Aardappelen in het licht

Een paar weken geleden had ik de pootaardappelen mee terug naar huis genomen om binnen om voor te kiemen. In de schuur op de tuin zag ik niets gebeuren.

Voorkiemen doe je bij de vroege teelt van aardappelen om ze een voorsprong te geven. Drie weken voor het planten wordt leg je de aardappelen in bakjes op een plaats met veel licht, bij een temperatuur van 10°C. Dit om de ogen te doen uitlopen en scheuten te vormen die kort en stevig zijn.

Om de kieming sneller te laten verlopen heb ik de pootaardappelen in een koele slaapkamer en bij veel licht gezet. Doe dit alleen als het pootgoed nog geen uitgelopen ogen heeft. Als de ogen uitgelopen zijn kun je ze weer afharden, door ze weer bij een temperatuur van 6-10°C te zetten. Dit kan ook buiten, op een droge plaats. Bij nachtvorst wel binnen zetten.

Wil je meer lezen over het telen van aardappelen klik dan nog eens naar de blogs die ik er over schreef

Het is belangrijk dat de kiemen mooi groen zijn en niet te lang.In voorgaande jaren hadden we ze om deze tijd allang in de grond zitten, maar met het weer van de afgelopen periode is het er niet van gekomen. Zelfs vandaag hadden we nog een paar sneeuwbuien.

Aardappelen poten

Zoals je op de foto kunt zien zijn er nu korte mooie loten ontstaan. Ze kunnen de grond dus in! Misschien dat we dat deze week kunnen doen, als mijn man vrij is en het weer wat opgeknapt is. De weersverwachtingen lijken beter te worden. Tot die tijd de aardappelen maar als fotomodel gebruikt voor wat macro’s…..

Bekend ingrediënt

Aardappelen eten we volgens mij allemaal wel eens. Gekookt, gepoft, gebakken, gefrituurd of als rösti of puree, het kan allemaal. Tegenwoordig is dat minder dan dat we dat bv vroeger bij mijn ouders deden. Die aten zeker 5 keer per week een “prakkie”. Ik denk dat wij zelf ongeveer 3 maal per week iets met aardappelen eten.Van een recept wat ik tegen kwam, maakte ik vandaag deze salade. Hij is lekker dus daarom deel ik het recept met jullie, klik op de link als je hem ook eens wil maken.

Recept met aardappeltjes, sperziebonen en meer

Nodig

  • 1 kilo krieltjes
  • 400 gr sperziebonen
  • 4 scharreleieren
  • 1 rode ui
  • bosje radijs
  • 250 gr cherrytomaatjes of romaatjes
  • 2 blikjes tonijnstukken in olijfolie
  • 1 citroen
  • dille
  • evt augurk
  1. Kook de gehalveerde krieltjes in wat zout in plm 11 minuten gaar
  2. kook de sperziebonen beetgaar
  3. kook de eieren in 8 minuten hard
  4. snipper de ui fijn en snijd de radijs en tomaat in stukjes
  5. laat de tonijn uitlekken, vang de olie op.Raps de schil van de citroen, Pers 1 helft van de citroen. Meng 4 eetlepels van de tonijn olie met de raps en 1 eetlepel citroensap[ of meer naar smaak]Roer het met de fijngesneden dille tot een dressing. Voeg peper naar smaak toe
  6. Meng alles in een schaal en schep om met de dressing. Verdeel het over een bord, garneer met een partje citroen

Zelf heb ik nog wat augurk toegevoegd want ik miste een zuurtje en ik garneerde het met wat rucola voor een pittige bite.

Eet smakelijk!

17 gedachten over “Aardappelen in het licht

  1. Wauw, wat een prachtige nieuwe layout! Ik sta lelijk achter met blogs lezen, sinds december, dus haal ik dat toch niet meer in en ik begin bovenaan 😉

    Je bloemenzaadjes zijn goed vertrokken. Ik heb ze in februari al buiten geplant omdat het zonnig en zacht weer was. De vorst was geen probleem want het balkon is zuid, hoog en beschut. ’t Lijkt alsof dit ze een heel pak sterker maakt dan wanneer ik in maart binnen zaai en eind april uitplant. Het is heerlijk om ze te zien groeien. Dank je wel voor die envelop vol vreugde!

  2. Als kind heb ik massa’s aardappel gerooid in onze tuin, samen met mijn vader 🙂
    De nieuwe aardappeltjes (nieuw patatjes ) licht koken en opbakken in de grote koekenpan met varkensvet of smout… Zalig eten was dat 🙂

  3. We zijn in NL nog steeds allemaal aardappeleters denk ik.. alleen niet meer zoals op het bekende schilderij van Vincent van Gogh.. er kan zoveel meer met piepers dan alleen maar koken hè! Toch eet ik ze niet echt heel veel meer.. het gekke is dat ik van een aardappelmaaltijd nooit zo vol zit als van een pasta-, rijst- of broodmaaltijd.. en als je dan ‘savonds nog trek hebt.. da’s niet goed voor je! Maar we eten ze toch nog wel zo’n 2x per week denk ik.. en in de winter ietsje meer door de boerenkoolstamppot hehe.
    Allemaal interessante weetjes hoor, al zal ik nooit zelf aardappelen gaan telen, vind ik het toch leuk erover te lezen hehe.

  4. Ik heb je recept gekopieerd en opgeslagen, bedankt. Ik heb wel een recept van een salade met aardappels en sperziebonen maar niet met tonijn erbij, lekker. Ik heb 25 vroege aardappels gepoot, dat is genoeg om de zomer hier door te komen, zoveel aardappels eten wij niet. Voorheen zetten we er meer, dan nam ik ook nog wat mee naar Nederland, maar sinds we onze VW Transporter niet meer hebben moet ik ik me beperken in wat ik mee heen en weer sleep.

    • Reply to Marthy, als ik het nog een keer maak, zal ik zelf wel minder aardappelen doen en meer sperziebonen en iets aan de dressing sleutelen, zodat het wat meer pit krijgt. Maar het was wel lekker.

    • Reply to Edward, in onze gangkast waar ik de consumptieaardappelen bewaar lopen ze ook uit en dat is niet goed om ze dan te gaan eten. Maar om te poten is het juist wel goed!

  5. Goed voedsel en een goed recept, dank je.
    Ik verheug me op nieuwe aardappelen, ze zijn allemaal lekker en Opperdoezer Ronde staat bovenaan.☺

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!