in deze buurt wonen en voor mijn Belgische en Duitse volgers die hun land niet uit mogen: Geniet mee van een stukje prachtig Nederland!

Vanwege Covid-19 is niet het hele gebied open en de molens die normaal gesproken open zijn voor bezoek en het bezoekerscentrum zijn nu gesloten. Evenals de souvenirwinkels en horeca….Voordeel is dat we konden parkeren direct bij de molens.

Werelderfgoed

Het dorpje Kinderdijk in Zuid-Holland staat bekend om de 19 molens en de waterpomp die in het gebied staan. Deze windmolens liggen aan de rivier de Lek en zijn sinds 1738 gebruikt voor de water management in het gebied.Aangezien het gebied onder zeeniveau ligt zou het zonder de molens helemaal onder water komen te staan. Kinderdijk staat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en is dan ook een zeer bijzondere bezienswaardigheid.

Wist-je-datjes

 • De molen met de grootste wieken van Nederland staat in Kinderdijk.
 • In Kinderdijk hebben de molens geen naam, maar een nummer. Molen nummer één, molen nummer twee enzovoort.
 • Wist je dat de wieken van een molen naar links draaien? Dat is dus tegen de klok in.
 • Zo’n 1000 jaar geleden was heel Kinderdijk een veenmoeras, ingesloten door rivieren en de zee. Het enige leven dat je hier toen zag, waren jagers en vissers die hier hun slag kwamen slaan wanneer het water laag genoeg stond

Toeristen

Maffe mensen heb je overal, dit stel zagen wij vanmorgen. Ze spraken geen Nederlands maar ik weet niet welke nationaliteit ze hadden. In ieder geval ging de vrouw voor de camera van de man een tijd staan dansen, zonder muziek, zonder jas. Ze vergaten de hond die ze bij zich hadden en losliep. Hierdoor was een man met een aangelijnde hond behoorlijk pissed off.Die zag al een vechtpartij tussen de honden ontstaan in zijn hoofd.

Ondanks de kou en het vroege tijdstip was het toch best al druk met wandelaars en fietsers.

Koud

Het was mooi maar ontzettend koud,in de auto zagen we -4. Onze handen waren na een poosje al helemaal bevroren en we hadden echt handschoenen aan!. We gingen na ongeveer een kilometer terug naar de auto. In de vaart naast ons kwamen een paar bikkels van mannen in een kano voorbij varen. Brrrrr…..

Macro’s

Ondanks dat we kwamen voor de molens kon ik het natuurlijk ook niet laten om wat macro foto’s te maken.

Koffie

Na een bak koffie in de auto[ wanneer zouden we eindelijk weer eens naar een restaurant kunnen?] reden we verder over de dijken langs de rivier de Lek. Een werkelijk prachtig stuk Nederland, wat een wijdsheid en wat wonen die mensen daar rot!☺Daarover later deze week meer…..

22 gedachten over “Kinderdijk

 1. Kinderdijk, dat is echt wel één van de mooiste plaatsen uit Nederland. We zijn er ook al dikwijls geweest met de fiets, maar je wordt het daar nooit beu hé. Steeds ontdekken we weer nieuwe plekjes en uitzichten 🙂

  • Eigenlijk is dit de juiste tijd voor een bezoek, zolang die Coronatoestand aan houdt want er komen nu denk ik amper buitenlandse toeristen….Ik vond het prachtig en het hele gebied erom heen ook, dat zie je in het blog want ik hierna post.

 2. Ik heb er al heel wat uren doorgebracht in Kinderdijk, van ’s morgens vroeg tot ’s avond laat, ik kom er dan ook heel graag, en heb er al veel foto’s gemaakt, leuk om weer eens een serie te zien, want het is inmiddels al even gelden dat ik we was, zal corona ook geen goed aan doen Margriet.

 3. Mooie serie Margriet, wat was het een heerlijke dag om te fotograferen hè. We waren verleden jaar mei in Kinderdijk, op de fiets vanuit Stolwijk op een prachtige voorjaarsdag in Coronatijd.

  • Die kant [ van Stolwijk] staat ook nog een keer op mijn lijstje, als ik met een verrekijker kijk, kan ik volgens mij misschien Stolwijk wel zien liggen…….

 4. Heb er al heel vaak de Molenwaardtocht gewandeld in mei.. dan mocht je op het grote parkeerterrein van IHC parkeren en de start was in café-restaurant De Klok. Zelf parkeer ik vaak gewoon op die dijk (ter hoogte van een groot restaurant (hotel?) ) daar en wandel ik via buitenwijken van Alblasserdam naar de molens.. dan maak je een leuk rondje van een kilometer of 5 en kost het parkeren ook niks.

 5. Wat een mooie fotoreportage en dat stukje winter maakte alles nog mooier. Ik was er verleden jaar want wou al zo lang een naar Kinderdijk. Ik was er ook in de morgen ,had een hotel genomen niet zo ver van de molens vandaan .Met een watertaxi naar Rotterdam toen in de avond terug naar het hotel.

 6. Eigenlijk is (was?) het altijd wel druk in Kinderdijk, maar als ik weleens met de hond (of met een uit België overgekomen vriendin 🙂 ) doordeweeks erheen ging (en dan níét in de zomer natuurlijk!) dan viel het toch altijd wel mee met de toeristen hoor! En het is toch een prachtig stukje Nederland hè..! 🙂
  Zéker ook met die vorst en rijp.. schitterende foto’s! Ook al woon ik niet zo ver er vandaan en was ik er al vele keren.. heb hier toch van meegenoten hoor! 🙂

  • Dank je wel! Wij waren er eigenlijk nog nooit tussen de molens, wel langs gereden maar als we dan de bussen en de drukte zagen, reden we maar weer verder……..

 7. Hoi Margriet, mooie foto’s weer ! Vorig jaar na het kraambezoek aan je dochter zijn wij even n Kinderdijk geweest , erg mooi ( erg toeristisch ja)
  Dank voor je interessante info , groetjes Anet

 8. Wat een prachtige fotoreeks over de molens van Kinderdijk. Ooit, als kind, was ik daar tijdens een van de schoolreizen die we jaarlijks maakten. Leuk dat je die “wist je datjes” bijvoegde. Ook de macro’s van de rijp zijn erg goed gelukt. Afsluiten doe je natuurlijk met….. koffie 🙂

 9. Wat een heerlijke dag moet dat zijn geweest. En zonder toeristen is het een verademing om foto’s te maken. Prachtig gelukt!

 10. Supermooi foto’s Margriet! Vooral die ijs foto’s vind ik bijzonder.. Wij zijn nog nooit in Kinderdijk geweest. Eigenlijk is daar nu de beste tijd voor want normaal loop je over de toeristen. Eerst toch maar wat warmer weer worden buiten..

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!