Alweer december

Morgen is het alweer december! De tijd vliegt! Deze decembermaand zal anders worden dan we ooit hebben mee gemaakt.

Hij komt de lieve goede Sint

Over een paar dagen is het Sinterklaasfeest.Helaas kunnen Sint en Piet niet naar binnen bij alle kindjes.Het feest is minder feestelijk dan voor Corona, geen Sint die hier in de haven aan is gekomen met zijn kleine stoomboot, geen intocht met koets op ons dorp, geen Sint en Pieten, die over het dorp wandelen door het winkelend publiek, niet lekker winkelen om cadeaus te zoeken….Niets van dat al. De cadeaus bestelde ik online, maar voor wat schoencadeautjes ging ik gemondkapt toch even naar de lokale speelgoedwinkel, gelukkig op een rustig moment.

Hoe anders pakte het afgelopen weekend uit in Rotterdam en andere plaatsen. In Rotterdam moesten drie dagen op rij de winkels eerder dicht op last van de burgemeester omdat het te druk was en de coronaregels niet gehandhaafd konden worden.Ik begrijp het niet en toch ook weer wel dat mensen toch gaan winkelen. Ik ben het ook helemaal zat en zou ook best weleens winkel in, winkel uit willen op mijn gemak, met tussendoor een lekkere lunch of koffie met …..Ik heb het niet gedaan, een ander doet het wel, zelfs uit het buitenland komt men hier winkelen………

2019, wachtend op de kade in Ridderkerk

Magisch

Om het voor de kleinkinderen wat op te fleuren, stuurde ik een kaart met een afbeelding van Sint en Piet om hun komst aan te kondigen.Geen Zwarte Piet, maar roetveeg of gekleurd. De kleindochters noemen die ook zwarte Piet……Het is voor ons volwassenen misschien allemaal anders en stiekem gunnen we onze kleintjes van nu dezelfde magie die wij voelden vroeger….Nostalgie? Mijn kleindochters van 3 en 4 hebben er totaal geen erg in wat allemaal niet meer kan of wat er niet meer gezegd mag worden. Het blijft spannend voor hen met de Sint die nog steeds over het dak loopt met zijn paard en met Pieten in welke kleur dan ook! De schoenen staan bij de deur in de hoop er een presentje in te krijgen.Hun hartje klopt ook dit jaar blij. Corona of Zwarte Pietendiscussie doet dat niet teniet.De magie is er nog!

Sinterklaas op zijn witte paard

Mijn hartje klopt,
mijn hartje klopt zo blij.
Wat brengt hij jou, wat brengt hij mij,
wat brengt hij jou en mij?
Wie zoet was koek.
Wie stout was krijgt de roe.

Komt er nog meer discussie? Misschien kan zo’n liedje over een poosje ook wel niet meer, want als je met de roe krijgt, dat mag ook niet……….. Kinderen mogen niet meer stout zijn. Zwart of knecht mag al niet meer in de liedjes “nieuwe stijl”………..

Kerst

Na de Sint komt de kerstman weer en in welke vorm we dit jaar kerst kunnen vieren weten we ook nog niet, wel of geen bezoek? De cijfers gaan nog steeds niet goed……….Ik heb dit weekend alvast de kerstboom neergezet en aan het balkon lichtjes gehangen. De kerstboom hebben we vorig jaar na de kerst in de tuin gezet en is het goed blijven doen. Hij staat nu weer gezellig bij ons binnen! We moeten thuis het maar zoveel mogelijk gezellig maken, kerstinkopen zullen we ook niet uitgebreid kunnen gaan doen dit jaar……Zoveel mogelijk alles online, in de straat hier staat het op sommige momenten vol met witte busjes, blauwe en gele bezorgwagentjes van de supermarkten, een drukte van belang. Ik verwacht deze week op 4 dagen pakketjes. Denk je slim alles bij 1 bedrijf te kopen, blijkt die het weer ondergebracht te hebben bij andere bedrijven en ipv 1 krijg ik nu 5 leveringen. Lekker milieubewust…….Op de fiets zelf naar de winkels was beter geweest, ik hoop volgend jaar weer!

Kerstmenu uit de tuin?

Als we niet met elkaar mogen vieren dan misschien met kerst samen een stamppotje boerenkool uit eigen tuin?

En aardbeien toe? Deze aardbeien hangen nu aan de planten en kleuren zelfs nog wat rood, maar tegelijkertijd zie je de schimmelsporen ook duidelijk zitten op de steel.

bloem uit het boeket dat ik kreeg van schoondochter en zoon dit weekend, dat fleurt een mens weer op

Fijne week allemaal!

7 gedachten over “Alweer december

 1. Inderdaad alweer december, wat vliegt zo’n jaar voorbij
  leuke blog over de laatste maand van het jaar
  al zal deze Sinterklaas en Kerst heeeeel anders zijn dan we gewend zijn
  fijne avond

 2. De feestdagen gaan er toch wat anders uitzien dit jaar

  nu wordt het feesten met twee

  Maar niets aan te doen…

  Ik hoop wel op vreugdevolle kerstdagen

  prettige avond

 3. Het is zoals Lies zegt , we staan er voor en moeten er door. Spijtig dat sommigen echt niet willen meewerken en er hun laars aan wegen. Kan me soms zo ergeren aan mensen die de maatregelen niet au serieus nemen.
  Ook bij ons staan er nog aardbeien, maar ze worden niet meer rijp.
  Kerst- en nieuwjaar zullen we, spijtig genoeg, met ons tweetjes moeten vieren.

 4. We staan er voor en we moeten er door, willen of niet! Dat virus moet weg!
  Deze middag nog boerenkool gegeten, in een heel lekkere stamppot.
  Aardbeien -> niet te geloven! De natuur is (ook!) helemaal de weg kwijt!
  Lie(f)s.

 5. De feestdagen gaan er ongetwijfeld heel anders uit zien dit jaar. Maar goed, waar een wil is, is ook een weg en je kan er altijd wel wat op bedenken. Vooral voor de kinderen is het natuurlijk erg, want geef toe, die dagen waren toch vooral zalig als kind om ze te beleven. Ik denk wel dat de Sint en zijn ongekleurde pieten er iets op gaan vinden. De Kerstman kijkt ondertussen doe hoe de Goed Heilige Man de zaken oplost en trekt er zijn lessen uit voor de Kerst.
  Jullie zitten alvast goed onder dak met dat voorraadje lekkers uit de tuin 😉
  Maak er wat moois van !
  Rudi

 6. Al die drukte rond die pieten..waarom volksgebruiken waar een kind niets kwaad inziet zo opfokken.Ik versta het niet. Denk dat er veel zwaardere problemen zijn zoals honger en kinderarmoede.Als ze zich daar eens allemaal zouden voor inzetten misschien zou het dan een beetje veranderen

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!