Amanchelier Lamarckii, Amerikaans krentenboompje

Als het krentenboompje begint te bloeien, is het echt lente. De bloei begint ongeveer in april.Met een zacht voorjaar kan dat ook iets eerder zijn.In onze tuin staat deze struik vanaf het begin en is nu ongeveer 2 meter hoog.Vandaag waren alle bloesems open en stond hij te pronken in de zon in onze tuin! Vandaag was het dan ook een echte lente dag, heerlijk!

De struik hangt vol kleine witte bloemtrosjes. Ze zijn erg in trek bij allerlei insecten. Vervolgens komen daar ook weer vogels zoals mussen op af.

Krenten

Direct na de bloei zie je vruchtjes vormen: de krenten. Ze zijn in eerste instantie groen maar verkleuren van groen naar rood naar blauwzwart. De krenten zijn eetbaar voor mensen, maar vogels zijn er ook gek op.Voordat ze de kans te verkleuren zijn ze vaak al uit de struik gegeten☻Ze smaken zoet, een beetje als een bosbes en zijn een tikje melig. De bessen zijn rijp in juli/augustus.

krenten

In de oksels van de bladeren ontwikkelen zich in juni al weer bloemknoppen voor het volgende jaar.

Vroeger werd het krentenboompje vaak in boerentuinen geplant om zijn aromatische, zoete, krentachtige vruchten, die zelfs op de markten verkocht werden. De naam Krent of krentenboom is ontstaan doordat de bessen vroeger werden gedroogd en in plaats van krenten in gebak verwerkt. Hij hoort bij de familie van de Rosaceae.[ bron Tuinen.nl]

Standplaats

Het krentenboompje past zich gemakkelijk aan de bodemomstandigheden aan. Zon of halfschaduw, het maakt allemaal niets uit.

Herfstkleur

In de herfst kleurt het blad heel mooi rood.Dit struikje geeft dus een paar seizoenen plezier in de tuin.

krentenboompje
krentenboompje in herfstkleur

Snoeien

Snoeien kun je direct na de bloei doen.Het is niet noodzakelijk om te doen, soms is een vormsnoei alleen aan te bevelen.Na de snoei vormen zich snel nieuwe loten die volgend voorjaar alweer gaan bloeien.Je kunt ook wachten met snoeien tot het blad gevallen is. De loten die zich daarna gaan vormen bloeien dan pas het jaar daarop.

Het voordeel van dit boompje/struikje is dat je hem in iedere tuin kwijt kunt.Hij is heel klein te houden, dus past zelfs in een patiotuin.Maar heb je de ruimte om hem te laten groeien kan hij wel 10-12 meter worden.

Er zijn heel veel soorten Amancheliers, wel zo’n 25.

Jarige Jet

Zoals ik mijn vorig blog al schreef, is onze dochter vandaag jarig. We kunnen het niet bij elkaar vieren door de Corona. Omdat ze in een flat wonen in Den Haag, kwamen ze een paar uur naar onze tuin, waar ze lekker hebben gebruncht.Even het huis uit, een fijn verjaardagscadeau, na drie weken met zijn drietjes binnen zitten, thuis werken allebei en af en toe een rondje door het Zuiderpark. Onze dochter beschreef het als even een paar uur vakantiegevoel. Wat kun je in deze tijd blij zijn met de kleine dingen. Zij met even in onze tuin zitten en wij om hen weer even op een afstandje te kunnen zien en spreken…….Fijne verjaardag nog, Romy. xxx

Onze kleinzoon naast de boom die we voor hem hebben geplant toen hij geboren werd.

Eén gedachte over “Amanchelier Lamarckii, Amerikaans krentenboompje

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!