Heb jij een vlinderwintertuin? Waar blijven vlinders eigenlijk in de winter?

Als het in september en oktober kouder wordt, gaan de vlinders in winterrust. De meeste vlinders in Nederland brengen de winter door als eitje, rups of pop. Een paar opportunisten brengen de winter door als vlinder: de kleine vos, de dagpauwoog, de gehakkelde aurelia en de citroenvlinder. In de vroege voorjaarszon zijn dit de eerste vlinders die zich laten zien.

Verstopplekken

Vlindersoorten die als vlinder overwinteren zoeken beschutte plekjes op. Vaak verschuilen ze zich in schuurtjes of tussen de bladeren. Er zijn ook vlinderkasten in de handel.In onze tuin hebben we afgelopen seizoen een insectenhotel gemaakt. Of ze daar ook in zullen wegkruipen weet ik niet…..

Maak je tuin niet “winterklaar”

Veel mensen maken hun tuin winterklaar door alles op te ruimen, te snoeien, te maaien, te spitten. Doe dat liever niet: Al die eitjes, rupsen en poppen overwinteren ook in jouw tuin. Rupsen verstoppen zich ergens in het gras, tussen de beplanting of onder afgevallen blad. Laat uitgebloeide planten dus vooral met rust en maai niet in de winter. Wacht met opruimen en snoeien tot het voorjaar.

De zaaddozen en uitgebloeide bloemen met vaak mooie roestbruine kleuren staan toch ook mooi in de tuin…..

Mocht het nog eens een keer gaan sneeuwen in Nederland dan krijg je zoiets:

sneeuw in onze tuin, januari 2019

Een vlinder in je huis

Soms gebeurt het dat je in het najaar in huis een vlinder tegenkomt die wil overwinteren. Als de vlinder binnen blijft dan blijft hij actief door de warmte en hij verbruikt dan veel te veel energie.Je kunt de vlinder het beste voorzichtig vangen in een glas en vrijlaten op een beschutte plek zoals in een schuurtje of onder een afdakje. Hij zoekt dan vanzelf het beter plekje op.Ieder voorjaar zitten er in onze schuur veel motten, zo noemen wij ze althans, ze zullen vast anders heten.

Overwinteren

Voor sommige vlinders is de winter in Nederland te koud. Als ze hier zouden blijven, zouden ze doodgaan. Deze vlinders komen in het voorjaar naar Nederland en planten zich hier voort. De vlinders van de volgende generatie vliegen in het najaar naar het zuiden (Zuid-Europa of Noord-Afrika), waar het in de winter warmer is dan in Nederland. De atalanta en de distelvlinder zijn voorbeelden van soorten die dit doen en worden daarom trekvlinders genoemd.Ik denk dat menigeen nu jaloers is en ook graag zou gaan overwinteren in het Zuiden………..

atalanta

Eitjes in de winter

Onder andere de familie van de dikkopjes overwintert als eitje. Het vrouwtje legt de eitjes in de stengels van grassen. Deze eitjes komen niet uit, maar blijven de hele winter tussen het gras zitten. Pas als het voorjaar wordt kruipen de rupsen naar buiten. 

afbeelding Vlinderstichting

Rupsen in de winter

Als rups overwinteren onder andere het oranje zandoogje. De rupsen zitten doodstil en kunnen goed tegen kou en vorst. Zodra het voorjaar begint worden ze weer actief en eten vrolijk verder, totdat ze gaan verpoppen. 

Poppen in de winter

De koolwitjes bijvoorbeeld, overwinteren als pop. Poppen kunnen zich niet bewegen en zijn daarom goed verstopt. Ze hangen ergens tussen de planten, of liggen gewoon op de grond. 

rups van een koolwitje

Voordat een vlinder eindelijk vlinder is, is er heel wat gebeurt. Van eitje naar rups, van rups naar pop, van pop naar vlinder. 

Moeilijk

Helaas is er ook slecht nieuws: veel vlindersoorten hebben het moeilijk in Nederland.

In Nederland leven meer dan 2400 soorten vlinders, maar dat zijn niet allemaal dagvlinders. Een groot deel daarvan zijn nachtvlinders of micro-vlinders (heel kleine vlindertjes). Er leven nu nog 53 soorten dagvlinders in ons land. Er zijn er al 17 verdwenen uit Nederland. Dat komt bijvoorbeeld doordat hun leefgebieden aangetast zijn.

Je kunt mijn blog over hoe je vlinders naar je tuin lokt, ook nog eens nalezen. Klik dan op de link. Hier kun je ook meer lezen over de vlinderlokkende planten en de waardplanten. Maak je eigen vlindertuin met de tips.

dagpauwoog op de zinnia’s

bron Vlinderstichting Nederland

12 Replies to “De vlinderwintertuin”

 1. We hadden eens een boerenkool die niet veel soeps was, zoals je intussen weet. Toen er eitjes op kwamen dacht ik, kijken wat daaruit gaat komen. We hadden een nestje koolwitjes dat hun buikje rond heeft gegeten en nadien aan het plafond van het balkon ging verpoppen. Niet erg smakelijk maar wel fascinerend om ze te zien groeien, dus heb ik ze laten doen.

 2. Bij mij was het afgelopen zomer bedroevend hoe weinig vlinders er in de tuin vlogen. Je zou denken, de temperatuur is prima geweest. Maar zelfs op de afgevallen pruimen heb ik er maar een paar gezien. Er zijn jaren geweest dat er wel 20 dronken vlinders op zaten.

  1. Bij ons in de tuin was het dit jaar ook minder, wel veel atalanta’s en witjes.Vorig jaar zag ik ook veel distelvlinders en gehakkelde aurelia’s, maar die heb ik dit jaar nauwelijks gezien

 3. Helemaal akkoord, wij moeten er meer en meer alles aan doen om onze vlinders naar onze tuin te lokken en dat begint zeker al voor sommige soorten door de tuin niet te winterklaar te maken. Door alle planten in de winter te laten staan geven we de rupsen de gelegenheid zich erin te nestelen. Fijn weekend

 4. Zeer interessante blog, hopelijk zet hij mensen, die een tuin hebben, aan om hem anders de winter in te laten gaan. De vlinders zullen hun dankbaar zijn. Jullie hebben alvast gezorgd voor aangename plekken om de insecten te laten overwinteren.

 5. mooi blog over vlinders en het overwinteren
  mijn tuin is niet zo groot en zie hier bijna nooit vlinders
  veel info die ik nog niet wist, dus ook weer wat van geleerd!

 6. Zelf heb ik geen tuin maar wel een balkon en elk jaar bloemen en planten staan en hangen waar vlinders op af komen en ik hoop er dit jaar meer te mogen ontvangen want het is toch wel slecht gesteld met onze insectenwereld. Vele mensen nemen of maken niet een tuin vol bloemen maar meer grind of stenen voor het gemak. En dat is wel heel jammer. Want ik zie ze graag.

Leuk als je een reactie achterlaat!