Agapanthus

Inmiddels een paar weken geleden kwam ik mijn oud collega Annemieke tegen op de parkeerplaats bij de bakker. Sinds ik gestopt ben met werken, vier jaar geleden , hadden we elkaar niet meer gezien. Ik wist wel dat ze mijn blogs nog volgde.

Het was leuk weer even bij te kletsen over ons wel en wee. Onze vaders overleden zeven jaar geleden een dag na elkaar, nu hoorde ik dat ook haar moeder inmiddels gestorven is. We hadden het over sterven, over familie, over tuinieren en dat allemaal op de parkeerplaats. Zo kwamen we erop dat ik een vijg van mijn vader in de tuin heb en zij een plant meenam van haar moeder, een Agapanthus. We namen afscheid met het plan na de zomer een keer af te spreken met een groepje andere collega’s. Of het er ooit van komt weet ik niet……Ik beloofde haar een keer te bloggen over de Agapanthus, want ze wil hem graag vermeerderen en dan stekken uitdelen aan haar kinderen en of andere familie. Dus Annemieke, dit blog is voor jou……….en verder voor iedere andere geïnteresseerde natuurlijk☺

Agapanthus

De Agapanthus wordt ook wel Afrikaanse lelie genoemd.De soort die ik zelf heb is de bladverliezende soort. Het zijn prima planten om in een pot te houden, maar ik heb er sinds vorig jaar ook in de volle grond in de tuin staan. Die planten had ik afgelopen winter wel goed afgedekt met stro om ze tegen de vorst te beschermen, want daar kunnen ze niet goed tegen.Ik las dat je ze ook goed met ander bladafval kunt afdekken omdat dat weer zorgt voor extra voeding als het verteerd.

De planten die ik in pot heb staan, hebben overwinterd in de kas.Tijdens de vorst heb ik daar noppenfolie over gelegd. Schrik niet als het blad afsterft, in het voorjaar komt het weer tevoorschijn!

Verzorging

De bladverliezende Agapanthus, kun je, beschermd tegen de regen, buiten laten staan tot de 1e lichte (nacht)vorst zich aandient.
Zo krijgt de plant namelijk het seintje dat hij in rust moet gaan en daardoor zal het blad vergaan.


Bij aanhoudende kou en vanaf -5°C zet je ze in een schuur of kelder om te laten overwinteren.
Tip: zet de potten iets van de grond, bijv. op een stuk tapijt of ondervloer.Wij zetten ze altijd op een bankje of omgekeerde kuipen.


Het is echt heel erg belangrijk je planten niet te vroeg af te dekken of binnen te zetten.
De aarde is dan nog vochtig en de temperatuur te hoog en dit zorgt dan weer voor te vroege groei en/of wortelrot.

De beste overwinteringstemperatuur is tussen de 2°C en max. 8°C graden, bij deze temperatuur worden ook het beste de bloemstelen voor het volgend jaar gevormd.
Bij hogere temperaturen zullen er veel minder tot zelfs geen bloemstelen worden geproduceerd. Na de bloei kun je de stelen verwijderen, maar als je dan niet doet, vormen zich zaaddozen en die kun je daarna verwijderen. Alles snoeien is niet nodig. Het blad verdroogd vanzelf en in het voorjaar haalt je het er zo vanaf, het dient meteen ook als natuurlijke bescherming in de winter.

Begin pas tijdens de groei met eens in de week water geven. Zodra je groene puntjes boven de grond ziet komen, begin je ook met voeding te geven.Zelf heb ik dit jaar kalikorrels gegeven.Een plek op een terras in de volle zon is voor de Agapanthus prima, daar houdt hij van.

Geef vanaf half oktober geen water meer. Let op dat er een gat in de bodem van de pot zit zodat het overtollige water weg kan. De aarde mag gerust een keer uitdrogen daar kan de plant beter tegen dan te veel water. Een Agapanthus heeft namelijk een hekel aan “natte voeten”. 

Zaaien

Vermeerderen kun je door middel van zaaien of scheuren. Zelf zaaide ik de plant vorig jaar[ 2021]. Ik had de zaaddozen bewaard, die zijn overigens ook best leuk om in een vaas te zetten.

zaaddoos Agapanthus
30 april 2021
augustus 2021
3 juni 2022, er zit een knop in!

Ik heb de zaailingen een paar maal verplant naar grotere potten. De knop van de foto hierboven is open en de bloem is lila.

Scheuren

de moederplant van Tineke bloeit volop momenteel

Van tuinbuurvrouw Tineke kreeg ik vorig jaar wat stekken, die zij over had omdat ze haar plant had verpoot. Deze stekken zijn net een slag groter dan de zaailingen van mij en die stekken staan, net als de gezaaide planten, nu of in knop of bloeien al.

augustus 2021
26 mei 2022
29 juni 2022

gebruikte bron: Agapanthus. nl

20 gedachten over “Agapanthus

  • Hallo Saskia, ik knip de bloemen af als ze al zaaddozen gevormd hebben en laat ze thuis in een vaas verder drogen. Ze kunnen makkelijk weken lang staan als je ervan houdt. Als ze goed droog zijn, kun je de zaden eruit halen en in het voorjaar zaaien.

 1. Mooi verhaal. Sinds verleden jaar laat ik mijn agapanthusen ook overwinteren in de tuin. Ze bloeien nog niet maar er staan toch al enkele knoppen in. Fijn weekend Margriet.

  • De planten die bij mij in de volle grond staan bloeien ook nog niet en ik zie daar nu ook pas knoppen verschijnen. Jij ook een fijn weekend, gelukkig niet zo heet meer

 2. Nog nooit gedaan, agapanthus zaaien. Ik deel liever. Dat het ik verleden jaar gedaan, maar er is er nog geen enkele in bloei. Ze staan al weken in knop. Wat duurt dat lang…

 3. Heb alleen de witte maar de kleur van deze is wel mooi…en wat een mooie plant voor in de potten
  Geniet er altijd van en als ze in een gemengd boeket zitten, daar word ik ook blij van.
  Groetjes

 4. Margriet, wat lief dat je een blog aan onze ontmoeting besteed
  Zo waardevol de momenten die zich dan plots aankondigen. Dat samenkomen met oud collega’s die komt er zeker. Heb al wat mensen gesproken. Bedankt voor je blog en de tips voor vermeerderen

  Gerard heeft gisteren de bloemknoppen in de Agapanthus geteld. 41 stuks
  Dat wordt een mooi boeket

 5. Met veel interesse gelezen.. vind dat een schitterende bloem! Heb er in het voorjaar gekocht en in de grond gezet, maar zie voorlopig alleen blad. De slakken laten het wél met rust, dus ik heb hoop dat het gaat bloeien ook.. is het niet nu dan hopelijk volgend jaar.. ik dek het dan ook wel af!

Leuk als je een reactie achterlaat!