De Agapanthus  wordt ook wel Afrikaanse lelie genoemd. De plant bloeit vanaf juni tot september. Hij krijgt lange stengels waarop  trompetvormige bloemen verschijnen in witte, blauwe en pastelblauwe tinten. Het beste staat de  plant op een plaats in de volle zon.

Als de plant in de volle grond staat, heeft hij in de winter bescherming nodig door middel van stro of een laag turf of compost.Staat hij in een pot en heb je de mogelijkheid, zet hem dan binnen in je kas of op een koele plek in de schuur. Pak hem anders in in bv noppenfolie

Als de bloem verdroogd is, kun je hem afknippen om hem ter decoratie in een vaas te zetten. Ze worden ook wel in droogboeketten gebruikt.

Zaden oogsten

Nadat de bloem is uitgebloeid worden er peulen gevormd. In het najaar kun je de zaden oogsten Laat de bloemknop eerst goed drogen.De zaden vallen er dan bijna vanzelf uit.Even schudden en je tafel ligt bezaaid met zaadjes.

Agapanthus zaaien

Ik heb de zaden afgelopen najaar voor het eerst geoogst. In april heb ik ze gezaaid en de eerste sprietjes komen nu op [ 24-04-2021]

10-06-2021
september 2021. De zaailingen zijn flink gegroeid!

Agapanthus vermeerderen door scheuren

Vermeerderen door middel van het scheuren van de plant kan ook. De plant moet dan wel meerdere ogen hebben.. Scheur de plant na de bloei.

Als er veel scheuten in een te krap geworden pot staan, snijd dan een derde van de onderkant van de wortels af, voordat je de plant in stukken scheurt.

Zet ze in een pot met een gat of in kleikorrels, want een Agapanthus houdt niet van natte voeten.

Ik kreeg van tuinbuurvrouw Tineke wat stekken, die goed aangeslagen zijn. Nu moet ik alle stekken vorstvrij de winter laten doorkomen en dan heb ik hopelijk volgend voorjaar bloemen in de stekken!

Leuk als je een reactie achterlaat!