Maak je eigen mini tuintje thuis

In week vier coronamaatrgelen

Alle mensen moeten zoveel mogelijk binnen blijven. Je hebt mensen die thuis aan het klussen zijn geslagen, die zijn er genoeg aan het bouwafval langs de straten te zien.Je hebt mensen die keihard moeten werken in deze tijd, zoals in de zorg, in winkels of waar dan ook.Je hebt ook mensen die niet veel [meer] omhanden hebben en een beetje rusteloos worden.Zo’n mens ben ik. Ik ben altijd druk met van alles, maar nu beperken mijn bezigheden zich tot thuis en onze volkstuin.Dus bedenk ik iedere dag wat ik weer eens zal gaan doen.Binnenshuis zijn de ramen allemaal gezeemd en ik heb er best veel! Kastjes opgeruimd, de was is bij en strijk ligt er ook niet. Op onze tuin zijn nu ook de raamkozijnen van onze schuurtjes geschilderd en de ramen zijn zelfs gezeemd.Gisteren hebben we de tuin gesproeid en de vaten gevuld, want nu het zo warm en droog is, waren alle regentonnen al weer zo goed als leeg.

Zaaien en stekken

Maar goed, ben je geen klusser, ben je al uit geklust of heb je geen tuin en zit je binnen, dan is dit misschien een idee voor jou. Je kunt je eigen kamerplanten stekken of: maak je eigen mini tuintje thuis….Dit laatste doe je bv met cress zaden, maar kan ook met keukenkruiden zoals basilicum.Het is leuk de zaden te zien ontkiemen, je hebt iets om voor te zorgen en het is lekker om uiteindelijk op te eten.

basilicum gezaaid

Nou hoor ik al mensen denken, ik heb geen zaadjes…..Geen probleem.Lang leve internet in deze tijd van coronamaatregelen. Ik heb afgelopen week ook nog zaden besteld en met een dag of drie lagen ze op de mat.

Het mini tuintje thuis met cress

cress

Cress groenten zijn net ontkiemde plantjes. Je kunt ze heel vroeg oosten. Doordat de plantjes nog zo klein zijn, is de smaak intens. Bij bijvoorbeeld taugé of alfalfa gaat het om het ontkiemde zaadje. Bij cress groenten gaat het om het plantje dat uit het zaadje groeit. Tuinkers en waterkers zijn waarschijnlijk het meest bekende voorbeelden van een cress en kun je gewoon in de supermarkt krijgen. Knip je ze niet dan kunnen ze uiteindelijk tot volwaardige planten uitgroeien.

Cressen kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld op de boterham in combinatie met kaas of tomaat, als salade, in roerbakschotels of als garnering.

Cressen behoren tot de groenten. Ze bevatten relatief veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Ze bevatten relatief meer voedingsstoffen dan de volwassen plant. Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.  [ bron voedingscentrum .nl]

Tuinkers

Zelfs voor mensen die geen groene vingers hebben is dit zaaien een makkie.Het enige wat je nodig hebt zijn zaadjes, een schaaltje en wat potgrond of een pluk watten.Ik zaaide afgelopen week tuinkers.Gewoon in de keuken in een potje. Binnen no time ontkiemden de zaadjes .

dag drie
dag vier
dag zes

Zoals je op de foto’s wel kunt zien, had ik gezaaid bovenop potgrond.Dat had ik in huis.

Broccolikers en mosterdkers

Deze zakjes zaad kreeg ik op mijn verjaardag van de kleindochters.Ik had het in het voorjaar samen met hen willen zaaien,maar gezien de huidige tijd, doe ik het thuis, alleen.Dit keer heb ik de zaden op een laagje watten[ die ik ook in huis had] gezaaid.Dat deed ik vroeger ook met de kinderen toen die klein waren en gaat heel goed. Maak de watten in een schaaltje of op een schoteltje nat met de plantenspuit en leg de zaadjes daarop. Blijf de dagen erna de watten nat maken en na een paar dagen kun je oogsten.

Je eigen kamerplanten stekken

Een ander idee is om je eigen kamerplanten te stekken. Kijk eens rond welke planten je zou kunnen stekken. Hiervoor heb je natuurlijk uiteindelijk wel potgrond nodig en heb je dat niet, dan is er misschien wel iemand die het voor je kan halen als je zelf de deur niet uit kunt. Sommige stekken laat je eerst wortelen in een glas water, zoals deze bijvoorbeeld:

Ficus Benjamina

Deze Ficus Benjamina stekte ik al in december omdat hij te groot werd. Ik zette toppen van plm 10 cm in een glas water.Ik was verbaasd hoe snel er worteltjes kwamen aan de stekken. Inmiddels staan ze in de aarde en doet hij het prima.

Vetplanten stekken

Ik heb verschillende vetplanten in de huiskamer, rond de moederplant beginnen kleine plantjes te groeien, die je er makkelijk af kunt halen en in een potje kunt doen.Nieuwe plantjes zijn geboren.

Sedum Morganianum Burrito vermeerderen.

Ook deze plant is makkelijk te stekken.Je legt wat van de ronde blaadjes op de aarde, die houd je met de plantenspuit licht vochtig.Na verloop van tijd zie je de eerste worteltjes komen en daarna nieuwe kleine bolblaadjes.

Pannekoekenplant

Eigenlijk kun je veel huiskamerplanten stekken.Ik heb bv ook nog de pannenkoekenplant in huis, met de stekken die daaraan groeien zou ik wel op een markt kunnen gaan staan, dat gaat zo snel.Ik haal ze er niet altijd meer af en dan krijg je een mooie volle plant.

Ook het Chinees lantaarntje, het erwtenplantje, maar ook deze Schefflera Arboricola[foto onder] is goed te stekken.Deze laatste plant zag afgelopen vakantie in Tenerife gewoon in de natuur groeien en zag dat ze hem ook afgezaagd hadden, waarna hij weer uitgelopen was. Thuis heb ik een plant die ongeveer 10 jaar oud is en bijna tot het plafond gegroeid was. Ik heb hem tot de helft ingekort en de toppen ook in het water gezet. De stekken met wortels sloegen, eenmaal in de grond, goed aan. Ik gaf hem afgelopen weekend aan mijn dochter mee.De ingekorte plant is weer mooi uitgelopen zoals je op de foto kunt zien.

Schefflera Arboricola

Nieuw leven

Als je veel stekken maakt, kun je nu of na de crisis iedereen blij maken met jouw eigen gekweekte “Corona”plantjes. Hoewel het misschien nu eindeloos lijkt te duren, komt er een dag dat we elkaar weer kunnen ontmoeten in onze huizen. Ik kan niet wachten tot het weer zover is. Wat mis ik mijn kinderen en kleinkinderen.Jullie ook?

Succes met jullie mini tuintjes en ik ben benieuwd welke stekjes jullie gaan nemen. Ik zou het leuk vinden als je dat laat weten!

6 gedachten over “Maak je eigen mini tuintje thuis

  1. Helemaal waar,dat is de spirit om bezig te blijven. Ik zie zulke zaaisels ook bij mijn dochter op de vensterbank! Stekken, zaaien, ze steekt zelfs de kontjes van groente in water en ook dat groeit aan! Een bijzondere tijd is dit.

  2. Ik heb al heel veel stekjes genomen maar dan van vaste planten; chrysanthemum indicum “Dernier Soleil, achillea’s, ballota, lupinen, heuchera’s etc. Ook heb ik veel echinacea’s gezaaid. Ben nieuwsgierig naar het resultaat van de zaailingen.

Leuk als je een reactie achterlaat!